Ramazan’da Bol Su Tüketimi Uyarısı

Ramazan ayının gelmesiyle sahur ve iftar menüleri ile ilgili bilgi veren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli diyetisyen Şenay Genç, oruç tutanlara bol su tüketimi ve iftardan sonra yürüyüş önerisinde bulundu.Diyarbakır...

Ramazan’da Bol Su Tüketimi Uyarısı
Ramazan ayının gelmesiyle sahur ve iftar menüleri ile ilgili bilgi veren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli diyetisyen Şenay Genç, oruç tutanlara bol su tüketimi ve iftardan sonra yürüyüş önerisinde bulundu.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli diyetisyen Şenay Genç, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere önemli uyarılarda bulundu. Genç, Ramazan ayı boyunca formda kalmak için sahura kalkmanın önemine dikkat çekti. Ramazan’da özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Genç, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Sahur öğününde kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu, ağır ve kızarmış yemeklerden kaçınılmalı, özellikle iftarda ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli. Ayrıca iftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan'da sadece iftar ve sahura yüklenmek yerine az az sık sık beslenmeye çalışmalıyız. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir. İşlenmiş ekmek olan beyaz ekmek tüketmek yerine daha doğal olan tam buğday, çavdar ve ya kepek ekmeği tüketilmelidir. Bu sene çok sıcak geçen Ramazan’da gün içinde kaybettiğimiz suyu geri yerine koyabilmek için iftardan sahura kadar olan sürede ortalama 1.5-2 litre su tüketmeliyiz. Su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür. Soframızdaki tuzu azaltmalı, ramazan ayında çay, kahve ve kolalı içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Aldığımız kalorileri azaltabilmek için başlangıç noktası olarak çaya ve kahveye attığımız şekeri bırakmalıyız. Özellikle Ramazan ayında öğün sayısı azaldığı için ve hareketsiz bir yaşam sürdüğümüz için metabolizmamız yavaşlar bu da kilo artışına neden olur. Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın, iftardan sonra mutlaka hareketliliğinizi arttırın” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2013, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER