MAHALLİ İDARELER DERNEĞİ 1 YAŞINDA

Kamu Yararı Statüsünde olan Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şubesi’nin 1. Kuruluş yıldönümü için gece düzenlendi. Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker,bir ülkede mahalli idarelerin güçlenmesinin, o ülkede demokrasinin güçlenmesi demek olduğunu vurgulayarak sivil toplum anlayışının gelişmesinden yana olduklarını söyledi.

MAHALLİ İDARELER DERNEĞİ 1 YAŞINDA
KATILIM YÜKSEK OLDU

Kamu Yararı Statüsünde olan Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şubesi’nin 1. Kuruluş yıldönümü için gece düzenlendi.The Green Park Otel’de düzenlenen geceye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, İl Valisi Mustafa Toprak, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Diyarbakır Organize Sanayici İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Dicle Toplumsal Araştırmalar Derneği (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Faruk Taş, Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Alaattin Korkutata, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Şahabettin Aykut, Diyarbakır Sanayici ve işadamları Derneği yönetim kurulu üyesi Hakan Buğdaycı, AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç, AK Parti Sur İlçe Başkanı Şafak Yontürk, Bağlar İlçe Başkanı Erdal Erdal, Kayapınar İlçe Başkanı Mehmet Ali Kırsaçlı, Yenişehir İlçe Başkanı Serdar Budak, BDP’li ve AK Parti’li İl Genel ve Belediye meclis üyeleri, Memur-Sen İl Başkanı Yunus Memiş, Diyanet-Sen şube Başkanı Ömer Evsen, Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcisi ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Faruk Taş, gecenin açılışında yaptığı konuşmada, Dernek Şubesi’nin kuruluşunda emeği geçen üyelere, özel ve kamu kuruluşlarının bütün yöneticilerine, destekleyenlere teşekkür etti.  Yerel yönetimlerin öneminin bütün dünyada arttığı ve anlaşıldığı bu dönemde derneklerinin temel amacının, Türkiye’de yerel yönetimler bilincini oluşturmak, mahalli idareler her türlü akademik, idari ve teknik destekler sağlamak olduğunu vurgulayan Taş, “Diyarbakır şubemizin 17 Nisan 2012 tarihinde ağırlıklı olarak, yerel yönetimlerde hizmet vermiş, değişik kademelerinde görev almış 23 kişilik kurucular kurulu ile faaliyete başladık. Bilindiği gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir Diyarbakır’dır” dedi.

‘TARİHİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ’

Taş, bir açık hava müzesi olan bu şehrin tarihini, kimliğini, güzelliklerini ve erdemliğini ülkeye tanıtmayı görev edindiklerine değinerek, “Bizler bu güzide şehir için gönüllülük esasına dayalı ve her türlü siyasi mülahazalardan uzak kalarak, görev yapmayı ilke edindik. Hizmet konusunda çözümleriyle birlikte eleştiriler yaparak, tavsiyelerde bulunduk. Kamuoyu ile yerel yönetimler arasında köprü görevini üstlendik. Bizler hiçbir zaman inancımızın gereği umutsuzluğa kapılmadık. Halka hizmet, Hakka hizmet şiarıyla hareket ettik. Ülkemizin tarihi bir dönemden geçtiği bu günlerde tarihi yaşarken yakalayıp, Milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi ile yürütülen barış sürecine bütün kalbimizle destekliyoruz. Bu süreçte emeği geçen başta Sayın Başbakanımız olmaz üzere, bütün sivil toplum ve siyasi kuruluşlarına ve bu sürece destek veren halkımıza sonsuz teşekkür ederiz” diye konuştu.  

