Baydemir, Tiyatroyu Manavı Benzetti

2. Amed Tiyatro Festivali, açılış oyunu, Kürtçe Metin Yarışması ödül töreni ve resepsiyonla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, hiçbir emek ve gözyaşının başa gitmediğini belirterek, “Sanat bir mayadır, insan mayayı korursa her şeyi korur. Bu yüzden bütün tiyatrocular bir mayadır” dedi ve bütün sanatçılara teşekkür etti.

Baydemir, Tiyatroyu Manavı Benzetti
BAYDEMİR ,TİYATROYU MAYAYA BENZETTİ

2. Amed Tiyatro Festivali, açılış oyunu, Kürtçe Metin Yarışması ödül töreni ve resepsiyonla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, hiçbir emek ve gözyaşının başa gitmediğini belirterek, “Sanat bir mayadır, insan mayayı korursa her şeyi korur. Bu yüzden bütün tiyatrocular bir mayadır” dedi ve bütün sanatçılara teşekkür etti. 

İZLEYİCİLERİ BÜYÜLEYEN GÖSTERİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ev sahipliği yaptığı Aram Tigran Kent Konservatuarı, Dicle Fırat Kültür Merkezi ve Cegerxwin Kültür Merkezi ile Yedirenk Sanat Organizasyon’un desteğiyle düzenlenen 2. Amed Tiyatro Festivali başladı. Festival, Karin Baystrand’ın yönettiği ve Dario Fo’nun yazdığı Jina Wê Malê (Evin Kadını) adlı monodram oyunu ile açıldı. Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Ranya kentinden gelen tiyatro oyuncusu Talar Livani tarafından tek başına oynanan oyun izleyicileri kahkahaya boğdu. 45 dakika tek başına sahnede kalan Talar Livani zaman zaman izleyicilerin arasına girerek onları da oyuna kattı. Kürt kadın tiyatrocularından Yıldız Gültekin, Talar Livani’ye bir teşekkür plaketi verdi.

‘TİYATRO TOPLUMSAL DEĞİŞİMİN AYNASIDIR’

Ardından tiyatro oyuncusu ve sunucu Berfin Emektar Festival Düzenleme Komitesi adına bir açıklama yaptı. Emektar 2. Amed Tiyatro Festivali’nin “Tiyatro toplumsal değişimin aynasıdır” şiarıyla yapıldığını belirterek tiyatronun kurumsallaşmasının toplumsal yönüne vurgu yaptı. Emektar, 20 yıllık siyasi, kültürel ve kimlik için verilen mücadelenin sonunda Kürt Tiyatrosu kendini var etme ve Kürt kimliğinin oluşmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Abdurrehim Rehmi Hekarî’nin “Memê Alan” oyunu ile varoluş sahnesine çıkan Kürt Tiyatrosu’nun uzun bir süre Kürtlerin bilinen siyasal sorunundan dolayı sessizliğe büründüğünü belirten Emektar, Türkiye’de Kürt tiyatrosunun 1990’lı yıllarda İstanbul’da kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ile birlikte varlık gösterdiğini söyledi. MKM ile modern tiyatronun kendini var ettiğini ifade eden Berfin Emektar, bu yılki Amed Tiyatro Festivali’ni Dağıstan Koçer’e adandığını bildirdi.  Emektar Musa Anter’in 1956’da yazdığı “Birîna reş” adlı oyunun da alanındaki en önemli çalışmalardan biri olarak Kürt Tiyatro tarihinde yerini aldığını kaydetti.

KÜRTÇE TİYATRO METİN YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

Festival açılış oyun ve konuşmalarının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kürtçe Tiyatro Metin Yarışması’nın ödülleri açıklandı. Kürtçe Tiyatro Metin Yarışması Jüri Başkanı Şehmus Sefer kısa bir konuşma yaptı. 19 Kürtçe tiyatro metninin yarışmaya gönderildiğini ifade eden Sefer birinciliğe değer bir eser görülmediğini bildirdi. Sefer, ikincilik ödülünü “Fîstana Sor” adlı oyun metnini yazan İlham Bakır’ı, üçüncülük ödülünü “Evîna Derweş” oyun metnini yazan Rabia Şilan Alagöz’ü layık gördüklerini açıkladı. Sefer, “Sê Elî” adlı oyun metni ile Sedat Barış’a mansiyon verdiklerini belirtti. Mansiyon plaketini tiyatrocu Berfin Zenderlioğlu Sedat Barış’a verirken, üçüncülük ödülünü DTK Daimi Meclis Üyesi Seydi Fırat Rabia Şilan Alagöz’e sundu. İkincilik ödülünü ise Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir İlhan Bakır’a verdi.

RÖNESANS, REFORMLARIN ALTYAPISINI OLUŞTURACAK

Baydemir, yaptığı konuşmada halkın dili ve kültürünü bugüne taşıyanların emeği önünde saygı ile eğildiğini söyledi. Hiçbir emeğin ve gözyaşının boşuna gitmediğinin altını çizen Baydemir, “Bir halkın yaşamında sanat en yüksektedir. Sanat bir mayadır, insan mayayı korursa her şeyi korur. Bu yüzden bütün tiyatrocular bir mayadır” diyerek bütün sanatçılara teşekkür etti. Sanatçıların dili ve kimliği koruyan aktörler olduğunu belirten Baydemir, “Son 10 yıllık zaman diliminde reform gelmeden önce Rönesans oluştu. Dilin, kültürün Rönesansı gerçekleşti. Bu sizin sayenizde gerçekleşti. İnanıyorum ki bu Rönesans, reformların da altyapısın oluşturacaktır” dedi.  Kürt halkının birliğinin Ortadoğu halkının da kurtuluşu olduğunu belirten Baydemir, “Kürt halkının özgürlüğü Ortadoğu’da Arap, Fars, Türk halklarının özgürlüğünü getirecektir” diye konuştu.
Kürtçe Metin Yarışması ödül töreninin ardından bir resepsiyon verildi. Resepsiyonda da bir gösteri yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2013, 22:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER