Vakıflar Haftası kutlamaları

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'da son yıllarda yapılan restorasyon ve proje giderlerinin 20 milyon lirayı aştığını bildirdi.

Vakıflar Haftası kutlamaları
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır'da son yıllarda yapılan restorasyon ve proje giderlerinin 20 milyon lirayı aştığını bildirdi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen kutlama programı, Ulucami imamı Mehmet Emin Mülayim'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Vali Toprak, burada yaptığı konuşmada, vakıf eserlerinin sorumluluk bilinciyle geleceğe ulaştırılması gerektiğini ifade ederek "Ecdadımızın ortaya çıkardığı bu eserlerin yaşatılması gerekiyor" dedi.
Vali Toprak, vakıf eserlerinin yardımlaşma ve paylaşmanın göstergesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"O vakıflar kurulduğunda hiç kimseye el, avuç açmadan, kendi akarıyla ayakta durabilmesi için bir sistemin kuruluşu var. Vakıf eserlerini ortaya çıkaran tüm ecdadımızı hürmetle anmak istiyoruz. Diyarbakır'da da önemli vakıf eserlerimiz var. Sadece Diyarbakır'da son yıllarda yapılan restorasyon ve proje giderleri 20 milyonu aşmış durumda. Bu gelişmenin çok olumlu ve hayırlı olduğunu düşünüyorum. Daha düne kadar yıkık duvarlar, metruk binalar çerçevesinde bakılan o vakıf eserlerinin bugün ayakta, canlı bir hale getirilmesi ve yaşatılması ve onların işler kılınmasının iyi noktaya getirildiğini ifade ediyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen de kutlamalar kapsamında hafta boyunca düzenledikleri etkinliklere değinerek, dün Keldani Katolik Kilisesi'nde Kur'an-ı Kerim okunduğunu anımsattı.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürülüğü olarak, özellikle Diyarbakır'da açık hava müzesi olarak tanımlanan Suriçi ilçesinde başta İslam dünyasının en önemli eserlerinden Ulu Cami'deki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Evsen, mayıs ayı sonunda Doğu Maksuresi kısmı ile Mesudiye Medresesi'ni hizmete açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Zinciriye Medresesi'nin de restorasyonunu tamamladıklarını anlatan Evsen, fonksiyonu ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Evsen, Eğil Peygamberler Türbesi ve çevre düzenlemesinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı güzel çalışmalardan biri olduğunu ifade ederek, onarımı devam eden diğer eserler hakkında bilgi verdi.
Yaklaşık 700 öğrenciye burs, 300 kişiye muhtaç maaşı verdiklerini belirten EVsen, "Her ay 5 bin 500 kişiye kuru gıda yardımında bulunuyoruz. Bu hizmetlerimiz aksamadan devam ediyor" dedi.

Daha sonra Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Turgay "Vakıf Medeniyetinde Şehircilik" konulu bir konferans verdi.
Hafta nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve plaketlerin takdim edilmesinin ardından program sona erdi.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da kutlama mesajı gönderdi.
Programa, aralarında AK Parti MKYK üyesi Necla Hattapoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER