AYM sokağa çıkma yasağı başvurusunu ikinci kez reddetti

Anayasa Mahkemesi, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için yapılan ikinci başvuruyu da “başvuruculara yönelik derhal tedbir kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlike bulunduğu dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılamadı” denilerek reddetti.

AYM sokağa çıkma yasağı başvurusunu ikinci kez reddetti
 Anayasa Mahkemesi (AYM), sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için yapılan ikinci başvuruyu da reddetti.

Cizre'de yaşayan İrfan Uysal, Evin Çağlı, Osman Kültür, Maşallah Özdemir, Halise Kulja, Nevroz Yılmaz, Abdulkerim Pusat ve Sur'da yaşayan Sedat Aydın adına yapılan başvurularda, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbir alınması istenmişti.

Başvuruları görüşen Anayasa Mahkemesi, talebi oy birliğiyle reddetti.

Gerekçe olarak, “Başvuruculara yönelik derhal tedbir kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlike bulunduğu dosya kapsamında bulunan bilgi ve belgelerden bu aşamada anlaşılamadığından koşulları oluşmayan tedbir taleplerinin reddine karar verilmesi gerekir” denildi.

Karara göre, AYM başvurucuların durumlarını bölgedeki valilik ve kaymakamlıklara sordu, aldığı yanıtlar doğrultusunda, başvurucular açısından bir tehlike ibaresine rastlayamadı.

Valilik ve kaymakamlıklar, yaralı İrfan Uysal'ın kaldığı hastanenin yasaklı bölgede bulunmadığını, 112 acil ve 155 polis imdat servislerinin aranabildiğini, temel ihtiyaçların karşılanması konusunda da vatandaşların resmi kurumlara yaptıkları bir başvuru bulunmadığını belirtti.

AYM, bu yanıtlar üzerine talebi oy birliğiyle reddettiğini açıkladı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın yaptığı başvuru da, “kişisel etkilenme yok” diye reddetmişti.

Hukuk örgütleri, başvurunun reddedilmesi halinde kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını belirtmişti./imc

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2015, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER