Diyarbakır'da Köye Dönüş Başladı

Diyarbakır Valisi Toprak, köylerinden göç etmek zorunda kalan 43 bin kişiden 24 bin kişinin geri döndüğünü söyledi.

Diyarbakır'da Köye Dönüş Başladı
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, terör olayları esnasında köylerinden göç etmek zorunda kalan 43 bin kişiden 24 bin kişinin geri döndüğünü söyledi. Vali Toprak, 5233 Sayılı Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Yasası kapsamında yaklaşık 49 bin kişiye 640 milyon TL ödeme yapıldığını dile getirdi.

2003 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon çerçevesinde daha önce boşalan ve boşaltılan köylere dönüşlerin sağlanması için yapılan çalışmaları İHA muhabirine değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, geri dönüşlerin sağlanması için projelerin hızla devam ettiğini ve çözüm sürecinin oluşmasıyla birlikte köylere geri dönüşlerde artış yaşandığını ifade etti. Köylerine dönmek isteyenlere destek sağladıklarını anlatan Vali Toprak,"Diyarbakır'da toplamda 90 köy 304 mezrada 43 bin 665 kişi göç etti. Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında zaman içerisinde 90 köyün 74'ü, yine 304 mezranın 155'i geri dönüş yaptı ve toplamda 23 bin 959 kişi zaman içerisinde köylerine geri dönmüş oldu. Bu anlamda hükümetin her türlü tedbiri de aldığını görüyoruz. Bu sadece köylerin bu manadan, boşalıp başka bir yere göçü değildir. Zaman içerisinde, ekonomik, güvenlik nedeniyle bazı köylerin boşalması nüfusun azalmasına neden oldu. İnsanların başka yerlere çalışma amaçlı da gittiklerini görüyoruz. Geldiğimiz noktada oluşan bu güzel atmosferle birlikte, zaman içerisinde değişik amaçlarla göç eden vatandaşlarımızın, bu güzel atmosferle birlikte, eğer malı mülkü varsa, köyüne tekrar geri dönmek istediğini görüyoruz. Bu konuda bizlere de bazı talepler geliyor. Gelen talepler arasında, vatandaşımız geçmişte göç ettiği köyüne tekrar dönmek istediğini ifade ediyor. Biz de bu konuda herhangi bir engelin olmadığını anlatıyoruz. Geri dönüşler için, bizim engel çıkarmamız mümkün değil. Yeter ki, gidilecek yerin alt yapısını önemli bir noktaya getirebilelim. Bu konu da ise, daha geniş kapsamlı çalışmalar da yürütüyor. Diyarbakır valiliği olarak, zaman içerisinde ilçedeki kaymakamların marifetiyle, geri dönüş yapılabilecek alanlarda vatandaşlarımıza gerekli katkıları da sağlıyoruz" dedi.

"KÖYE ADAPTASYONUN SAĞLANMASI İÇİN 25 MİLYON TL HARCANDI"

Köye Dönüş Rehabilitasyon Projesi kapsamında boşalan köylere, vatandaşların köylerine adaptasyonlarının sağlanması ve onlara bir takım destekler manasında 25 milyon TL harcandığını belirten Vali Toprak,buna ilaveten, köylere içme suyunun götürülmesi, elektrik sisteminin kurulması, eskiyen yolların tekrar işler hale getirilmesi ve diğer harcamaların bu rakımın dışında olduğunu söyledi. Vali Toprak, "Ama bu son gelinen noktada, gelen talepler doğrultusunda köylerine geri dönmek, orada bir üretim yapmak isteyen, orada mutlu ve mesut olacağım diyenler açısından her türlü alt yapı kolaylığını da sağlıyoruz. Son dönemlerde yaşanan güzelliklerden ötürü vatandaşlarımızın köylerine geri dönmek istediklerini bilmekteyiz. Geri dönüşlerle ilgili valiliğimize dilekçe veren vatandaşlarımız var. Açık ve net ifade ediyorum, geri dönüşlerle ilgili hiçbir problemimiz yok. Bizim görevimiz, insanlarımızı mesut ve mutlu etmektir. Sosyal yaşam ve refah düzeyinin belli bir noktaya getirilip, insanların bulundukları yörede aileleriyle birlikte mutlu, müreffeh yaşayabilmesinin altyapısını temin etmektir. İnsanlar, istedikleri noktaya gidebilir, üretim yapabilir" diye konuştu.

"51 BİN MAĞDUR BAŞVURU YAPTI"

Vali Toprak, 5233 Sayılı Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Yasası kapsamında Diyarbakır'da 51 bin 109 kişinin başvuru yaptığını kaydetti. Vali Toprak, "Zaman içerisinde terörden doğan zararlar kapsamında da çıkan kanun çerçevesinde 2005 yılından beri illerde oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılan tespitler doğrultusunda vatandaşlarımıza ödemeler yapılmaktadır. 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların tazmin hakkındaki kanun çerçevesinde Diyarbakır'da bugüne kadar 51 bin 109 başvurunun olduğu, bunlardan 48 bin 847'sinin karara bağlandığı ve sadece 2 bin 262 dosya ile ilgili dosyaların kaldığını ve bunların en kısa zamanda bitirileceğini ifade etmek istiyorum. Karara bağlanan dosyalarla ilgili olarak bugüne kadar 640 milyon 736 bin TL ödeme yapılmıştır. Terörden ötürü mağdur olan vatandaşlarımıza ödenen önemli bir rakamdır. Bir taraftan mağduriyetten oluşan zararlar ödenirken, bir taraftan da vatandaşlarımızın göç ettikleri yere tekrar yerleşmesi için son yıllarda yapılan çok sayıda çalışmalar yapıldı. Köylerine geri dönmek isteyen vatandaşlarımıza valiliğimizin kapısının her zaman açık olduğunu belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER