Yeni İtfaiye Binası Hizmete Açıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin yeni yerleşim bölgesi olan Kayapınar’da yeni İtfaiye Hizmet Binası yaptı. Açış töreninde tam donanımlı iki arama kurtarma itfaiye aracı da bir gösteri yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Bunlar yangınları söndürmek içindir. Siyasetimiz inşallah daha büyük yangını söndürür” dedi.

Yeni İtfaiye Binası Hizmete Açıldı
Mahabad Bulvarı’nın üstünde DİSKİ Su Deposu yanında İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Kayapınar Grubu’nun yeni hizmet binasının açılışı törenle yapıldı.
Törene DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve M. Emin Yılmaz, Siirt eski Milletvekili Osman Özçelik, Kayapınar Belediye Başkan vekili Mahmut Dağ, Yenişehir Belediye Başkanı M. Selim Kurbanoğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye meclis üyeleri, Diyarbakır’ın iş dünyasının temsilcileri, DİAY-DER’li melleler ile yurttaşlar katıldı.

Hizmet binası 6500 m2’lik alanda kuruldu

İlk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, can ve mal kurtaran itfaiyenin aynı zamanda çevreyi de koruduğunu belirterek, “Diyarbakır itfaiyesi 124 elemanı ve 17 aracıyla hizmet veriyor” dedi. İtfaiyenin çevre il ve ilçelerine de arama kurtarma hizmeti verdiğini belirten Çağdaş, itfaiyenin kendi misyonuna uygun olarak sürekli kendisini geliştirdiğini söyledi. Çağdaş, itfaiyenin uluslar arası standardı yakalayacak bir çaba içinde olduğunu belirtti. Çağdaş, 1 milyon 500 bin liralık yaklaşık maliyet, 1 milyon 70 bin lira ile sözleşme bedeliyle 180 iş gününde tamamlanarak halkın hizmetine girdiğini söyledi. Çağdaş, 6500 metrekarelik bir alan içinde 1152 metrekarelik kapalı alana sahip olan hizmet binasında araç parkı, eğitim salonları, yatakhane ve idari birimleri bulunduğunu kaydetti. Çağdaş, projenin tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin mimar ve mühendislerinin çalışması olduğunu belirterek teşekkür etti.

Baydemir: Bayrağı daha yükseklere taşıdık

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de sözlerine “Şükürler olsun ki sizlerin karşısında mahcup olmadık. Şükürler olsun ki hareketimizin, halkımızın önünde mahcup olmadık” diyerek başladı. Baydemir, 10 yıllık hizmetlerimiz boyunca arkadaşlarımızdan devraldığımız bayrağı daha yükseklere taşıdık” dedi.
İmar Mastır Planı ile kente bir vizyon getirdiklerini belirten Baydemir, planlamalarının gelecek 100 yıla göre yaptıklarını söyledi. 75 Metrelik yol olarak da bilinen Mahabad Bulvarı’nın açılışını yaptıkları sırada etrafında tek bir bina bulunmadığına işaret eden Baydemir, “Son dört yıllık zaman içerisinde muazzam bir hızla, büyük bir gelişmeyle kent büyüyor ve kent gelişiyor. Ama bu büyüme, hızı kadar da planlı ve programlı bir gelişmedir. Altyapı götürülüyor, sonra planlı kentsel gelişimin mümkün oluyor” dedi.

Yangına 4-5 dakikada müdahale imkanı

Diyarbakır’da ilk defa sadece ve sadece itfaiyeye özgü bir binanın açılışını gerçekleştirdiklerinin altını çizen Baydemir, “Sadece itfaiyeye özgü diyorum çünkü hava -28 dereceye düştüğünde tankerler içerisindeki su donabilir. Su donduğunda ise yangına müdahale eksik ve kusurlu olabilir. Bu itibarla da burada bulunan tesisimiz, bütün donanımıyla Türkiye’nin en donanımlı tesislerinde bir tanesini oluşturuyor” dedi. Baydemir, Kayapınar bölgesinde yangın ihbarı aldıklarında 4-5 dakika içinde itfaiyenin müdahale edebilecek şekilde konumlandıklarını kaydetti. Yenişehir bölgesinde de yeni bir İtfaiye Hizmet Binası yapacaklarını ve 4-5 ay içinde tamamlayacaklarını bildiren Baydemir, “Yenişehir ve Sur ilçesi de yine 4-5 dakika içinde yangına müdahale edilebilir noktaya gelecek” dedi.

İnşallah büyük yangın da söndürülür

“Bu birimimiz için her şey yangınları söndürmek içindir. İnsan hayatını korumak ve kurtarmak içindir” diyen Baydemir, “Partimiz BDP ve DTK yöneticileri buradalar. İnşallah büyük yangını da söndürme konusunda halka ve Hakka karşı mahcup olmamanın manevi hazzını hep birlikte yaşayacağız” diye konuştu.
Baydemir, İtfaiye Arama Kurtarma Ekibi’nin Dicle’den Fırat’a, Asi’den Zap’a, Munzur’a kadar pek çok nehirde arama kurtarma yaptıklarını söyleyerek tüm çalışanları kutladı. Baydemir sözlerini “Yolumuz, yolunuz açık olsun arkadaşlar. Allah bizi büyük yangınlardan korusun inşallah” diyerek bitirdi.

Tuğluk: Hizmetlerden memnunuz

Daha sonra DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk Diyarbakır halkının çok güzel şeylere layık olduğunu belediyelerin de tem amaçlarının halka hizmet olduğunu söyledi. “Biz makam ve mevki için gelmedik” diyen Tuğluk, “Siyasi iktidarın baskısına rağmen başarıyoruz” dedi. Belediye başkanlarının şeffaf bir hizmet yürüttüğünü, kişisel ve grupsal çıkar gözetmediğinin altını çizen Tuğluk, Diyarbakır’a yapılan hizmetin örnek olduğunu ve kentin ruhu ile kimliğini yansıttığını söyledi. Tuğluk, “Belediyelerimizin hizmetlerinden memnunuz” diye konuştu.

İki tam donanımlı araç alındı

Açış konuşmasının ardından yeni itfaiye binasının kurdelesi törene katılan protokol tarafından kesildi. Ardından sıkışmalı trafik kazaları, çökme, deprem gibi afetlerde etkin bir şekilde kullanılacak olan iki adet tam donanımlı itfaiye aracı sular altında geçerek bir gösteri yaptı. Daha sonra Baydemir, İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici’den yeni araçların ekipmanları hakkında bilgi aldı. Bilici, göçük altında kalan kişilerin seslerini dinleyebilecek ve sesin geldiği noktayı tespit edebilecek cihazlar ile demir kesme ve portatif iskele aletlerini tanıttı.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2013, 14:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER