Diyarbakır'da 8 bin kişiye yeni iş imkanı

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımı ile İlimiz ‘Sanayi Altyapı Yatırımları ve Tekstil İhtisas O.S.B. Tahsis Töreni gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da 8 bin kişiye yeni iş imkanı

 DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın yapmış olduğu açış konuşmasının ardından, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada; ” Diyarbakır’ın gündeminin gerçek gündemine dönmesinden, kalkınma, gelişme, istihdam ağırlıklı bir düşünce boyutuna geçmesinden büyük bir mutluluk duyuyorum ve bu ortamı hazırlayan bizlere güvenen, Diyarbakır'a özel önem vererek, bütün bu projelerin hamisi, sağlayıcısı ve desteğini sunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın bakanımız Mustafa Varank beyefendiye, hükümetimizin tüm üyelerine, Sayın bakanımız Mehdi Eker ve bütün milletvekillerimize şahsım ve Diyarbakırlılar adına içtenlikle şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum, sağ olsunlar var olsunlar.
 
Diyarbakır, Türkiye'nin 2023’te, Ortadoğu'ya Açılan ve Açılacak olan Kapısı ve lojistik Üretim Merkezi Olacaktır.
 
10 bin yıllık bir medeniyet geçmişinin, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir büyük birikimin, tarihin her döneminde bölgesinde belirleyici bir merkez ve kent kimliğinin adıdır Diyarbakır. Ticaret, kültür, üretim ve sanayinin hazırlayıcısı olmanın ötesinde, bölgenin taşıyıcısı bir büyükşehirdir Diyarbakır. Türkiye'nin 2023 hedeflerin de, ortadoğu'ya açılan ve açılacak olan kapısı ve lojistik üretim merkezidir Diyarbakır. Diyarbakır’ı böyle görüyoruz.
 
Diyarbakır'ın gündeminin bu şekilde oluşmasını bu gerçek üzerine Diyarbakır'ın geleceğini inşa edilmesine gayret ediyoruz ve hamdolsun ki bugün Diyarbakır işte temsilcisi sizler Diyarbakır'a güvenerek, Türkiye’nin her köşesinden Diyarbakır'a gelen gene sizler ve tüm Diyarbakırlılar bu hedefe sahip çıktılar. Bugün bizler bu heyecanı paylaşırken, bugün Diyarbakır sokaklarında, geçmiş ihanet söylemleriyle Diyarbakır'ın huzurunu bozmak, gündemi onun dışında insanımızın düşünmek bile istemediği ve kaybettiği zaman noktasında, bu bedeli ödeyen hepsine, öfkesiyle ve gerçek tepkisi ile karşı koyduğu bir boyuta götürmek isteyenler vardı, hamdolsun Diyarbakır ve diye hiç birisi Diyarbakır'da bu anlamda bir karşılık bulamadı. Çünkü bu kent bu kentin güzel insanları artık kalkınmanın ve gelişmenin faydasını buna dönük kendin, şüphesiz beklentisini karşılanmasını istiyor ,iyi bir eğitim iyi bir yaşam her düzeyde Diyarbakır'da yüksek bir yaşam kalitesi bekliyor.
 
Diyarbakır'ı Yüksek Bir Yaşam Kalitesi Bekliyor.
Bizler bu heyecanı içerisindeyiz ve sağ olsun sayın bakanımız Türkiye'de Organize Sanayi Bölgesi'ni rekor bir sürede 2. Organize Sanayi Bölgemizin gerçekleştiği 2 tane Mehmet Bey'in ifade ettiği gibi bir elin parmakları kadar kısa sayılabilecek bir sürede Türkiye'nin bu anlamda rekor bir suresinde gerek Organize Sanayi bölgemizin yıllardır beklenen ve haklı olarak dile gelen altyapı arıtmasını, gerekse Tekstil İhtisas Bölgemizin yine altyapı yatırımlarını, bizlere bu anlamda Diyarbakır'a hediye etti. Kurulacak olan 2. Sanayi Organize Bölgesinde Diyarbakır’a yetmeyecek. Bu mevcut kentin dinamikleriyle Diyarbakır'a güvenen insanların yatırım beklentisi ile üçü,dördü ve ötesiyle elde edecek. Türkiye'nin GAP’tan sonra en büyük dönüşüm projesi olan Silvan projesi ile Diyarbakır gerçek anlamda dünyanın bir üretim üssü olacaktır.
 
İlimiz, Tarımı Sadece Üreten Değil Markaya Dönüştüren Üretim Merkezi Olacak
Tarımı sadece üreten değil markaya dönüşten ve tarım sanayisi ile dünya çapında bir üretim merkezi olacaktır. Şüphesiz Lojistik anlamda da hazırlanan proje Diyarbakır’ın tüm paydaşlarıyla, uluslararası anlamda bir kesişme, bir halk merkezi alanına getirecek. Tüm bunlar ve bugün ifade edebileceğimiz zamanımız noktasında çok önemli yatırımlardan bir tek amacı var birlik ve beraberlik içinde bu büyük ülkeyi bu büyük ülkenin çok önemli bir şehri Diyarbakır'ın geleceğe bugünden daha kalkınmış bir gelişmişliğe taşımak. İnşallah Rabbim bizleri mahcup etmesin. Ben bu mübarek günde, cuma gününde böylesi hayırlı anlamlı buluşmayı, yatırımları bizlere kazandıran Diyarbakır'a güvenen Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanıma, hükümetimize, Sayın Mehdi Eker Bakanımız dahil olmak üzere milletvekillerimize ama en önemlisi de bir daha ifade etmek gerekir ki ülkesine kendine güvenerek, yatırım davetimize icabet ederek bugün buraya gelen ve Diyarbakır’a bu yatırımı yapan siz değerli müteşebbislere çok teşekkür ediyorum, bu yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sağ olun var olun.” dedi.
 
Eski Bakan Mehmet Mehdi Eker ise yaptığı konuşmada ”Biz düzenli aralıklarla, milletvekili arkadaşlarım, Sayın Valimiz, Sanayi Ticaret Odası Başkanı, Esnaf Sanatkar Odaları Başkanlarımız, Ticaret Borsa Başkanımız, üniversitemiz, Kalkınma Ajansımız, ilimizin yatırımcı kuruluşlarının temsilcileri ile Büyükşehir Belediyemizin Başkanında katılımıyla düzenli aralıklarla toplanıyor ve gündemde bulunan konular üzerine 2-3 saat süren bütün sektörlerin önündeki meselelere ait toplantılar yapıyoruz ve onları tek tek gözden geçiriyoruz. Toplantılarda bu şehrin sorunlarında ve çözüm önerilerinde mesafe kat ediyoruz. Ticaret sektörü, ekonomi sektörü, sanayi sektörü ve diğer bütün sektörlere, Diyarbakır'a huzur gelsin istiyoruz. Sizlerin de bunu öngördüğü ve bu çabalara çok kısa süre içerisinde pozitif reaksiyon verdiğinizde görüyoruz, size müteşekkirim. Şundan emin olmanızı istiyoruz sizlerle birlikte bu şehir yine kendi gücü ile kendi insan kaynakları ile ve kodlarında var olan çoğulcu demokratik bir anlayış ile herkesin bir arada barış içerisinde yaşayabildiği bir zihniyetle burada biz bir şehri birlikte inşa etmek istiyoruz. Biz kadim şehrin tarihini ve kültürünü biliyoruz. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 600-700 yıllık süreç içerisinde, gerek Cumhuriyet döneminde 1950 ve 1960’a kadar olan surede sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel, iktisadi ve ticari sektörel açıdan Türkiye'nin en önemli ilk beş, altı şehrinden birisidir Diyarbakır, bunu biliyoruz ama ne oldu 1970'lerden itibaren bir projeydi. Diyarbakır güzelliklerle bir gelişme ile değil istihdamla değil, medeniyeti ile değil terörle şiddetle karanlık bir kabus gibi bu şehrin üstüne çöken, hepimizi derinden etkileyen ve bedelini bugün işte bunu konuşuyoruz Bu açıdan şehrin yaralarını sarmak istiyoruz, hem mimari anlamda, hem kültürel anlamda, hem ticari anlamda yaraların sarılması gerekiyor Bunun yolu şudur huzuru sürdürmemiz, sevinçle, yaşama sevinci ile Cahit Sıtkı'nın dediği gibi ‘yaşama sevinci’ ile nefes alabileceğimiz bir şehir haline getirmek, huzurla İhya etmek, inşa etmemiz ve şehrin iktisadi hayatını, sanayi hayatını canlandırmak gerekiyor. Bakanımız Sayın Mustafa Varank birazdan, 56 firma ya parsel tahsisine ilişkin sözleşmeyi imzlayacak veb305 milyon liralık yatırım yaparak, 10 bin kişiye yeni istihdamı kentimize sağlayacaktır” dedi.
 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılımcılara hitaben şöyle konuştu; ”Tekstil ihtisas OSB’de 56 firmamıza parsellerini tahsis ediyoruz. Toplamda 305 milyon lira yatırım yapacağımız firmalar 8 bin vatandaşımıza yeni iş imkanı oluşturacaklardır. Aslında burada tekstil alanında bir kümelenme yapısı meydana getirmek istiyoruz. Diyarbakır geçen sene tekstil ihracatında yüzde 492’lik bir artış yakaladı. Bu ekonomik güç hem bölgeye hem ülkeye misli ile geri dönecektir. Geçtiğimiz ay Diyarbakır OSB’nin arıtma tesisinin yer teslimini yaptık. Yatırım tutarı 37 milyon lira olan bu tesis ile birlikte tekstilde ilimizin üretim değer zincirinde yer almayan boyahane yatırımlarının da önü açılmış olacaktır. Tesisin tamamlanması ile birlikte ilk etapta bin 700 kişilik ilave istihdam sağlanmış olacak. Aynı zamanda ikinci OSB kuruluş sözleşmesini de onayladık. Ülkemizde yatırım yapılmadığı iddialarına en güzel yanıtı bu gelişmeler, sizler gibi girişimciler veriyorsunuz. Diyarbakır güçlü bir sanayi altyapısı olabilecek bir şehir.


Geçen yıl 16 milyar lirayla işverenlerimize destek olduk. Biliyoruz ki siz üretim yaptıkça, siz üçlü oldukça ülke olarak biz de hedeflerimize yaklaşacağız. Geçen sene devletimiz 7 buçuk milyar sigorta prim desteği yaptık. Diyarbakır’ın da dahil olduğu 51 ile 5 puanın yanı sıra artı bir puan bölgesel istihdam teşvikini ekledik. Böylelikle sadece geçen sene 12 milyon vatandaşımıza ulaştık ve toplamda 16 milyar lirayla işverenlerimize destek olduk. OSB’leri tam kapasite ile çalıştırmak istiyoruz. Hükümet olarak elini taşın altına koymak isteyen iş ve aş sağlayan herkesin yanındayız. İlimize bugüne kadar 763 teşvik vergisi verdik. Bu sayede 4 milyar liralık yatırımı destekledik ve 36 bin kişiye yeni iş kapılarının açılmasını sağladık. KOSGEB Diyarbakır’daki 2 bin 800 işletmemize 52 milyon lira destek verdi. 5 bin 300 firmamız 37 milyon liralık kredi finansmanı desteğinden faydalandı. Bugüne kadar Teknopark’ımıza 6 milyon liraya yakın ödenek aktardık. Bu sene bakanlığımız koordinasyonunda 4 farklı program için 21 buçuk milyon liralık hibe desteği sunacağız.”

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanı sıra; önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kutbettin Arzu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Sayın Oya Eronat, Jandarma Bölge Komutanı  Halis Zafer Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Vali Yardımcıları, merkez ilçe kaymakamları, Kamu Kurum ve Kuruluşları üst düzet yetkilileri, AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, OSB Yönetim Kurulu Başkanı AzizOdabaşı, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2019, 08:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan çicek
Hasan çicek - 5 yıl Önce

Diyarbakır güzel bir yer ama insanları hep kısa yolda parayı bulma cabasında düzgün bir insan yok ki

SIRADAKİ HABER