’ÇÖZÜM SÜRECİ BAHAR HAVASI YARATTI’

İl Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır’ın güzelliklerini demokratik çözüm süreci ile birlikte vatandaşların daha bir katılım ve neşe ile gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Herkeste bir umut ve ümit ışığı var. Herkesin gözü parıldıyor. İnşallah bu güzel sonla birlikte herkes mutlu olacak. Diyarbakır’ımızda o kadim kent olmanın güzelliklerine bir kez daha erişecektir. Bundan da en ufak bir endişemiz yoktur. Şüphesiz ki, bu çerçevede Diyarbakır’daki tüm dinamiklerimiz kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu çerçevede mahalli idarelerimiz arasında, o mahalli müşterek ihtiyaçlarının karşılanması noktasında oluşan mahalli idareler arasında bir köprü görevi görmek üzere oluşan mahalli idareler hizmet derneğinin de birinci yılını bugün itibariyle tamamlamış oluyor. Ben Dernek başkanı ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Tüm yerel yönetimlerimiz kanunlar çerçevesinde görevlerini daha iyi yerine getirme içerisinde, daha iyi çalışırlarsa hep birlikte bu heyecanı ortaya çıkarabilirsek, ben inanıyorum ki, vatandaşlarımızın da ihtiyaçları o çerçevede modern bir anlayışla, ama ihtiyaçları karşılanmış bir şekilde de sonuçlanacaktır diye düşünüyorum” dedi.

‘YEREL YÖNETİMLERİN KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ’

Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise bir ülkede mahalli idarelerin güçlenmesinin, o ülkede demokrasinin güçlenmesi demek olduğunu vurgulayarak, “Yönetim ne kadar ademi merkeziyetçi olursa, yani yerel dinamiklere aktarılırsa, karar mekanizması ve idare uygulama ne kadar yerelden yapılırsa, sorunlar o kadar çabuk çözülür. O kadar fazla katkı sağlanır. O nedenle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bu manada önemli. Bizim Hükümet olarak da gayemiz yerel yönetimleri güçlendirmek. Hem görev, hem yetki ve hem de sahip oldukları mali kaynakların aktarılması bakımından bu dönem özellikle son 10 yıl içerisinde önemli mesafe kat edildi” diye konuştu.

‘YEREL YÖNETİMLERİ YASAL OLARAK GÜÇLENDİRDİK’

Türkiye’de yerel yönetimleri güçlendirmek için birçok kanun çıkarıldığından söz eden Eker, “Yürürlükteki bazı kanunlar çıkarıldı, yeni kanunlar yapıldı. Yerel yönetimlere aktarılan mali kaynaklar 4,7 milyar liradan, 20,5 milyar liraya çıkarıldı. 5 katı artırıldı. Güce kavuşturuldu. Buraya artık milli gelirden, merkezi bütçeden daha fazla gelir aktarılıyor. Daha önce İl Özel İdareler üzerinde vesayet yetkisi vardı. Yani halkın seçtiği temsilciler ve bir meclis var, halkın oyuyla seçilen ama bunlar üzerinde merkezi hükümet tarafından atanan ağır bir vesayet var. Biz bunu azalttık. Yani bu vesayeti sınırlandırdık, buna yönelik tedbirler aldık. Buda yine demokratikleşme ve oradaki dinamiklerin yerelleştirilmesiyle, yerel güçlere aktarılmasıyla ilgili önemli bir adım oldu. Keza İl Özel İdareleri anayasa ve Avrupa yerel yönetimler özerklik şartının ön gördüğü yerel özerklik ve yerinden yönetim ilkelerine daha uygun bir yapıya dönüştürüldü. Daha sonraki süreçte bu çok daha ileri bir boyut kazanır. Bizim şuan üzerinde çalıştığımız ve hayata geçirmeyi umduğumuz Türkiye’nin sivil anayasasın da bütün bunlar çok daha ileri adımlarla yer alacak” dedi. 

BAKAN EKER’E PLAKET VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Derneğe katkı ve destekte bulunan Bakan Eker, İl Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu’na plaket takdim edildi. Gecede ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı 75. Yıl Gençlik ve Çocuk Merkezi’nde rehabilite edilen sokak çocuklarına hediyeler verildi. Gece, Eyvan Grubunun seslendirdiği türkülerle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER