114 Bin Öğrenci Bugün Karne Alamayacak

Bugün karne günü. Ancak Doğu’da binlerce öğrenci bu heyecandan mahrum. Sur, Cizre, Silopi gibi ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve yaşanan çatışmalar nedeniyle 114 bin öğrenci, okuluna ara vermek zorunda kaldı.

114 Bin Öğrenci Bugün Karne Alamayacak
 Şehir merkezlerinde hendeklerin açılması üzerine başlatılan sokağa çıkma yasakları ve yürütülen operasyonlar eğitimi vurdu. Onbinlerce öğrenci okula gidemedi.
Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Diyarbakır’ın Sur ve Mardin’in Nusaybin ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde eğitim öğretim durdu. Diyarbakır Sur’da 8 bin, Mardin Nusaybin’de 10 bin, Dargeçit’te 6 bin 300, Şırnak Cizre’de 45 bin ve Silopi’de 43 bin öğrenci zaman zaman eğitime arar vermek zorunda kaldı.

YASAK 50. GÜNÜNDE

Diyarbakır Eğitim Sen Başkanı İkram Atabay, yaptığı açıklamada Sur ilçesinde 7 bin 450 öğrencinin karne alamayacağını belirtti. Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının 50’nci gününe girdiğine dikkat çeken Atabay, “Yaşanan olumsuz hava sadece Sur’u değil il genelini etkiliyor. Eğitimde ciddi aksamalar meydana geldi. Görevimiz eğitimde aksamaları gündeme getirmek, çözüm bulmaktı ama artık yaşam hakkını savunur hale geldik” dedi.

ÖĞRENCİLER TRAVMA GEÇİRİYOR

Yaşanan gelişmelerin öğrencileri olumsuz etkilediğine vurgu yapan İkram Atabay, “Öğrencilerimiz ciddi psikolojik travma geçiriyorlar. Her gün tank, silah ve ölümlerle karşılaşıyorlar. Süreci görüyorlar ve yaşıyorlar. Öğrencilerin uzmanlardan ciddi destek görmeye ihtiyaçları var. Öğrencilerin bir yıl kaybı oldu. MEB’in uzmanlarla görüşüp bu açığı kapatması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

MEB TATİLDE EĞİTİM VERECEK

Mardin Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Dinç Mardin’de yaşanan eğitim aksaklılarıyla ilgili adli ve idari girişimlerde bulunduklarını belirtti. Sömestr tatilinde öğrencilerin Mardin merkezde eğitime alınacağını belirtti. Dinç, “İlçedeki öğrencilere merkezde tatil boyunca eğitim verecek. Bu öğrenciler yurtlarda ya da bir akrabalarının yanında barınacak. Ancak bu süreçteki eğitim açığı kapatır mı onu bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.

1500 OKUL ETKİLENDİ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı verilerine göre 16 Ağustos 2015 tarihinden 25 Aralık 2015 tarihine kadar 7 ilin 17 ilçesinde aralıklı olarak sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Sokağa çıkma yasaklarından toplamda bin 556 okulun 11 bin 199 dersliğinde eğitim gören öğrenciler mağdur oldu. Bu okullarda görev yapan 16 bin 797 öğretmen de doğrudan etkilendi. 

ŞIRNAK İLK SIRADA

Diyarbakır ilinin 8 ilçesinde çeşitli tarihlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı süresince Sur ilçesinde 130 okul, 30 bin 251 öğrenci ve bin 361 öğretmen bu süreçten etkilendi. Mardin’de 3 ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Nusaybin’de 89 okul, 31.849 öğrenci ve 1331 öğretmen yaşanan süreçte mağdur oldu. Şırnak Cizre’de 104 okul, 41 bin 127 öğrenci, bin 290 öğretmen; Silopi'de ise 68 okul, 39 bin 128 öğrenci ve bin 701 öğretmen yaşanan süreçten olumsuz etkilendi.

ÖĞRETMENLER TERK ETTİ

12-13 Aralık 2015 tarihlerinde MEB tarafından Cizre ve Silopi’deki öğretmenlere gönderilen SMS mesajı ile “Tüm öğretmen ve idarecilerimiz bakanlığımız tarafından 14.12.2015 tarihinden itibaren hizmet içi eğitim seminerine alınmıştır” mesajı gönderildi. Mesajın ardından yaklaşık üç bin öğretmen, Şırnak’ın ilçelerini terk etti.

YARIYIL SORUNLAR YIĞINI İLE SONA ERİYOR

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, eğitimde ilk yarıyılın sorunlar yığını ile sona erdiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları kaderleriyle baş başa bırakmak yerine, okulların acil bekleyen sorunlarına eğilmesi gerektiğini ifade etti. 2016 yılında 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini dile getirdi.

417 BİN KİŞİ ATAMA BEKLİYOR

Koncuk, "417 bin gencimiz atanmak için bekliyor. 60-70 kişilik sınıflar mevcut" dedi. Okullarda yapılan yönetici kıyımının eğitim-öğretim hayatına olumsuz etkilediğini belirten Koncuk "Torpilli, yandaş, ehil olmayan okul yöneticileri sayesinde okullarımızda çalışma barışı bozulmuş, verimlilik hızla düşüş göstermiştir" dedi.
Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER