Bir Kentin Takımı Hangi Ligdeyse Kentin Ölçütüde O dur

Elbetteki şehirlerin ekonomisi, sanatı, kültürel faaliyetleri ve Sosyal yaşamı çok önemlidir...

Bunların kente katkısı gelişmişlik, refah ve mutlu bireylerin yaşadığı şehirler için önemlidir.

Ancak bunlarla beraber en önemli unsurlardan biride hatta en önemliside kentleri liglerde temsil eden takımların bulunduğu ligler ve gençlere yaşattığı heyecandır. Özellikle futbol endüstrisinin milyar dolarla ölçüldüğü bu dönemde futbol kulüplerininde kentlere katma değeri yadsınamaz...

Kentin tanıtımına, turizmine, ekonomisine ve gelişmesine en önemli katkıyıda kulüpler yapmaktadır.

Düşünün Diyarbakır'da oynanan bir kupa finalinde dahi otel rezervasyonlarının dolması, tur organizasyon şirketlerinin ilgisini Diyarbakıra çevirmesi ve o gün için 50 bin insanın kente gelmesi hem ekonomik hemde turistik açıdan ne kadar değerli bir tanıtıma hizmet etmiş olduğunu varın siz hesaplayın.

Gelen gazetecisi, Televizyon yapımcısı taraftarının çoğu gezip gördüğü Diyarbakır'ın yeni yüzüne, lüks yaşam alanlarına, yollarına, modern Diyarbakır'a hayran kalmıştır.

Takımlarımızdan biri Amedspor 2. Ligde biri Diyarbekirspor 3. Ligde ve kentin en önemli sembollerinden Diyarbakırspor ise süper amatörde. Yani Diyarbakır'ın gayri safi milli hasıladaki yerini bilmem ama Diyarbakır kent olarak 2. ligde.

Buda Diyarbakır'ın bu alanda gerek siyasi gerekse yönetimsel anlamda başarısız olduğu anlamına gelmektedir.

33. Bin kişilik stadyumun var 1. ligde bile takımın yok.

2 Milyon Nüfusunun yarısı genç 24 yaş altında Profesyonel liglerde çıkardığın oyuncu sayısı 300 bin nüfuslu Trabzonun liglerde bulunan profesyonel futbolcularının % 3'ü kadar

350 Antrenör ve Teknik Direktör belgeli çalıştırıcın var Profesyonel liglerde temsiliyetin yok denecek kadar az.

Altyapılarından yetişen oyuncuların belli bir yere kadar gelip aşama kaydetmeden yok olup gidiyor.

Kulüplerin her yıl ekonomik olarak borçlanıyor ama başarı sıfır.

Kurumsal olarak hiç birinin kalıcı gelir kaynakları oluşturulamadı ve hep bir yerlere bağımlı.

Ya bu saydığımız olumsuzlukları tersine çevirip doğru yapılan modelleri örnek alarak yeniden bir yapılanmaya gideceğiz, ya da mehter takımı gibi 1 ileri 2 geri devam edeceğiz.

Yani diyeceğimiz şu ki bir kentin takımı Süper Ligdeyse o kentte her alanda Süper Ligdedir. Amatör ligdeyse o kentin iş dünyasıda, ekonomiside, turizmide amatör ligdedir.     

YORUM EKLE