Vali Kıraç, 2013'ün En Güzel Tarafı Barış Süreciydi

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "2013'ün en güzel tarafı barış süreci oldu. Bunu inşallah 2014 yılı kalıcı hale getirsin" dedi.

Vali Kıraç, 2013'ün En Güzel Tarafı Barış Süreciydi
 Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, basın kuruluşlarını ziyaret etti. Öz Diyarbakır gazetesini ziyaretinde Gazetenin Sahibi ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Kanat ve gazete çalışanlarınca karşılandı. Burada konuşan Diyarbakır Valisi Kıraç, vatandaşlara en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarına söyledi.

2014 BARIŞI KALICI HALE GETİRSİN

İyisiyle kötüsüyle, acısıyla, tatlısıyla 2013'ü geride bıraktıklarını anlatan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 2013 yılının sıkıntılı tarafları olduğu gibi iyi tarafları da olduğunu kaydederek, "Biz artık iyi taraflarını 2014'e koyma umutlarını taşıyalım. 2014'ün ilimize ülkemize, İslam âlemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2013'ün en güzel tarafı barış süreciyle birlikte cenazenin, şehidin, kargaşanın, kavganın, şiddetin az yaşandığı bir yıl oldu, İnşallah 2014'de kalıcı hale getirsin. Diyarbakır'a da yakışan budur, Diyarbakır bir medeniyet şehridir, bir kültür şehridir, insanlık şehridir. Burası her zaman barışın kucağı olmuştur. Bundan sonraki süreçte de aynı hizmetleri de buradan insanlık bekliyor ve potansiyelinde de bu var. Dolayısıyla bunu gerçekleştirmek için Diyarbakır bölgesindeki özellikle sivil toplum örgütleri, basınımıza, siyasi partilerimize tüm insanlarımıza görev düşüyor" dedi.

"BÜYÜK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Bölgenin sorunlarının olduğunu kaydeden Vali Kıraç, bölgenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu dile getirdi. İşsizlik sorununu çözmek için yeni yatırım alanlarının açılması gerektiğini ifade eden Vali Kıraç şunları söyledi:

"Organize Sanayi Bölgelerimizi çoğaltmamız lazım ki Organize Sanayimizi genişletiyoruz. Onun yanına hemen bir tekstil kent ihtisas organize sanayisi, bir besi organize sitesi, Hayvan Organize Sanayi Bölgesini işlevsel hale getirmemiz lazım. Kültür yapımızı güçlendirmemiz lazım. Turizm potansiyeli mutlaka iyi hale getirmemiz lazım ki bu alanda da çok büyük çalışmalar yapıyoruz şu anda. Diyarbakır'ı bir açık hava müzesi haline getirmek için tüm varlıklarını eline almış, onları ceddinden aldığı yapıya uygun olarak yapmak suretiyle bizden sonraki nesle bırakmak için bu alanda büyük bir gayret içerisindedir. Başta Surlar olmak üzere İç kale, hanlar hamamlar, kiliseler, camiler, Diyarbakır evleri. Kent bir bütün halinde bir kentsel dönüşüme tabi tutulacak bir çalışma çerisindedir. Diyarbakır'ın en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de mevcut yapı stokunu aslına uygun hale getirmektir. Bu yapı mutlaka yenilenmeli ve bunun içinde şartlar çok uygundur. Kentsel dönüşüme şuan Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük kaynaklar ayrılmış durumda bunu iyi projelerle, iyi bir başlangıçla ve iyi bir takiple sonuçlandırmamız lazım.

BAKANLIKLAR, VALİLİK VE BELEDİYE EL BİRLİĞİ YAPMALI

Burada birkaç grubun el birliği yapması lazım ve en önemlisi de belediyenin, Kültür Turizm Bakanlığımızın, Çevre Bakanlığımızın ve Valiliğimizin ortak hareket ederek bu noktaları açmamız lazım. Eğitim, sporda, sağlıkta, turizmde her alanda başlatılan hamlelerimizi sürdürmemiz ve daha ileriye götürmemiz lazım. Spor aktivitelerine ev sahipliği yapacak semt sahaları, şu an konuşulmakta olan 25-30 bin kişilik bir şehir stadı mutlaka realize etmemiz lazım. Sağlık açısından yataklı tedavi kurumlarını özellikle iki ayrı kampüs olan çalışmaları belli bir noktaya getirmemiz lazım. Turizmin en vazgeçilmezi olan ulaşım da tabii ki burada da artık 5 bin kişiye hitap edebilecek Diyarbakır Havaalanı boyutuna getiriliyor. Apronuyla diğer tesisleriyle 10 uçağı sirküle edecek bir anda aynı anda yapıya kavuşuyoruz yerli ve özellikle uluslararası uçuşlara ev sahipliği yapacak uluslararası bir hava limanı olacak.

"EK OSB'NİN ÜST YAPISIYLA İLGİLİ SANAYİ BAKANLIĞI İLE MUTABAKAT SAĞLADIK"

Ek Organize Sanayi işini bizzat ben takip ettim. Kendim gittim Bakanlıktan her şeyini çıkarttırdım. Alanın tahsisi, oranın projelendirilmesi, yeni yatırım programına girmesi, yeniden ihalesi gibi işleri. Mevcut alan 520 hektar büyüklüğünde ona 182 hektarlık yeni bir alan ekleniyor. Onunla ilgili tahsisler yapıldı, bedelsiz olarak. Altyapı proje ihalesi yapıldı şimdi üst yapının yapılmasıyla ilgili Sanayi Bakanlığı'yla mutabakat sağladık.

"MESLEK EDİNDİRME KURSLARINA AĞIRLIK VERMEMİZ"

İşsizlik bu bölgelerde sürekli takip edilmesi gereken bir parametredir. Çünkü bizim Avrupa'nın birçok ülkesinden daha çok çocuğumuz var. Bu çocuklarımıza sağlıklı iş alanları oluşturmamız lazım. İşsizliği çözmenin en önemli yollarından biri önce meslek sahibi yapmaktır. Önce insanlar meslek sahibi olacak ki iş sahibi olsunlar. Onun için bu meslek edindirme kurslarını çok önemsiyoruz. Bu kardeşlerimiz öncelikle bu meslek edindirme kurslarına gidip kendilerine meslek edinsinler ve o yaptıkları işi iyi yapacak noktaya gelsinler ki o alanda benim mesleğim budur bunu istiyorum diyecek. Yoksa şimdi ben gidiyorum iş istiyorum ve bana ne iş yaparsınız diye sorduklarında 'Her işi yaparım' diyorsanız o iş olmaz. Önce kendini hangi alanda yetiştirdi ise sertifikasını ortaya koyacak. 'Benim mesleğim budur' diye o alanda yürüyecek. Meslek edindirme kurslarına ağırlık vermemiz. İhtisas organize sanayilerin sayılarını arttırmamız. Tekstil kent, küçük sanayi sitesi gibi ve hizmetler sektöründe olan Turizm potansiyelini arttırıcı tesisleri arttırmamız lazım.

"DİYARBAKIR, KAPKAÇ, HIRSIZLIK VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ETMEMİZİ İSTİYOR"

Yapmış olduğum halk temaslarının hemen hemen tümünde, özellikle asayiş boyutu gündeme gelince hırsızlık, kapkaç ve uyuşturucu üzerinde hassas durmamızı istiyorlar. Bizde bunu en öncelikli işlerimiz arasına aldık. Şu an en çok takip ettiğimiz konulardan biri de budur. Diyarbakır bir huzur şehri olma noktasında önemli merhaleler kat ediyor. Hırsızlık, kapkaç ve uyuşturucuyla ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Özellikle uyuşturucuya 2013'te çok ciddi müdahaleler yaptık. Şu an 2013 yılı itibarıyla 55-56 milyon kök kenevir imha ettik. 70 ton civarında toz ve kubar esrar ele geçirdik. Bu rakamlar korkunç rakamlar.

"İNSANLARIN ENERJİSİNİ KESMEYECEK BİR FORMÜL BULMAK GEREKİYOR"

Bölgede yaşanan sık elektrik kesintisiyle ilgili DEDAŞ'la görüştüm. Bunun için bana programlı bir kesinti yapmadıklarını söylediler. 'Bu enerji nakil hatları çok eski yıllar önce yapıldığı için çok arıza yapıyor, arızaya da müdahale için 10 ekibimiz var. Biz bu 10 ekibi 15'e çıkardık. Gece Gündüz arızalara müdahale ederek kontrolü yapıyoruz" diyorlar. Birde en önemli sorunlardan biri de vatandaş onları aradığında ulaşamadıklarını söyledim. Ben vatandaşla bir görüşün dedim. Şimdi vatandaşlara 24 saat iletişim kurabilmek için iletişim hattını kuracaklar. İnsanlar aradığı zaman en azından bir şey söyleyin. Yani 'Hat koptu bir saat sonra gelecek. Ekibimiz orada çalışıyor' deyin. Ama bunu yapmadığınız zaman veya ulaşamadığı zaman insanlar agresif oluyor. Şu anda enerji çok yüklü bir devreye girdiğini ifade ediyorlar. Yani normal kullanımın iki misli üç mislisine çıkmış. Genel olarak dedikleri 'hatlar kaldırmıyor arıza yapınca müdahale ediyoruz' diyorlar. Enerji kayıp kaçak oranı da çok fazla buna da bir çözüm üretmeleri gerekiyor. İnsanlar kullandıkları eşyanın hizmetin bedelini ödemek durumundalar. Vermeden almak yalnızca Allah'a mahsus. Enerjinin israfa girmeden kullanımını yaygınlaştırılması lazım. bölgede hem ısınma hem aydınlatma hem bütün ihtiyaçları elektrik enerjisiyle karşıladığınız takdirde ve ödemede de bir sorun varsa bunu uzun süre bunu karşılamak kolay değildir. Ama bunun üzerine kafa yormak ve insanların enerjisini kesmeyecek bir formül bulmak gerekiyor. Haklı gerekçeleriniz de olabilir ancak vatandaşı elektriksiz, enerjisiz bırakmama gibi bir göreviniz vardır. Alternatif yolları deneyin ama enerji keserek yapmayın bunu"

Samimi bir ortam içerisinde geçen sohbette, sık sık karşılıklı ziyaretler yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. Vali Kıraç'ın ziyaretine basın kuruluşlarına yaptığı ziyarette Valilik Basın Müdürü İbrahim Karakaş'da eşlik etti.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2014, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER