Prof.Dr. Temel’den plastik hayatlar, içilen plastikler ve kanser konferansı

Çevre Bilincini geliştirme derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Dicle üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, Diyarbakır BİL Koleji öğrencilerine Plastik hayatlar, içilen plastikler ve kanser adlı konferans verdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans başından sonuna kadar öğrenciler ile Temel arasında soru cevap şeklinde sona erdi.

Prof.Dr. Temel’den plastik hayatlar, içilen plastikler ve kanser konferansı

Öğrencilere günümüzde kullandığımız plastiklerin kansere neden olduğunu anlatan Çevre Bilincini geliştirme derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Dicle üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel son yıllarda pet şişeler içinde buldukları 5 farklı kimyasal maddelerin ileride çok büyük sağlık problemlerine neden olacağını cam şişelerin tercih edilmesi gerektiğinden, plastik tabak, bardak, kaşık çatalların özellikle de sıcak yiyecekler ile kullanılmaması gerektiğinden bahsetti.
Gün içinde kullanılan plastik bardak, çatal, kaşıklarında kansere neden olduğunu öğrencilere anlatan Profesör Temel; “Her gün kullandığımız sayısız ürün, bardak, pet şişe, çatal, kaşık, suniköpükten yapılan kaplar, saklama kabı, oyuncaklar, kırtasiye ürünleri gibişeylerde; Bisfenol A, ftalatlar, azo boyar maddeler, ağır metallergibi maddeler içeriyor,yüksek ısıda gıda ve sıvılara nüfuz ediyor.Bu maddeler; triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteronhormonlarının üretimini azaltıyor.Plastiklerdeki bu hammaddeler obeziteye yol açıp, diyabet, astımkalp-damar hastalıkları ve karaciğerhasarına neden oluyor. Meme veprostat kanseri riskini artırıyor” dedi.


Naylon poşetlerin doğaya, insanlara ve hayvanlara nasıl zarar verdiğini resimler ile anlatan Profesör Temel, “
Özellikle de siyah poşetlerin kullanılmaması gerekiyor. Çöplüklerden toplanan malzemelerle yapılan bu poşetlerin tüketiciye sunulmadaki rengi siyahtır. Kusurları açıkça siyah bir renkle belirsiz hale getirilmektedir. Rengi iyice sabitleştirmek için Kodekste kullanılmasına “kesinlikle” izin verilmeyen siyah boya ayrıca kullanılır. Siyah boyanın kendisi bile başlı başına büyük bir tehlikedir” diye konuştu.
Kırtasiye ürünlerine çok dikkat edilmesi gerektiğini de öğrencilere anlatan Prof.Temel, aşağıdaki tavsiyelere uymalarını söyledi:
– TSE ve CE işaretlerine bakılmalı
– Kokulu ve süslü şeylerden kaçınılmalı, özelliklede kokulu silgiler alınmamalı
– Tahtalı  çok boyalı olmayan ürünler seçilmeli
– Solventbazlı şeyler seçilmemeli, sulu şeyler seçilmeli
– Uçucu yapıştırıcılar kesinlikle alınmamalı, koklanmamalı, çocuklar bu konuda uyarılmalıdır.
– Eller devamlı sabun ile yıkanmalı
– Özellikle de ana okulu öğretmenlerimiz çok dikkatli olmalı…
– Lütfen özellikle de anaokuluna giden kız çocuklarımıza tırnaklarını ucuz boyalar ile boyayıp sonrada aseton ile temizlemeyelim.
– Ucuz ve markası belli olmayan ürünlerin alınmaması gerekmektedir.
Konferans sonunda Bil Koleji Diyarbakır kampüs müdürü Abdurrahim Yıldız tarafından plaket verilerek konferans sonlandırıldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER