Kategoriler

Ergani'de kalaycılık!

Ergani ilçesinde kalaycılık yapan 68 yaşındaki Çelik ve 71 yaşındaki Utku, mesleğinin yok olmasından endişe ediyor.

 Ergani ilçesinde kalaycılık yapan 68 yaşındaki İzzet Çelik ve 71 yaşındaki Musa Utku, mesleğinin yok olmasından endişe ediyor.

Çelik, 50 yıldır kalaycılıkla geçimini sağladığını söyledi.

İlçede geçmiş yıllarda 30 olan kalaycı sayısının 2'ye düştüğünü belirten Çelik, "Önceki yıllarda bakır sahanlar, tencereler, kazanlar çok değerliydi. Ama şimdi porselen, çelik ve cam kaplar çıktı. Haliyle bakırcılık ve kalaycılık tarihe karışıyor" dedi.

Kalaycılığı öğretmek için çırak aradığını ancak bulamadığını anlatan Çelik, mesleğinin yok olmasından endişe ettiğini bildirdi.

KALAYCILIK ÖLÜYOR

Utku ise geçmiş yıllarda siparişleri yetiştirmede zorlandıklarını, zamanla kalaycılık yapan işyerlerinin kapandığını belirtti.

Ayda aldığı birkaç siparişle ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan Utku, şöyle konuştu:

"Kalaycılığı babamdan öğrendim. 7 yaşından beri bu işi yapıyorum. Mesleğe başladığım zaman kalaycılık mesleği gözde bir meslekti. Siparişler ardı ardına gelir, işleri yetiştirmekte zorlanırdık. Ancak işler son yıllarda iyice durgunlaştı. Geçmiş yıllarda malzemeleri alıp, köyleri tek tek geziyordum, iş yoğunluğundan dolayı bazen günlerce eve uğrayamıyordum. Gittiğim yerlerde bir ya da iki ay kaldığım zamanlar oldu. Gezgin kalaycılık işi de durgunlaşınca işlerin tadı tuzu kalmadı."
Yorumlar

Daha Fazla Haber
SPOR
Babadan Oğula Geçen Spor Sevgisi
SPOR
Ankara'dan ELİ Boş Döndü
SPOR
Amedspor Yolu Uzattı
SPOR
Amedspor Yolu Uzattı
SPOR
Amedspor Yolu Uzattı
SPOR
Efsane Kaldı, Diğer Takımlar Düştü
SPOR
Efsane Kaldı, Diğer Takımlar Düştü
SPOR
DİYARBEKİRSPOR İÇİN LİG BİTTİ
SPOR
AMEDSPOR ŞAMPİYON GİBİ
SPOR
Kader Haftaları Başlıyor