Diyarbakır'da Köylere Geri Dönüş Sürüyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Akro köyünün 1990’lı yıllarda 3 kez yakılmasının ardından terk eden vatandaşlar, çözüm sürecinin ardından köylerine geri dönmeye başladı.Lice ilçesine bağlı Akro köyü, 1990’lı yıllarda...

Diyarbakır'da Köylere Geri Dönüş Sürüyor
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Akro köyünün 1990’lı yıllarda 3 kez yakılmasının ardından terk eden vatandaşlar, çözüm sürecinin ardından köylerine geri dönmeye başladı.

Lice ilçesine bağlı Akro köyü, 1990’lı yıllarda çıkan olaylarda 3 kez yakıldı. Bunun üzerine köyü terk eden vatandaşlar, çözüm sürecinin ardından tekrar köylerine gelip evlerini inşa ederek yeniden yerleşmeye başladı. Tamamen yok olan köye çözüm süreci ile birlikte 5 hane yerleşirken, vatandaşlar devletten yardım değil huzur istediklerini söyledi. 1993 yılında köyden şehre göç eden Akro köyü sakinlerinden Mehmet Emin Mordeniz, şehir hayatının zor olduğunu ve kiminin çocuklarının dilenci, hırsız veya kötü yola düştüğünü kaydetti. Mordeniz, "1992 yılından itibaren burası yakılmaya başlandı, vatandaşlar işkence gördü ve insanlar öldürülmeye başlanınca terk etmeye başladılar burayı. Millet şehirlere gider iken bir kurtuluş umudu ile yaşadı ama maalesef gitmeseydiler daha güzeldi. Bir insan kendi köyünde 20 kişiye ekmek vere biliyordu ama şimdi şehirde kendine ekmek bulamıyor. Ben şehirde yaşamayı başaramadım ve hiç başaranı da görmedim. Parayla insan mutlu olmaz, gidenlerin hepsi kaybetti. Eğer barış süreci güzel geçerse ve büyüklerden başlarsa biz burada büyük bir umut ile her şeyi yapabiliriz. Hayvancılık, arıcılık, burada tek bir adamın 25 cevizi, 4 ineği 5 tane kuzusu olsa başından fazladır. Mutluluk çok güzel bir şey yakalayabilirsen. Devlet bize köye geri dönüş ile bize 20-30 bin lira verecek o işler öyle olmaz. Bizi rahat bıraksınlar bana para falan lazım değil. Rahat uyansam rahat gezsem, atıma binip buraları gezsem başka bir şey istemem. Yeter ki bu halk bir birini öldürmesin” dedi.

Serdar Kaplan isimli vatandaş ise imkan olması durumunda köye geri döneceğini, şimdilik gelip bağ ve bahçesinde düzenleme yaptığını belirtti. Soylan Mordeniz isimli bayan da 1993 yılında köyü terk ettiklerini belirterek, "Ben evliydim ama köyümüz yandığında burayı terk etmek zorunda kaldık. Çocuklarımın hepsi Diyarbakır’da dünyaya geldi. Barış olursa herkes köyüne dönmek istiyor. Köyün havası da güzel. İnsan köyünde mutlu oluyor dört duvar arasında nasıl mutlu olabilir. Çocuklar da gelmek istiyor. Buraları çok özlemişiz" diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1990'lı yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle 90 köy ve 304 mezrada 43 bin 665 kişi göç etmek zorunda kaldı. Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında zaman içerisinde 90 köyün 74'ü, 304 mezranın 155'ine toplam 23 bin 959 kişi geri dönüş yaptı.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER