Türkiye 5. Tohumculuk Kongresi ve Sektörel İşbirliği Forumu"

Diyarbakır Valisi Aksoy: "Dünyada kullanılan tohumun ticari değeri 45 milyar dolara ulaştı" TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Üstün: "Ülkemizin tohumculukta ithalat ve ihracat oranı artık eşitlenmiştir"

Türkiye 5. Tohumculuk Kongresi ve Sektörel İşbirliği Forumu
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, dünyada kullanılan tohumun ticari değerinin 45 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Aksoy, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Tohumculuk Kongresi ve Sektörel İşbirliği Forumu"nda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun en temel ihtiyacı olan gıdaya erişimin kilit unsurunu kaliteli tohumluğun oluşturduğunu söyledi.

Biyolojik ve kültürel çeşitliliğin temeli ve tarımsal üretimin ilk halkası olan tohumun stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Aksoy, tohumun aynı zamanda yüksek gelir getiren ekonomik değere sahip bir ürün olduğunu vurguladı.

Aksoy, tohumun stratejik öneminin farkında olan gelişmiş ülkelerin son 40 yılda tohumculuk sektöründe Ar-Ge konusunda önemli yatırımlar yaptığını ifade ederek, "1970'lere kadar dünyada tohum ticareti 10 milyar dolar civarında bir pay alırken, günümüzde dünyada kullanılan tohumun ticari değeri 45 milyar dolara ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

Dünya toplam tohumluk ticaretinde Türkiye'nin aldığı payın yüzde 1,7 oranında olduğunu ifade eden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2013 yılı verilerine göre ülkemizin ithal ettiği tohumluğun parasal miktarı 2002 yılına oranla 4 kat artarak 194 milyon dolara ulaşmıştır. İhraç ettiğimiz tohumluğun değeri ise aynı sürede 7 kat artarak 126 milyon dolara çıkmıştır. Kaliteli tohumluğun verim üzerindeki etkisi bilimsel olarak ispatlanmıştır. Örneğin kaliteli tohumluk kullanımı sayesinde buğdayda yüzde 30, Mısır ve ayçiçeğinde ise yüzde 100'e yakın verim artışı elde etmek mümkündür."

DÜ. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün ise Diyarbakır'ın buğdayın ve ilk yabani üzümün yetiştirildiği kent olduğunu söyledi.

İnsanoğlu var olduğu sürece gıdaya olan ihtiyacın devam edeceğini dile getiren Eyigün, "Gıda güvenliği ve arzı konusu gündemdeki yerini ve önemini hep korumaktadır" dedi.



" İthalat ve ihracat dengesini sağlamak başarıdır"



Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Üstün ise Türkiye'de 1985 yılından sonra tohumculuk sektöründe büyük gelişme yaşandığını söyledi.

Son yıllarda yaşanan büyük atılımlar sayesinde sektördeki şirket sayısının 650'ye ulaştığını ve Türkiye'nin tohum ihracatının artış kaydettiğini bildiren Özen, "Ülkemizin tohumculukta ithalat ve ihracat oranı artık eşitlenmiştir. İthalat ve ihracat dengesini sağlamak başarıdır" diye konuştu.  

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2014, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER