Kışanak: Diyarbakır'ı Zarokistan Yapacağız

Diyarbakır Göç Vakfı, çocuklar için hazırladığı ?Bu Bir Oyun Değil Projesi?nin sunumunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu?nda gerçekleştirdi. Programda söz alan Gültan Kışanak, ?Diyarbakır, çocukların ülkesi olacak. Diyarbakır?ı zarokistan yapacağız? dedi.

Kışanak: Diyarbakır'ı Zarokistan Yapacağız

 Diyarbakır Göç Vakfı, “Bu Bir Oyun Değil Projesi” sunumunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Sinema Salonu’nda gerçekleştirdi. Sunuma Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Göç Vakfı Başkanı Talat Çetin Kaya ve Göç Vakfı yöneticileri katıldı.

Göç Vakfı Başkanı Kaya, emeği geçen herkese ve yapılan bağışlar için de teşekkür etti. Kaya, genelde bu bölgenin özellikle de Amed’in çocuk nüfusunun, genç nüfusun üstünde olduğunu belirterek, “Bu kadar büyük nüfusun ihtiyaçlarının tespit edilmesi, giderilmesi ve haklarının takipçisi olmak şüphesiz tek başına bunun altından kalkabilecek bir şey değil. Bu sorunların başında hepimizin bildiği gibi asimilasyon politikaları gelmektedir” dedi. Bunun yanında sokakta çalışmak, mevsimlik işçi ve madde bağımlılığı, çocuk istismarı ve düşüncelerini açıkladığı için cezaevine konulması gibi sorunların yüksek seste dinlendirilmekte ve sohbet konusu haline geldiğini ifade eden Kaya, “Bu duyarlılık şüphesiz önemlidir. Ancak biz inanıyoruz ki tüm bu sorunlara istikrarlı ve bir bütüncül olarak yaklaşılmalıdır” dedi. Kaya, bütüncül yaklaşıldığı takdirde zaman içinde çocuk hakların merkezli olduğu bir çözümün mümkün olduğunu, el ele verilip böyle bir çözüm için çocuk politikası oluşturulması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Kışanak, önemli bir çalışmanın sonuçlarını izleme şansı elde ettiğini dile getirirken, Göç Vakfı’nın güzel bir çalışmayı sonuçlandırdığını ifade etti. Göç Vakfı’na ve projede yer alan, emeğini ve katkısını sunan herkese teşekkür ederek, başarılarının devamını dileyen Kışanak, “Daha fazla çocukla, daha fazla aileyle bu projenin yaygınlaşarak devam etmesi gerekiyor. Şunu aslında biliyoruz ama uygulamıyoruz. Çocuk doğduğu andan itibaren bir insandır. Ve yetişkin oluncaya kadar da insandır, kaç yaşında olursa olsun, kaç aylık, kaç yıllık olursa yaşı, tüm insanlık hakları onun için de geçerlidir. Ayrıca yetişkinliğe erişinceye kadar bizim onlara artı sorumluklarımız var” dedi. Çocukların hem bizim sahip olduğumuz haklara, hem de sahip olmadığımız artı haklara sahip olduğunu ifade eden Kışanak, ama ne yazık ki biz onlara böyle davranmıyoruz dedi.

Biz çocuk yetiştirmiyoruz geleceğimizi şekillendiriyoruz

Kışanak, ”Hepimiz biliyoruz ki çocukluğumuzda yaşadığımız birçok şey ondan sonraki hayatımızda etki yaratıyor. Kişiliğimizin şekillenmesinden tutalım da sosyal ve siyasal davranış biçimlerimizin şekillenmesine kadar her şey çocukluk evresinde büyük ölçüde yaşadıklarımızla, temasta bulunduklarımızla, dokunduğumuz dokunmadığımız birçok şeyle şekillenmiş oluyor. Yani bizi nasıl bir gelecek bekliyor sorusuna çocuklarımızı nasıl bir gelecek bekliyor sorusuyla yanıt vermemiz lazım. Çünkü biz çocuk yetiştirmiyoruz geleceğimizi şekillendiriyoruz” dedi. Bunun sadece ailenin sorunu değil, toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden Kışanak, “Hepimizin sorumluluğu var. Gelecek hepimizindir” dedi.

Diyarbakır’ı Zarokistan yapacağız

Yerel yönetimler olarak projenin yanında yer aldıklarını ve katkı sunduklarını belirten Kışanak, bundan sonra benzer projelere de destek olunacağını söyledi. Projeleri birlikte güçlendirmek, daha yaygın hale getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını aktaran Kışanak sözlerine şu şekilde devam etti. “Bizim Diyarbakır için bir sözümüz vardı. Diyarbakır’ı zarokistan yapacağız diye. Diyarbakır herkesin, hepimizin ama en çokta çocukların ülkesi olacak. Diyarbakır, çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılandığı, çocukların özgür olduğu, kendi diliyle, kültürüyle barışık bir yolculuk yaptığı şehir olmalı. Böyle bir sözümüz var Diyarbakır’a. Diyarbakır’ ı zarokistan yapma yolundaki çalışmalarımızda her zaman Göç Vakfı’yla beraber olacağız. Okul öncesi ana dilde eğitim veren kurumları yaygınlaştırmak, çocuk oyun alanlarını çoğaltmak, bu tür sosyal projelerle güçlendirmek gerekiyor. Göç Vakfı fedakârca bir çalışma yürütüyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimler olarak bu çalışmanın her zaman yanında olacağız, ortağı olacağız, destek sunacağız.”

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER