Niye bu rapor istenmiyor?

DİYARBAKIR MMO: LPG'li araçlardan 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' istenmiyor.

Niye bu rapor istenmiyor?

 31 kişinin ölümüne neden olan tanker faciasına ilişkin TMMOB'a bağlı Diyarbakır Makine Mühendisleri Odası olay yerinde yaptığı inceleme sonucunda rapor hazırladı. Raporda, LPG'li araçlardan "Gaz Sızdırmazlık Raporu" istenmemesinin facialara yol açacak bir karar olduğu belirtilerek, bu yanlış karardan derhal vazgeçilmesi istendi.

GAZ SIZDIRMAZLIK RAPORU

22 Temmuz tarihinde Amed-Bingöl karayolunun 90. kilometresinde LPG yüklü bir tankerin devrilmesi sonucu 31 kişinin yanarak ölmesi ardından Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi bir rapor hazırladı. Raporu Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gurbet Örçen okudu.

Raporda, 19 ton LPG yüklü olduğu belirtilen tankerin gece saat 24:00 sıralarında devrilmesi sonucu kazanın meydana geldiği belirtilerek şunlara yer verildi: "LPG tankının bağlı olduğu dorseden kopması sonucu sağ tarafa devrilerek darbe aldığı, tank üzerindeki deformasyondan gözlenmiştir. 2007 imal yılı, 46 m3 kapasiteli LPG tankında yapılan incelemede; tankta herhangi bir çatlama, yarılma vb. olmadığı tespit edilmiştir. Ancak tankta sızıntının; LPG tankının devrilmesi ile tank üzerinde bulunan iki emniyet ventilinden birinin bağlantı noktasından kırılması sonucu oluştuğu kanaatine varılmıştır. Tank üzerinde yapılan incelemede LPG tank emniyet ventili muhafazasının ventil yüksekliğinin altında kaldığı, olması gereken yükseklikte olmadığı tespit edilmiş olup, bu durumun tank imalatlarında veya sonraki yapılan tank kontrollerinde ventil ve muhafazası yüksekliğinin dikkate alınmadığı kanaatine varılmıştır.

FACİAYA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Bilindiği gibi Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) havadan 2 kat daha ağır ve sıvı fazdan buhar/gaz faza geçişte hacmi 270 kat artan bir gazdır. Kazanın meydana geldiği yer itibariyle, buhar haline gelen LPG bir gaz bulut halinde yayılmış ve o esnada karayolunda seyir halinde bulunan iki otobüs bu gaz bulut içerisinde kalmıştır. Yanıcı, patlayıcı özelliği olan LPG gazının, o esnada sigara yakılması, kıvılcım, statik elektriklenme, egzos vb. bir ateş teması sonucu alev aldığı, yolcuların, otobüslerin ve dorsenin bu şekilde yanmış olduğu kanaatine varılmıştır. Bu olayda LPG tankına bir şey olmadığı, tank patlaması olması halinde facianın daha da büyüyebileceği, meydana gelen olayın Sınırlandırılamayan Buhar Bulutu Patlaması (UVCE) olduğu kanaatine varılmıştır.”

Raporda, bu tür kazanın bir kez daha parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin taşınmasında denetimlerin ve teknik güvenliğin sağlanmasının insan hayatı açısından öneminin ortaya çıktığı belirtilerek, bu tür maddelerin taşınmasında uygulanan prosedür hatırlatıldı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARARI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19.12.2011 tarihli genelgesi ile araç muayene istasyonlarında LPG / CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' aranması zorunluluğu kaldırıldığı, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını 'ağır kusur'dan 'hafif kusur'a dönüştürüldüğü belirtilen raporda şunlara yer verildi:

"Bu durum tehlikenin en büyük işareti sayılmalı, derhal uygulama gözden geçirilmeli, geri dönülmelidir. LPG tank kullanım ömürleri imal tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu nedenle ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda, patlama riski ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda LPG' li araçlardan 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' istenmemesi, facialara yol açacak bir karardır. Bu yanlış kararlardan derhal vazgeçilsin! Uyarıyoruz! Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak; Böyle faciaların tekrarlanmaması için yetkililerin gerekli önlem ve tedbirleri alması konusunda uyarıyoruz."

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2014, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER