Stadyum & Spor Meclisi Sorunsalı

ÇILGIN PROJE ‘ DİYARBAKIR STADI’

Spor’da sahipsizliği her kulübünde, her branşında iliklerine kadar hisseden Diyarbekir’de en büyük oyun önümüzdeki günlerde alevleneceğini düşündüğüm başlamak bilmeyen stadyum olsa gerek..
2012’de 12 Haziran seçimlerinde bizzat Başbakan tarafından Diyarbekır’a verilen müjde (!) 2014 Mart seçimlerinde de en büyük koz olacak gibi görülüyor.

Diyarbekır’a söz verildiğinde birçok ilde adı geçmeyen yeni stadyumlar, diğer illerde sona gelirken Diyarbekır’da sadece yeri hakkında efsaneler dolaşmakta.
‘Otogarın arkasında yapılacak’ bilgisi dışında kimsenin bir şey bilmediği Diyarbekır Stadyumu ile ilgili ilk proje, Suat Kılıç’ın Diyarbekır’a geldiği 1 sene sonra ortaya çıkarken, her platformda Diyarbekır Stadyumu ihaleye çıkacak haberleri gerçekten can sıkmaktan başka bir işe yaramamakta.

SAMİMİYET?

Olimpiyatlara aday olabilen bir ülkenin en fazla genç nüfusa sahip bölgesinde tesis yetersizliği zaten büyük bir sorunken, bölgeye yapılması planlanan spor tesislerinin amacının rey olması samimiyetten uzak bir duygudur bence.. Zira bu bölgede hiç kimse gençlerin spor yapmasını istemediği gibi bir şeyler karşılığında stat yapması benim için kabul edilemez. Zaten bu anlayışta olduğumuz için ciddi bir spor müsabakası düzenleyemiyoruz. Tesis yapımını ‘Nitelikli sporcu yetiştirme’ amacıyla değilde ‘ biraz daha fazla oy alalım’ düşüncesiyle yaptığımız için dünya çapında sporcumuz yok. Olanlarında devşirme ağırlıklı olduğunu unutmamak gerek..

Stadyum konusunda her fırsatta çıkıp açıklamalarda bulunan Diyarbakır Milletvekilleri uzun bir süredir suskundu. Yerel seçim çalışmalarıyla beraber onlarda her gün ‘stadyum’ hakkında müjdeli (!) açıklamalarında bulunacaktır diye düşünüyorum. Ama açık ve net olarak ifade etmek isterim ki; Diyarbakır’a daha rahat ortamda spor müsabakası seyredilsin, sağlıklı koşullarda sporcu ve izleyici var olsun düşüncesi dışında yapılan stadyum kabulüm değildir.

SPOR MECLİSİ YETERLİ Mİ?

Uzun bir süredir takip ediyorum. Diyarbakır’da kuruluş amacı oldukça güzel olan ama amacını tam anlamıyla yansıtmadığını ya da etkisiz olduğunu düşündüğüm bir oluşumdan bahsedeceğim.
Yerel Gündem Kent Konseyi altında oluşturulan Spor Meclisi, Diyarbakır’da sporda etkili olan isimleri barındıran bir topluluk. Sporda Diyarbakır’da ki etkili isimleri almasına rağmen, her yıl düzenlediği birkaç toplantı ve etkinlik dışında spora ne kadar katkı sağladığı tartışılır.
Futboldan ele alacak olursam, Diyarbakırspor’un başlayan düşüşü sporun meclisinde önlenemedi. Çözüm önerileri hep tartışıldı. Klasik söylemler dışına çıkamadı. Etkisiz kalmasının nedenini hep merak ediyorum.
Son yıllarda amatör kulüplere malzeme yardımı dahi ya yapılmadı ya da liglerin ortasında yapılmaya başlandı. Futbolda ki etkileri ne kadar? Kendi içlerinde tartışmalılar bence.
İşe sadece futbol gözü ile bakmıyorum. Amatör branşlarda aktif olan tek kurum Büyükşehir Belediyespor oldu.
Onun dışındakiler ne kadar desteklenebildi?
Amerika’ya basketbolcu gönderdik, basketbolcuları gönderen antrenörleri değerlendiremedik.
Dört dörtlük spor salonu yaptık. İçinde mücadele edebilecek, kenti temsil edebilecek profesyonel bir takım oluşturamadık.
Kick Boks’ta, Atıcılık’ta dünya şampiyonları çıkardık, bu sporculara ve hocalara bu sporu devam ettirecek finansmanı, antrenman yapacak ortamı sağlayamadık.

Spor meclisi bunlara ne gibi destek oldu ve olacak? Her fırsatta bölgedeki genç nüfustan bahsediliyor. Bu gençler için neler yapıldı? Bu meclisin oluşturabileceği, kentte herkesin sahiplenip destekleyeceği salon sporları takımları olamaz mıydı?
Ya da Spor Meclisimiz buna öncü olmaz mı? Biz hep futboldan bahsediyoruz ama neden Diyarbakır’ın 1. Lig’de bir Basketbol, Voleybol, Hentbol takımı yok? Bu kentte bu sporu sevende mi yok? Spor meclisinde bunu dile getirende mi yok?

Bugün yeni stadyum konusu konuşuluyor. Taraftarın dediği gibi içinde oynayacak takım olmadıktan sonra ne yapalım stadyumu ? Salonumuz var Avrupa standartlarında ama okul müsabakaları dışında kullanılmıyor neredeyse.

Ve özellikle spor meclisinin kanaat önderlerine bir öneri, biraz daha bünyenizde ki gençlere şans verin. Söz hakkı verin. Yeni nesil antrenörlerin sözlerine kulak verin. Yıllardır Diyarbakır’da aynı isimler, aynı kurumlarda başkanlık yapmakta. Herkes bir yerleri tapulamış gibi bırakmama derdinde. Sorsan herkes spora hizmet ediyor ve herkesin hizmet ettiği spor Diyarbakır’da yerle yeksan durumda..


YORUM EKLE
YORUMLAR
mezo
mezo - 11 yıl Önce

onlar kene gibi koltuga yapişmiş diyarbakırspor biterse o koltuk sevdasininda biteceğini hiç düşünmüyorlar..

Kemal
Kemal - 11 yıl Önce

diyarbakırda spor siyasi oyuncak olmaktan çıkmadığı sürece bizi böyle oyalayacaklar.
devlet stadyum diyerek oyalıyor, belediye kentin ortak takımı olma şansını geri tepti.halada tepmeye devam ediyor. keşke buna da değinseydin