Ünlü Kürt Şair Peşew Diyarbakır'da Okurlarıyla Buluştu

Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen Güney Kürdistanlı Şair Abdulla Peşew Diyarbakır'da okurlarıyla buluştu.

Ünlü Kürt Şair Peşew Diyarbakır'da Okurlarıyla Buluştu
 KürtPen'in organizasyonuyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğiyle Diyarbakır'a gelen Abdulla Peşew Cegerxwin Kültür Merkezi'nde şiirlerini okudu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kürt Pen Başkanı Şeyhmus Sefer, Peşew'in Diyarbakır'da olmasından dolayı duyduğu heyecanı belirterek, "Nobel ödülünün Peşew'e verilip verilmemesi ne kadar önemliyse bugün asıl önemli olan şey Kürtlerin ulusal bir ruhla burada bulunuyor olmalarıdır" dedi.

Nobel Ödülü'nün edebiyata verilen bir ödül olmanın yanısıra siyasi bir tarafının da bulunduğunu ifade eden Sefer, Kürtlerin bölünmesinde önemli bir rolü bulunan Avrupa'nın bu ödülle birlikte bir nebze de olsa Kürtlerden esirgedikleri hakları vermesine vesile olacağını vurguladı. Peşew'in şiirlerinden önce 1990'larda "birakujî"ye (Kardeş kavgası) karşı aldığı tutumdan dolayı sevdiml" diyen Sefer, şöyle konuştu: "Kürt aydını, duruşuyla sadece Kürt halkının çıkarları doğrultusunda hareket etmeli. Vicdanı bunun için çarpmalıdır. Hiçbir partinin etkisinde kalıp onun belirlediği politika ekseninde hareket etmemelidir." Sefer Peşew'in Kürdistani bir ruha sahip olduğu için önemli bir Aydın olduğunun altını çizdi.

Sefer'in ardından Edebiyat ve Sanat Eleştirisi Profesörü Şair Marie Labrosse; Peşew'in "Birlik"(Yekîtî), "Hazine" (Gencine), "Meçhul Asker" (Leşkerê Wenda) ve "Seni de Seviyorum Onu da" adlı şiirlerini İngilizce okudu.

Peşew; aralarında Sedan Sale (Yüzyıllardır), Birakujî (Kardeş Kavgası), Mirê Dizani (Hırsızların Şahı), Gencine (Hazine) adlı şiirlerinin de bulunduğu Kürtçe'nin Sorani lehçesiyle yazdığı şiirlerini okudu. Kürt PEN Genel Sekreteri Berîvan Doskî de Peşew'in şiirlerini Kurmanci'ye çevirerek dinleyenlere aktardı.

Peşew'i dinleyenler arasında Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Kürt edebiyatçılar Bedirhan Sindi, Dilşad Xoşnav, Abdal Nuri, Munzur Çem, Osman Özçelik'in yanısıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, Kürt PEN Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Cebe, TZP Kurdi, Kurdi Der ve DTK temsilcileri yer aldı.

Abdulla Peşêw kimdir

1946 yılında Hewlêr (Erbil) yakınlarındaki Bêrkot köyünde doğdu. İki yaşındayken babasını kaybetti. İlk şiiri 1963 yılında Hewlêr Dergisinde yayımlandı. Aynı yıl pêşmergeye katıldı. Hewlêr'e dönüp Öğretmen Akademisi'ne devam etti. Mezun olduktan sonra, 1970-1973 yılları arasında Hewlêr ve çevresindeki bazı köylerde öğretmenlik yaptı. Ardından Sovyetler Birliği'ne gitti ve Moskova'daki Yabancı Diller Enstitüsü İngilizce-Rusça Çevirmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisansını çeviribilim üzerine yapan şair, doktorasını ise Pîremêrd'in şiirleri üzerine yapmıştır (1984). Bir süre Libya'daki El-Fatih Üniversitesi'nde Arapça okutmanlığı yapan Peşew, 1994 yılında Irak Kürdistanı'na döndü. Ancak buradaki Kürt partileri arasında süregiden savaşı protesto etmek için "Birakujî" (Kardeş Kavgası) adlı bir şiir yazdı ve Hewlêr'in büyük bir meydanında okuduktan sonra uzun yıllardır siyasi mülteci olarak yaşadığı Finlandiya'ya gitti. Puşkin, Lermontov, Yesenin ve Gorki'den Kürtçeye çeviriler yapan Peşêw, halen Helsinki'de yaşamaktadır.
Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER