Şampiyon Vanspor

Bir sezonun en hakiki meyvesi elbette şampiyon olmaktır. Vanspor bu ünvaniyla bir seviye daha atladı ve gelecek sezon 2.lig de oynamaya hak kazandı. Şampiyonluğa ulaşmış olan bir takımın son maçını analiz etmek, pek de önemli bir iş değil, çünkü hiçbir analiz şampiyonluk kadar gerçek olamaz. Ben de maç analizinden ziyade elde edilmiş şampiyonluğu irdelemeyi daha doğru ve anlaşılır buluyorum. Kürt şehir takımlarının seviye atlamsı, bu sporun daha kuvvetli hale gelmesini sağlayacak yegane güçtür. Türkiye liglerinde Kürt şehir takımlarının sayısal olarak artması, her şeyden önce kültürel olarak bizi kısa sürede bir Kürt futbolu kavramıyla karşı karşıya bırakacak. Eğer sizinde dikkatinizi çekmişse, Kürt futbolu, 2015 yılından bu yana krize girmiş olan Kürt siyasetine alternatif bir enerji üretmiş durumda.

Uygar toplumlar siyasetleriyle değil, köklü kurumlarıyla anılırlar. Bir topluluk sosyal hayatı domine eden ne kadar kurum yaratabilmişse, varlığını o oran da garanti altına almış olur. Hayat sadece siyaset ve onun sonuçlarından ibaret değil. Sosyal hayatın gündelik akışını siyasetten çok söz konusu kurumların aktivitesi belirliyor. Bu sosyolojik gerçeği görmek ve hakkını teslim etmek çok önemlidir.

Bir büyük Kürt şehri olarak Van, çok önemli bir sportif potansiyeli bağrında taşıyor. Bir dönem süper ligde mücadele etme tecrübesine sahip bir şehir Van. Futbolun bir spor olarak çok sevildiğini söylemeye bile gerek yok. Final maç öncesi, Vanspor taraftarlarının enerjisi bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. Ankara'daki maçı izlemek için başlatılan seferberlik, çok ciddi bir dayanışma ruhuyla son buldu. Ankara da bu ruh, şampiyonluğu adeta garantiledi.

Vanspor maça harika açılış paslarıyla başladı. Tek hat üstünde Barış Sağır’ın önderlik ettiği bu harika hareketler dizisi, maalesef alan katetmek konusunda bir türlü başarı sağlayamıyordu. Çok açıkçı Teknik direktör Şimşir birinci bölgeden ikinci bölgeye geçiş yapacak ikinci pas opsiyonlarını oyun planına dahil etmemiş. Zaten Barış’ı en geride konumlandırması da bu düşüncemi doğrular nitelikte.

Buna rağmen ilk gol Barışın mükemmel bir derin pası ile başladı. Sonra dan defansın arkasına atılan topu Batuhan doğru bir zamanlamayla ağlara gönderdi. Vanspor’un baskı altında kalmasının ilk nedeni, ikinci bölge organizasyonuna yeterince önem verilmemiş olmasıydı. Bu bölgede bütün maç boyun önemli taktik uygulamalar hiç göze çarpmadı. Bana kalırsa, ikinci neden ise, Barışın çok geriden oyuna başlamasıyla birlikte, Cansu’nun bir o kadar ileride tutulmasıydı. Bu ikili arasında hiç pas geçişgenliğine tanık olmadık.

Hücumda etkisizliğe iki oyuncunun performansı neden oldu. Sol tarafta Güney, sağ tarafta Erhan, biri çok ağır ve tembel diğeri de çok gereksiz kişisel bir performans gösterisine girişince, Vanspor hücum etkinliğini tümden yitirdi.

Her neyse, şampiyonluk şampiyonluktur ve bütün içtenlikle kutlanmalıdır. Vanspor’u samimiyetle kutluyorum. Vanspor’un başarısını hiç çekinmeden ilan eden, başta Amedspor, Batmanpetrolspor, Ağrıspor, Mardinspor ve diğer bütün Kürt şehir takımlarını bu görkemli dayanışma için tebrik ediyorum. Her bijî Vanspor.

YORUM EKLE