TAZİYE EVLERİ AMACINDAN SAPTIRILIYOR MU?

Tigris Haber Gazetesi'nin haberine göre Diyarbakır ve bölgede önemli bir ihtiyacı karşılayarak sosyal dayanışmayı sağlayan taziye evleri,son dönemlerde vatandaşlardan istenen yüksek ücretler nedeniyle tepki çekiyor.

TAZİYE EVLERİ AMACINDAN SAPTIRILIYOR MU?
 Diyarbakır ve bölgede son yıllarda sayıları hızla artan taziye evleri sosyal dayanışma alanında önemli bir açığı kapatırken,halkın parasıyla yapılan taziye evlerinde temel giderlerin dışında fahiş kiralama ücretleri istenmesi de vatandaşların tepkisine yol açıyor. Vatandaşlar,”Bu iş hayırdan çıkıp ranta dönüştü. Birileri buna ‘dur’ demeli “ diyerek tepkilerini dile getirdi.

Bölgenin Önemli Bir Geleneği

Doğu ve Güneydoğu’da yakınlarını kaybeden vatandaşlar, başsağlığı dileklerini 3 gün boyunca taziye evlerinde kabul ediyor. Taziye evlerinin yoğunlukta olduğu kentlerin başında Diyarbakır geliyor.

Yoğun göç ve kentleşmenin ardından geniş aile yapıları nedeniyle taziyelerin apartman dairelerinde gerçekleştirilmesinde yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla sivil toplum örgütleri, hayırseverler ve belediyeler tarafından yıllar önce yapımına başlanan taziye evlerinin sayısında hızlı artış yaşanıyor.

Toplumsal Dayanışmayı Sağlıyor

Diyarbakır’da başta olmak üzere bölgede genelinde erkekler için yüzlerce taziye evi yapılırken, ziyaretçileri ağırlamada bu mekanların sağladığı büyük rahatlık nedeniyle kadınlar için de taziye evi oluşturulmaya başlandı.Başsağlığı dileğinde bulunmak üzere gelen herkes içerideki toplulukla vefat eden için fatiha okurken, taziye sahipleri, acılarını paylaşmaya gelenlere 3 gün boyunca çay ve mırranın yanı sıra yemek ikramında bulunuyor. Gelenek haline gelen bu uygulama toplumsal dayanışmayı da sağlıyor.

Haksız Kazanç Ve Vurgun iddiaları

Buraya kadar her şey güzel ve normal.Ancak son dönemlerde taziye evleri ile ilgili ciddi rahatsızlıklar ve eleştiriler var. Belediyeler,hayırseverler ve vatandaşların parasıyla yapılan taziye evlerinde,taziye sahiplerinden  sadece giderler talep ediliyordu. Ne var ki son dönemlerde fahiş rakamlar ve yüksek kiralama bedeli gibi vatandaşları çileden çıkaran paralar talep ediliyor. Bazı taziye evlerinde yaşanan bu olay rant ve vurgun olarak değerlendiriliyor. Bir çok taziye evinde haksız kazanç ve vurgun sağlandığı öne sürülüyor.Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar,merhum hayırsever Hacı  Sait Şanlı tarafından başlatılan taziye evleri uygulamasının gerçek amacından uzaklaşmaya başladığı görüşünde birleşiyor

‘Maddi İmkanı Olmayanlar Ne Yapacak?’

Maddi imkanı olmayan kişilerin taziye evlerini kullanamayacak hale geldiğini belirten vatandaşlar,”Bu uygulamanın başladığı ilk yıllarda her şey çok güzeldi. Taziye sahiplerinden sadece taziye evinin genel giderleri talep ediliyordu ve bu da makul geliyordu. Ancak son dönemlerde iş çığrığından çıktı,iş ranta dönüştü. Yüksek bedeller ve kiralama ücreti talep ediliyor. Maddi imkanı olmayan,ya da kısıtlı olan halk ne yapacak?. Hayırlı bir hizmet soygun ve vurguna dönüşmüş durumda. Halkın parasıyla yapılan taziye evlerinin halkın evi olması gerekirken,halkın cebine göz dikilmesi kabul edilemez. Buna ‘dur’ denilmesi lazım. Bu tablo bölgemizin geleneklerine de yakışmıyor.” İfadelerini kullandılar.
KAYNAK :TİGRİS HABER GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2017, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER