Silvan'da Gıda Fiyatları Arttı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte gıda fiyatlarına zam geldi.Silvan Pazarı'nda tavukçuluk yapan Ahmet Gösteriş, "Silvan'da iş imkanlarının kısıtlı olması ve bunun sonucunda oluşan gelir seviyesinin...

Silvan'da Gıda Fiyatları Arttı
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte gıda fiyatlarına zam geldi.

Silvan Pazarı'nda tavukçuluk yapan Ahmet Gösteriş, "Silvan'da iş imkanlarının kısıtlı olması ve bunun sonucunda oluşan gelir seviyesinin düşüklüğü Silvan halkının alım gücünü etkiliyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte tavuk ürünleri ve süt ürünlerinde artış meydana geldi. Halkın alım seviyesi düşük olduğu için yalnız tavuk satarak geçimimi sağlayamıyorum. Ben de tavukla birlikte peynir ve zeytin satıyorum. Ramazan ayında meydana gelecek artış kendisini yavaş yavaş hissettirdi. Özellikle tavukta meydana gelen artış halkın tepkisine neden oluyor. Fiyat artışını gören müşteriler bazen alacakları şeyi almaktan vazgeçiyor. Bazen de alacakları ürünün yarısını alıyorlar. Bu da bizim açımızdan zor oluyor. Tavukta meydana gelen artış ise şöyle; tüm tavuğun kilosu 5,50'den 6 liraya, kanat 6,50'den 7 liraya, göğüs 5,50'den 6 liraya, but ise 5 liradan 5,50'ye yükseldi. Sadece tavuk da değil yerli peynirde de artış var. Bunun nedeni ise yaz ayında otlak alanlarında azalmanın meydana gelmesidir. Yerli peynir üreticisi otlak alan bulamadığı için ve yem fiyatlarını da yüksek bulduğu için peynir üretiminde azalma oluyor. Peynirin kilogram fiyatı ise 8 liradan 10 liraya yükseldi. Zeytinde ise artış meydana gelmedi" dedi.

Silvan halkında büyük bir yoksulluk olduğunu, bunun da halkın alım gücüne etki ettiğini belirten manav Hanifi Kalkan ise, "Özellikle domateste çok büyük bir artış var. Domates 1 liradan 3 liraya yükseldi. Yeşil biber ise 1,50'den 2 liraya yükseldi. Bu yüzden bazen müşterinin bizimle tartıştığı bile oluyor. Biz de pazardan mal alıp geliyoruz. Ekonomik seviyenin düşük olması nedeniyle bazen mallarımızı zararına satıyoruz. Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber ürünlerin daha çok artmasından endişe ediyoruz. Silvan'da ne fabrika ne de bir iş kapısı var. Bundan dolayı vatandaş ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamıyor" diye konuştu.

Son zamlarla birlikte halkın alım gücünün daha da düşeceğini savunan Ufuk Turan da, "Silvan ekonomik olarak yaralı ilçelerin başında geliyor. İlçeye ekmek kapısı olacak bir yer yok. Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber alacağım şeylerin fiyatları iyice arttı. Şahsen ben bu zamların sonucunda hiçbir şey almak istemiyorum" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2013, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER