Başkan Baydemir Kürtleri İttifaka Çağırdı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt Pen’in kongresinin açılış konuşmasını yaptı.

Başkan Baydemir Kürtleri İttifaka Çağırdı
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt Pen’in kongresinin açılış konuşmasını yaptı. Baydemir, Türkiye, Suriye, Irak ve İran Kürtleri ittifak yapmaya çağırdı.

Diyarbakır’da gerçekleşen Kürt Pen’in kongresine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtlerin ittifak yapması gerektiğini anlattı. Dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kürt yazarlar, Diyarbakır’da gerçekleşen Kürt Pen’in kongresinde bir araya geldi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda yapılan kongreye çok sayıda yazar ve şair katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Osman Baydemir, yazarlara 'evinize hoş geldiniz' ifadelerini kullandı. Kürtçe yaptığı konuşmasında Baydemir, Kürtleri ittifak sağlamaları gerektiğini dile getirdi. Baydemir, “Yaşadığımız bu süreçte Kürtlerin birlik ve bütünlüğünü desteklemeliyiz. Kadim bir halk olan Kürtler, 100 yıldır beyinlerini alamaya çalıştılar. Bunu yaptıkların da Kürtleri birbirine karşı da getirilmeye çalışıldı. Kürtlerin yüreği tüm liderlerini içinde yaşatacak kadar derindir. Bundan dolayı, batı, doğu, kuzey, güney hiç fark etmiyor. Bu dört parçadaki Kürtlerin lideri tüm Kürtlerin lideridir. Biz onların ittifak yapmalarını istiyoruz. Abdullah Öcalan, Mesut Barzani, Celal Talabani, Müslüm Salih ve diğerlerinin ittifaklarını istiyoruz. Hepimiz birbirimize bağlanmamız gerekiyor” dedi.

Baydemir, 2007 yılında hakkında açılan bir davayı örnek göstermesi salonda gülüşmelere neden oldu. 2007 yılında yeni yıl kutlama mesajını Türkiye’deki Valilik ve Belediyelere gönderdiği 3 dilli yıl başı kutlamasının ardında hakkında dava açıldığını anlatan Baydemir, “2007 yılında yılbaşı kutlamaları için Türkiye’deki tüm Valilik ve belediyelere, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce yazılı yıl başı kutlama mesajı yolladım. Bir süre sonra gönderdiğim tebrik kartlarının çoğu iade edildi. Daha sonra Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu konuyla ilgili olarak hakkımda dava açıldı ve delil olarak da yolladığım tebrik kartları gösterilmişti. Savcılıyla verdiğim ifade de, -Kürtçe gibi kadim bir dili neden yasaklıyorsunuz- diye sorduğumda savcı, Kürtçeyi yasaklamadıklarını, sadece resmi kurumlarda kullanılmasının suç olduğunu söyledi. Gerekçe olarak da Türk alfabesini gösterdi. Bunun üzerine ben de savcıya yazışmalarını nasıl yaptığını sordum, Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde yaptıkların anlattı. Bakanlığın adresini sorduğumda, www.adeletbakanligi.gov.tr adresini gösterdikten sonra, savcıyı ben tebrik kartımda sadece 1 tane w harfi kullanmıştım, sen ise 3 kez bu harfi kullanıyorsun dedim” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2013, 01:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER