Leylekler Kuluçkaya Yattı, Yavrular Yolda

Dicle Vadisi'nde yuvaları bulunan leylekler, baharın gelmesiyle kuluçkaya yattı.

Leylekler Kuluçkaya Yattı, Yavrular Yolda
Dicle Vadisi'nde yuvaları bulunan leylekler, baharın gelmesiyle kuluçkaya yattı. Yavruların yumurtadan çıkmasına sayılı günler kaldı.

Her yıl bahar ayı başlarında, Diyarbakır- Bismil karayolu sağ ve sol tarafında bulunan yüksek gerilim hatlarını taşıyan demir direkler üzerinde kurdukları yuvalara gelen leylekler, Dicle Nehri kıyısı boyunca uzanan güzergahda bahar mevsiminin bereketini yaşadı. Dicle Vadisi boyuncu yiyecek sıkıntısı çekmeyen leyleklerin çiftleşmesiyle başlayan yumurtlama dönemi bitti. Kuluçkaya yatan leylekler, şimdi yavrularının yumurtadan çıkmasını bekliyor.

Dicle Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, leyleklerin kış mevsimini Afrika'nın Nil Nehri kıyısında geçirdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Şubat ayı sonu ve bahar mevsiminin başlarında Dicle Vadisi'ne geliyorlar. Mart'ın ortalarına doğru yuvaya yerleşiyor, materyal taşıyorlar, oturuyorlar. Kuluçka dönemi ise Mart'ın ortasından itibaren başlıyor. Şu anda kuluçkanın sonlarına doğru yaklaşılıyor. Kısa bir süre içerisinde yavrular yumurtalardan çıkacak."

'ÇİFTÇİYE YARARI VAR'

Dicle Nehri güzergahınca uzanan Diyarbakır- Bismil karayolun üzerinde bulunan Yuvacık ve Köseli Köyleri arasındaki 20 kilometrelik alanda, bu sezon 46 yuvadan 39'unun aktif durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, "Leylekler Dicle Vadisi'nde yılan, ekili bulunan tarlalarda tarla faresi, kertenkele, toprak solucanı ve balıklarla besleniyor. Bu bakımdan çiftçiye de büyük bir yararı var" diye konuştu 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER