300 YILLIK GELENEK

Bingöl-Muş-Diyarbakır üçgeninde bulunan Şeyh Muhammed Momedan türbesi her yıl Kurban Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğruyor. Peygamber soyundan geldiği ifade edilen şeyhin türbesi bu yıl da binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Tavz-Der,yüzlerce yoksul ve dar gelirliye kurban eti ve yardım dağıttı.

300 YILLIK GELENEK
 Türbe Dağlık Alanda,Yollar Bozuk Ve Tehlikeli

Bingöl’ün Genç ve Solhan ilçeleri arasındaki dağlık alanda bulunan,aynı zamanda Muş ve Kulp sınırlarında da yer alan Şeyh Muhammed Momedan’ın türbesi her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle geleneksel hale getirilen Kurban Bayramı etkinliklerinin uğrak yeri oluyor. Çevredeki yerleşim yerlerinden gelen vatandaşlar,kurban kesip etini fakirlere dağıtıyor,Kur’anı Kerim tilavetleri düzenleyerek dilek,adak ve dualarda bulunuyor. Dağlık alanda bulunan türbeye gitmek sanıldığı gibi kolay değil. Yol bozuk olduğu için vatandaşlar,arazi yapısına uygun araçlarla saatlerce yol alarak türbeye ulaşabiliyor. Vatandaşlar,devletten ve bölgedeki belediyelerden yol sorununu çözmesini istiyor.

 

Keramet Sahibi Ermiş Bir Zat Olarak Kabul Ediliyor

Bölgenin genel adı Tavz bölgesi. Osmanlı arşivlerinde yer alan kayıtlara göre bu bölge 16.yüzyılda dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Tavz aşiretinin atası olarak kabul edilen  Şeyh Hasan’a  takdim edilmiş. Zamanla büyüyen aile büyük bir aşiret olurken,Tavz’lılar bugün ağırlık olarak Bingöl olmak üzere Erzurum,Muş,Diyarbakır,Batman,Şanlıurfa,Malatya,Elazığ ve batı kentlerinde yaşamaktadır. 17.yüzyılda yaşadığı ifade edilen Şeyh Muhammed Momedan,Şeyh Hasan’ın oğludur. Irak ve Suriye arasında bulunan Busra kasabasından geldikleri ifade edilen ailenin Hz. Muhammed’in soyundan  gelen seyit bir aile olduğu ifade edilirken,keramete sahip alim ve bilge bir din adamı olarak kabul edilen Şeyh Muhammed Momedan için adını taşıyan bölgede türbe yapılmış.

Medrese Ve Konaklama İçin Destek Bekleniyor

Türbe her yıl özellikle Kurban Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğruyor. Dağlık bölge ve ağır yol şartlarına rağmen binlerce insan gelip dini ve manevi etkinlikler düzenliyor. Kurbanlar kesilerek eti fakirlere dağıtılıyor,yardıma muhtaç insanlara maddi yardım yapılıyor,Kur’anı Kerim tilaveti ve dua zinciri oluşturuluyor. Halkın çabası ile yenilenen türbenin yanında medrese ve ziyaretçilerin konaklayabileceği yer için de inşaat çalışması başlatılmış. Momeden Köyü Eski Muhtarı Rahim Genç,türbeye yakışır bir konaklama yeri ve medrese yapılması için başlatılan inşaat çalışmalarının tamamlanması için maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Tavz-Der’den Geniş Katılımlı  Organizasyon

Şeyh Muhammed’i ata olarak kabul eden Tavz aşireti her yıl Kurban Bayramı’nda aşiret mensupları ve türbeyi ziyaret etmek isteyenler için ortak organizasyon düzenliyor. Bu yıl düzenlenen etkinliğe katılım bir hayli yüksek oldu. Binlerce kişi toplu taşıma araçlarıyla türbeye akın ederken,dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra kurbanlar kesilerek dev kazanlarda pişirilerek ziyaretçilere ikram edildi ve ayrıca fakir vatandaşlara dağıtıldı. Tavz-Der’in organize ettiği etkinlikte vatandaşlar dev  bir halka oluşturdu.

 

‘Maddi Destek Bekliyoruz’

Tavz-Der Başkanı Mehmet Tezel, keramet sahibi ermiş ve evliya bir zat olan Şeyh Muhammed Momedan vesilesiyle gerek aşiret arasında gerekse bölgede büyük bir dayanışma oluştuğunu söyledi. Tezel,”Bölge halkı yüzyıllardır burayı ziyaret ediyor. Biz de 4 yıldır bunu toplu olarak yapıyoruz. Bizim için çok önemli bir yer. Hem alim ve evliya bir zat,hem de atamızdır. Bölgenin her yerinden insanlar geliyor. Büyük bir dayanışma oluyor. Derneğimizin önemli faaliyetleri var. Öğrencilere,yoksullara,mağdurlara yardım eli uzatıyoruz. Bunun için maddi desteğe ihtiyacımız var. Halkımızın maddi desteğini bekliyoruz. O zaman daha güzel işlere imza atarız” dedi.

KAYNAK :TİGRİS HABER GAZETESİ

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2017, 14:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Abidin Ildız
Abidin Ildız - 3 yıl Önce

Merhaba: bizler de aslen tavzlı olup, Atalarımiz Mardin Mazıdağına yerleşmişler. Şu an bu konularda araştırma yapıyorum. Bu konularda bilgi alışverişişinde bulunabileceğim kimse var mı? Hem face, hem twitter de adım ve soyadımla arattırıp bana ulaşabilirsiniz.
Ayrıca mail adresim: [email protected]

Hamit Yıldız
Hamit Yıldız - 2 yıl Önce

Merhaba Abidin bey bende tavz Aşireti sarmakaya köyündenim babam anlattı 5.Atamizin bir kardeşi kayıp olmuş ve Diyarbakır tarafına doğru gitmiş arıyorum izini, büyüklere bir sorun hangi köy den ne Zaman ve gittiğini ve 4.Atanizin ismi nedir.

SIRADAKİ HABER