Amedspor Taraftarı Rüştünü bir kez daha ispatladı.

Sakaryaspor maçı çok ciddi bir sınavdı. Amedspor taraftarı bu çok ciddi sınavı, saygınlığına en küçük gölge düşürmeden geride bırakmayı başardı. Doğrusunu söylemek gerekirse ben endişeliydim. 33 bin insanının aynı disiplin ve aynı duygudaşlık içinde hareket etmesi, dünyanın her yerinde çok zor elde edilen bir davranış birliğidir. Sırf bu büyük olgunluk bile, içimde yeni umutların yeşermesine yetti. Bazen Kürt futbolunun gelişimi ve serpilmesi konusunda çok ciddi kaygılar içinde kıvranırım. Umut bağlayacağım o kadar az şey var ki elimde, ister istemez karamsar bir tablonun içinde boğulduğumu hissederim.

Daha önce defalarca bu sayfalarda yazdım. Futbol oyununun, tek sahibi ve öznesi taraftardır. Futbol taraftar için oynanır. Taraftarın cevaz vermediği hiçbir oyun tutunamaz. Taraftar aslında kalite kontrol mühendisidir. Taraftar, kaliteli futbolun tek güvencesi ve garantörüdür. Bugüne kadar, kötü futbolun hala iktidar olmasına imkan veren tek şey de taraftarın kabulüdür. Taraftar izin vermese kötü futbol bir gün bile ayakta kalamaz.

Madem durum böyle; o zaman taraftara büyük sorumluluklar düşüyor. Taraftar her şeyden önce kötü ve kalitesiz futbola karşı sert tepki geliştirmeyi öğrenmelidir. Bu harika oyun sadece kazanmak için oynanmaz. Bu şahane oyun her şeyden önce bir estetik ziyafettir. Taraftar iyi ve güzel oyuna, kazanmaktan çok daha büyük değer biçmelidir. Unutulmamalıdır ki, iyi ve güzel oyun olmadan sürekli kazanmak mümkün değildir. Elbette çok kaliteli bir oyun oynanmadan da futbolda kazanmak mümkündür. Ama kazanmayı sürekli bir gelenek haline getirecek olan da iyi ve güzel oyundur.

Taraftar ısrarla iyi ve güzel oyunu talep eder ve arkasında durursa, Kulüp yöneticileri mutlak surette iyi ve güzel oyun için gerekli tedbirleri alırlar. Şöyle düşünün, kötü oyunun hiç müşterisi yok. Kötü oyunları izlemeye giden hiç taraftar yok. Bu durumda kulüpler kendilerine çeki düzen veririler. Çünkü bütün dünyada kalitesiz yöneticilerin, kötü futbolu meşrulaştırma argümanı şudur; taraftar baskısı. Taraftar bizden başarı bekliyor! Bu yalancı mazereti kulüplerin elinden almalıyız. Biz demeliyiz, iyi ve güzel futbol olmadan gelen başarıları istemiyoruz!

Elbette iyi ve güzel futbol gökten zembille inmez. İyi ve güzel oyun için bütün imkanlar yan yana gelse bile, oyunun bitmiş bir ürüne dönüşmesi için zaman gereklidir. Taraftar iyi ve güzel oyun için sabırla beklemeyi içine sindirmelidir. Bu yapmadığımız takdirde sittin sene bu kötü futbola mahkûm oluruz.

Soru şudur? Bu kötü futbol kaderimiz midir? Hayır değildir. O zaman bu kötü futbolu tarihin çöplüğüne atma zamanı gelmedi mi? Evet geldi ve geçiyor bile. Geç kalmış, gecikilmiş bir istenmeyen misafire kurban ediliyoruz.

İyi ve güzel oyun talebi kulüpleri kurumsallaşmak zorunda bırakacak. İyi ve güzel oyun ısrarı, İyi ve güzel oyun ısrarı, ehil ve işini bilimsel olarak yapan teknik adamları sahneye davet edecek. İyi ve güzel oyun arzusu, futbola sadece bedeniyle katılmayan oyuna düşünce de katan futbolcuların yetişmesine olanak tanıyacak.

Amedspor taraftarı Sakarya maçında bütün bunları gerçekleştirebilecek bir taraftar topluluğunu olduğunu kanıtladı.
Amedspor taraftarı Kürt futbolunun makus talihini değiştirebilir. Amedspor taraftarı, nasıl bir oyun istediğine karar verebilir. Amedspor taraftarı, kendi kültürel özellik ve niteliklerini sahaya sunacak bir kulüp yaratabilir.

YORUM EKLE