SPOR HER ŞEYDİR (ORTOPEDİ UZMANI OPR. DR. MUSTAFA YAZDI)

  Poliklinikte sıkça karşılaştığım bir tabloyu sizlere anlatmak istiyorum...   Velisi öğrenim çağındaki çocuğunu söylenerek bize getirir. Çocuk futbol oynarken düşüp kolunu, bacağını incitmiş veya kırmıştır. 

SPOR HER ŞEYDİR (ORTOPEDİ UZMANI OPR. DR. MUSTAFA YAZDI)


   Ben hastayı muayene ederken, velisi uygun bir anı kollar, çocuğun arkasından, onun görmeyeceği bir şekilde bana kaş göz işaretleri yaparak bir daha top oynamasın değil mi doktor amcası, der. Gözleri ışıldamaktadır çünkü benim ona destek vereceğimi düşünür.
    Beklentisi benim futbolun kötü ve zararlı birşey olduğunu söylemem ve çocuğu uyarmamdır. Yani velisi, çocuğu spordan soğutmamı ve uzaklaştırmamı istemektedir. 
    Fakat cevabım hiç de velinin beklediği gibi değildir. Ben çocuğa ve velisine spor yaparken bu tarz aksaklıkların olabileceğini, bunun spora engel olmadığını, iyileşene kadar bekleyip iyileştikten sonra tekrar spor yapabileceğini, top oynayabileceğini söylerim. Veliyi de uyararak, çocukları bırakın spor yapsınlar, kendilerini geliştirsinler derim.
     İstediği desteği ve cevabı alamayan velinin parlayan gözleri söner, suratı düşer ve muhtemelen içinden bu sefer bana söylenerek çocuğunu da alıp gider. 
    Bu tabloyu size neden anlattım? 
    Toplumumuzun spora genel olarak bakış açısını gösterebilmek için... 
     Gelişmekte olduğunu düşündüğümüz ülkemizde spor, tamamen gereksiz ve tehkileli bir durum olarak algılanır. 
     Aileler çocuklarını spor yapması için destekleyeceği yerde, spordan uzaklaştırmak için çaba sarfetmektedirler. Sporcu olmak isteyen çocuk da aileleri kızmasın diye, gizli kapaklı spor faaliyetlerini sürdürmektedir.
    Bu yüzden ülkemizde başarılı sporcular yetiştirmek neredeyse imkansızdır. Yetişen az sayıda sporcunun da hikayesine bakarsanız, birçoğu zorlu şartlardan geçmiş, ailelerinden gizlice spor yapmış, kendini ispatladıktan sonra bir kısmı ailelerinden destek görmüştür. Oysa olması gereken, çocuklarımıza küçük yaşlarda destek olup, onları spor yapmaya teşvik etmektir. Çocuklarımıza sporu aşılayıp, onlara destek olursak dünya çapında hatırı sayılır başarılar elde eden sporcular yetiştirmemiz hiç de zor değildir. 
     Gelişmiş ülkelerde çocuklar, henüz dört beş yaşlarındayken spor yapmaya başlarlar. Çocuğa uygun bir spor dalı seçilir, eğitimiyle beraber o spor dalında çocuk geliştirilir ve profesyonel sporcular meydana getirilir.
    Yani aslında spor, gelişmişliğin de bir göstergesidir. 
    Örneğin Çin'e bakalım... 
     Yakın tarihe kadar bazı uzak doğu dövüş sporları ve masa tenisi dışında Çin'in pek bir başarısı yoktu. Günümüzde ise olimpiyatlarda Abd ile başı çekmekte, çok sayıda madalya kazanmakta, çok geri sıralarda olduğu futbol, basketbol ve voleybol gibi branşlarda bile adını duyurmaktadır. Britanya bilardosu olarak görülen snooker, son yıllarda adeta Çinli sporcular tarafından kuşatılmıştır. 
     Demem o ki, spor sadece çocuğun koşup eğlendiği bir aktivite değildir. Spor sağlıktır, spor sosyalliktir, kültürdür, ekonomidir, gelişmişliktir. Spor herşeydir. 
    Futbol da sporun bir branşıdır, masa tenisi de. Basketbol da, bisiklet de. 
    Cimnastik, yüzme, boks, bilardo ve satranç da bir spordur. 
     Kimi sporlar fizik ve kuvvet ağırlıklıdır, kimi sporlar zihin ağırlıklıdır. 
     Futbolun tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız, fiziksel olarak daha az tehlike arz eden spor dallarını da seçebilirsiniz. 
     Yeter ki çocuğunuzun spor hevesini kırmayın, isteği varsa onu yönlendirin, ona destek olun.
      Göreceksiniz ki uzun vadede hem çocuğunuz, hem siz hem ülkemiz kazanacak...

HABERYİRMİBİR ÖZEL HABERİDİR

YORUM EKLE
YORUMLAR
Seyhan ayaz
Seyhan ayaz - 12 ay Önce

Mustafa hocam kalemizinize sağlık bugün ki köşe yazınız beni düşünmeye ve oğlumun fotbulcu olma hevesine destek olmam için bir ışık oldu tşk ederim hocam sizin gibi hacalarımızın sayısı çoğalsın ins.

Şiyar Yavuzkılıç
Şiyar Yavuzkılıç - 12 ay Önce

Futbola aşık bir hocaya denk geldiklerini bilmiyorlar….

SIRADAKİ HABER