Diyarbakır'ın Fethi!

Anadolu Gençlik Derneği,’Fetha Amed’e’ sloganıyla yarın (Cumartesi) Diyarbakır’da kentin islam orduları tarafından fethedilmesinin 1374.yılı nedeniyle etkinlik düzenleyecek

Diyarbakır'ın Fethi!

 DİYARBAKIR’IN FETHİNE DAVET

Anadolu Gençlik Derneği,’Fetha Amed’e’ sloganıyla  yarın (Cumartesi)  Diyarbakır’da  kentin islam orduları tarafından fethedilmesinin 1374.yılı nedeniyle etkinlik düzenleyecek. Dernek Başkanı Salih Turhan,Diyarbakır’ın anadoluda islamla tanışan ilk kent olduğuna dikkat çekerek,bugüne kadar ihmal edilen bu tarihi olayı  bundan sonra coşkulu programlarla kutlayacaklarını söyledi. Turhan,Seyrantepe Spor Salonu’nda yapılacak kutlama programına halkı davet etti.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE AFİŞLER

Diyarbakır fethinin 1374.yılı nedeniyle Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından düzenlenecek olan etkinlik için Kürtçe ve Türkçe "Peygamberler ve Sahabeler Şehri Diyarbakır`ın Fethi" yazılı afişler asıldı.

Anadolu Gençlik Derneği, yarın  Seyrantepe Kapalı Spor Salonu`nda gerçekleştirecekleri Diyarbakır`ın Fethi`nin yıldönümü etkinliğine herkesi davet etti.

Diyarbakır`da gerçekleştirilecek etkinliğe, Salih Turhan (AGD Başkanı), eski milletvekili Fethullah Erbaş, Eğitimci Yazar Abdulvahap Ekinci, Güney Afrikalı Hafız Abdurrahman Sadien gibi isimler katılacak.

1374 YILDIR EZAN SESİ SUSMADI

Etkinlik öncesinde Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan’la beraber  basın toplantısı düzenleyen Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turhan,Diyarbakır’ın anadoluda  fethedilen ilk topraklar olduğunu ve Kürtlerin de kendi tercihleriyle Müslüman olarak,Araplardan sonra toplu halde  islamiyeti seçen  ilk kavim olduğunu kaydetti. Turhan,”Diyarbakır, 27 Mayıs 639’da Mekke’nin Fethi’nin üzerinden on yıl geçmeden İslam toprağı olmuştur.  Halife Hazreti Ömer(ra) döneminde İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam Ordusu Bizans yönetiminde bulunan şehri beş aylık bir kuşatmanın ardından fethetmiştir. Şehrin ve bölgenin sakinleri olan Kürtler o tarihlerde kendi istekleri ile İslam’ı seçmişlerdir.Diyarbakır’ın fethi Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya girişinden 432,Fatih Sultan Muhammed’in İstanbul’u fethinden 814 yıl önce olmuştur. Fetih, Efendimiz(s.a.s.)’nin vefatından 7 yıl sonra gerçekleşmiştir. Bu fethin ardından 1374 yıl geçmiştir ve Diyarbakır’da, Diyarbakır’ın Ulu Cami’sinde 1374 yıldır ezanlar hiç susmamıştır.” dedi.

EFENDİMİZ FETİH MÜJDESİNİ VERDİ

“Fetih esnasında kırk kadar sahabe Diyarbakır’da şehit olmuştur. Fetihten sonra birçok sahabe Diyarbakır’da kalmıştır. Onların da burada vefat etmesiyle Diyarbakır beş yüzden fazla sahabeyi bağrına basmış bir şehir hüviyeti kazanmıştır. “ diyen Turhan,Hendek Savaşı esnasında Efendimiz(sas)’in verdiği fetih müjdesi, Halife Hazreti Ömer bin Hattab’ın kutlu emri, Sahabe Halid bin Velid’in kılıcı ve Süleyman bin Halid’in şehadeti surları aşıp Diyarbakır’a ulaştığını kaydetti. Turhan,şöyle devam etti :”Diyarbakır İslam Ordularının fethinden çok daha önce de peygamberlere ev sahipliği yapmış mübarek bir beldedir. Hazreti Zülküf, Hazreti Elyesa, Nebi Zennun(Hazreti Yunus), Nebi Melak, Hazreti Danyal bu bölgede kabirleri olan peygamberlerdir. Hazreti Yunus ve Hazreti Zülküf peygamberlerin makamları da yine bu bölgededir. Şehrin Müslüman olan ahalisi 1071’de yine Bizans’a karşı Sultan Alparslan’a yardım etmişlerdir. Sultan Alparslan’ın ordusu Bizans’la karşı karşıya geldiğinde Müslüman Kürtlerin lideri ve âlimi Molla Yahya Muzuri Alparslan’a on bin kadar asker vermiştir. Böylelikle Diyarbakır halkı Anadolu’nun İslamlaşmasında etkin bir rol oynamışlardır.”

DİYARBAKIR  İSLAMIN KALBİDİR

Diyarbakır’ın fethinin , Anadolu’nun İslamlaşması, İstanbul’un alınması ve İslam’ın Avrupa’ya taşınması yolunda çok önemli bir hamle olduğuna dikkat çeken Turhan,Diyarbakır’ın  Fethi’ni, Mekke’nin Fethi’nden, Kudüs’ün Fethi’nden ayrı gören her sözün de eksik olacağını kaydetti. Turhan,şöyle konuştu :”Diyarbakır’ın Fethi’ndeki inanç, Eyüp el-Ensari’yi İstanbul surları önüne taşıyan inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki inançtır, Sultan Selahaddin el-Kürdi’ye Kudüs’ü Haçlıların elinden geri alma gayretini veren inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki ruh, Fatih Sultan Muhammed’e İstanbul’un Fethi aşkını veren inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ni ne Malazgirt Meydan Savaşı’ndan, ne İstanbul’un Fethi’nden ne de Çanakkale Direnişi’nden ayrı tutabiliriz. “

HALKIMIZDAN YOĞUN KATILIM BEKLİYORUZ

Son 300  yılda islam birliğini parçalamaya yönelik  emperyalist projelerin hayata geçirildiğini anlatan Turhan,bunların yine de ümnet arasındaki bağları koparmayı başaramadığını ifade etti. Diyarbakır halkını fetih programına davet eden Turhan,”Yağmurun herkesi ıslattığının ve bulutların arasından çıkan güneşin herkesi ısıttığının farkındayız. Bu bağlamda bu coğrafyanın bir yapı harcı olarak gördüğümüz sahabeler şehri Diyarbakır’ın Fethi’ni kutlamayı kendimize bir görev biliyoruz. Yeryüzünde her insan için özgürlük, adalet ve refahı sağlama noktasında atılan hiçbir adım gecikmiş değildir. Hakkı üstün tutan bir anlayışın yeryüzüne hâkim olması için atılan hiçbir adım gecikmiş değildir. Diyarbakır’ın Fetih kutlamaların İslam Birliği’nin yükselişine vesile olmasını diliyoruz. Halkımızı Seyrantepe Spor Salonu’ndaki programa davet ediyoruz. Diyarbakır’lıların islami konulardaki hassasiyetlerini dilerek bu daveti yapıyoruz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
HAYAT
HAYAT - 11 yıl Önce

Diyarbakır'ın fethi bambaşka bir olaydır.. Herkesin en azından her Diyarbakırlının bilmesi gerek..

SIRADAKİ HABER