Yargıda ikinci atama depremi

İktidar ile cemaat arasında yaşanan gerilimin yargı boyutunda, bugün önemli bir gelişme daha yaşandı. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi, 97 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi

Yargıda ikinci atama depremi

 7 ve 25 Aralık'taki rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını yürütün savcıların görev yerlerini değiştiren HSYK 1. Daire, 17'si idari, 79'u adli olmak üzere toplam 96 hakim savcının daha görev yerini değiştirdi. İzmir Alsancak Limanı'nda yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş Samsun'a, MİT'e ait TIR'ları arattıran Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık Antalya'ya, BDP ve bağımsız milletvekillerinin tutuklu bulunduğu KCK soruşturmalarını yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı İlker Çetin Uşak'a atandı. Kararnamedeki en büyük sürpriz Balyoz davasında oldu. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken Bakırköy adliyesinde düz ağır ceza mahkemesi başkanı yapılırken, Balyoz soruşturmasının ardından Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına getirilen Bilal Bayraktar tenzili rütbeye uğrayarak, Bakırköy'e düz savcı olarak atandı. CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in odasında arama yapan savcılar Osman Şanal ve Rasim Karakullukçu'nun da görev yerleri değiştirildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın katıldığı ilk toplantıda yapısı değiştirildikten sonra 17 ve 25 Aralık'ta gerçekleştirilen rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını yürüten savcıların görev yerlerini değiştiren HSYK 1. Dairesi, dün de, 17'si idari, 79'u adli olmak üzere toplam 96 hakim, savcının daha görev yerini değiştirdi.

Kılıçdaroğlu açıklamıştı

İzmir Alsancak Limanı'nda yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş pasif görev olan Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün, Meclis'te yaptığı grup toplantısında Baş'ın, soruşturmaya müdahale ettiği iddia edilen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek hakkında tutulan tutanağı kamuoyuna açıklamıştı. Baş'ın yerine Aydın Cumhuriyet Başsavcıvekili Mustafa Doğru İzmir Cumhuriyet Başsavcısı yapıldı.

TIR'ların başsavcısı Antalya'ya

17 ve 25 Aralık operasyonları sürerken, Suriye'ye silah taşıdığı iddiasıyla yapılan ihbarlar üzerine Adana ve Hatay'da durdurulan TIR'lar aranmak istenmişti. Aramaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sert şekilde tepki göstermişti. Kararname ile Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık Antalya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atandı. Bağrıyanık'ın yerine Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan getirilirken, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun Samsun Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Hatay Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan da, Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine getirildi.

KCK ve El Kaide

Aralarında BDP ve bağımsız milletvekillerinin de bulunduğu KCK soruşturmaları ve El Kaide bağlantılı operasyonların da yürütüldüğü Diyarbakır'da da değişiklik yapıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı İlker Çetin Uşak Cumhuriyet Başsavcıvekili olurken, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz Diyarbakır'ın yeni başsavcısı oldu. Düzce Başsavcılığına da Samsun Cumhuriyet Savcısı Akif Celalettin Şimşek getirildi.

Seçen'in başına Yılmaz geldi

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcıvekili Özcan Ahmet Yılmaz Gebze Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi. Yılmaz, böylece, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden Gebze Cumhuriyet Savcılığına getirilen Fikret Seçen'in amiri oldu.

Balyoz depremi

Balyoz davasına bakan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken tenzili rütbe ile Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirilirken, Balyoz soruşturmasının ardından Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı yapılan Bilal Bayraktar da tenzili rütbe ile Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına atandı.

Erzincan'daki Ergenekon

CHP Milletvekili İlhan Cihaner hakkında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken yürütülen Erzincan'daki Ergenekon soruşturması kapsamında evinde ve makamında arama yapan Cumhuriyet savcıları Osman Şanal ve Rasim Karakullukçu'nun da görev yerleri yine değiştirildi. Şanal Antalya savcılığından Uşak savcılığına, Karakukkulçu ise Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığından Ankara Cumhuriyet Savcılığına atandı. Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık da Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı oldu.

MİT krizi

Oslo görüşmeleri sürerken MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasıyla tartışılan krizin bir benzeri Ankara'da da soruşturma konusu olmuş, soruşturmanın gizlice yürütüldüğü iddiaları kamuoyuna yansımış ve ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in görev yeri değiştirilerek Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına atanmıştı. Kuriş, dünkü kararname ile yine görev yeri değiştirilerek, pasif bir görev olan Sakarya Bölge Adliyesi Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi. Kuriş'in yerine Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan getirilirken, Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Gebze Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı da Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına atandı.

414 terfi, 65 birinci sınıf

HSYK 1. Dairesi ayrıca Aralık 2013 itibariyle bir üst sınıfa terfi etmeye ve birinci sınıfa ayrılmaya hak kazanan adli ve idari yargıda görevli hakim ve savcıları da belirledi. Adli yargıda 287 hakim, 69 Cumhuriyet savcısı, idari yargıda ise 58 hakim olmak üzere toplam 414 hakim, savcı bir üst sınıfa terfi ettirildi. Adli yargıda 121 hakim, 13'ü başsavcı olmak üzere toplam 54 savcı ile idari yargıda 7 hakim olmak üzere toplam 65 hakim, savcı birinci sınıfa ayrılmaya hak kazandı.

MİLLİYET

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER