TOKİ Konutları 5 Yılda Döküldü

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Diyarbakır'da inşa edilen 2 bin konut harabeye döndü.

TOKİ Konutları 5 Yılda Döküldü
Diyarbakır’da 5 yıl önce TOKİ’den ev sahibi olma heyecanı yaşayan binlerce vatandaş şu anda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. 2009 yılında Diyarbakır- Elazığ karayolu üzerinde Üçkuyular Mevkiinde yapılan 2 bin konuta taşınan vatandaşlar adeta dert küpüne döndü. 5 yıldır sorunları TOKİ’ye iletmelerine rağmen çözülmeyen vatandaşlar, küçük tamiratları kendileri yaptırıyor ancak binada oluşan büyük çatlak ve dökülmelere çare bulunamıyor. Apartman yöneticilerinden Cezmi İpek, TOKİ mağdurları olarak defalarca kuruma dilekçe verdiklerini, sorunlarını aktardıklarını ancak çözüm noktasında bir gelişme olmadığını söyledi.

İpek, şöyle konuştu: "5 yıllık binaların bodrumlarına girilemiyor. Duvarlar şişmiş. Makine Mühendisleri Odası asansörlerin kullanılamayacağını söyledi. Elektrik, standartlara uygun çekilmemiş. Rögar kapakları birer metre yukarıda ve açık. Kendi imkanlarımızla kapatmaya çalıştık. Daireler için şu ana kadar 120 bin TL’ye yakın ücret ödedik. Şu an daha az değere satılabiliyor. Başımıza bir de TOKİ site yönetimi koydu ve onlara her ay 93 TL ödeme yapıyoruz. Sıkıntıları onların çözmesi gerekiyor ama ilgilenmiyorlar. TOKİ bu mağduriyeti görsün, gerekirse bilirkişi görevlendirsin, Ankara’dan müfettişlerini göndersin. Yarın daha büyük sıkıntılar olabilir."

YANGIN MERDİVENİ 2 METRELİK KALASA EMANET

TOKİ’nin apartmanlarda meydana gelen sıkıntılara bulduğu çözümler de ilginç. Çatlayan ve her an yıkılabilecek 7 katlı beton yangın merdiveninin altına iki metrelik kalasın konulması dikkat çekiyor. Apartmanların zemin ve sığınak katlarında ise kolonlar şişmiş durumda. Ayrıca sıvalar dökülmüş ve ciddi oranda nem var. İnşaat sırasında TOKİ mühendislerinin yeteri kadar denetim yapmaması nedeniyle yüklenici firmaların yalıtım yapmadığı ileri sürülüyor.

ASMA ÖN CEPHE ÇATLADI, TOKİ DEMİR PROFİLLE

Binaların son katlarında da ciddi sorunlar göze çarpıyor. Duvarlar çatlamış. Asansör motoru, içeri sızan yağmur sularından zarar görmemesi için naylonlarla örtülmüş. Binaların etrafına dökülen koruma amaçlı perde betonda, 20-30 santimetre genişliğinde yarıklar oluşmuş. Çatlaklar oluşan apartmanların asma ön cepheleri, demir profillerle tutturulmaya çalışılıyor. TOKİ sakinleri, meydana gelebilecek herhangi bir çökme olayında, duruma sessiz kalan bütün kurumların sorumlu olacağını belirtiyor. 

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER