ÇİLEKEŞ SANATÇILAR…

HABER ÖZEL: AHMET BEŞENK Düğünlerde atılması alışkanlık haline gelen sahte paralar ve düğün salonu sahiplerinin kemer sıktırma politikaları yerel sanatçıları çileden çıkardı. Geçtiğimiz günlerde göletli parkta bir araya gelen sanatçılar artık yevmiyesiz çalışmayacaklarının mesajını vermişti. Uzun yıllardan bu yana Sosyal güvenceleri olmadan çalışan sanatçılar her zaman olduğu gibi görmezden gelinmeye devam ediliyor. Yaşar, yaşamaz filmini andıran salon sanatçılarının hayatını anlatan Yasin Rızgar, yevmiyesiz çalışmaları yetmezmiş gibi emekli olmanın da kendileri için bir hayal olduğunu da belirtti.

ÇİLEKEŞ SANATÇILAR…

 Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kürt Star programı birincisi Yasin Rızgar, sanatçıların eve aç gittiklerinin altını çizerek salon sahipleri ile görüşmeler yaparak sürece yayarak sanatçılara yevmiye verilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

 

Düğün salonlarında sahne alan sanatçılar evlerine ekmek götüremeyince artık yevmiyesiz çalışmayacaklarının mesajını verdiler.

 

Eline mikrofon alanın sahnelerde yer alamadığı dönemlerde kaliteli sanatçılar düğün salonlarında program yapsınlar diye oldukça yüklü yevmiyeler ve ala turalar alırlardı. Zaman içerside kalitesini yitiren, defolu sahne sanatlarının icracıları bu kez de düğün salonlarının geleneğini bozarak işi ala turaya çevirmişti. O gün, bu gün ala turaya sanatçı çalıştıran salon sahiplerine sanatçılar artık dur diyerek yevmiyesiz çalışmamaya karar verdiler.

 

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Göletli Parkta düğün salonlarında müzik yapan grupların eylemlerine sahne olmuştu. Sayıları 400'ü bulan eylemci grubun amacı, düğün salonlarında verilmeyen yevmiyelerini alabilmek için eylem yapmaktı. 200'ü aşkın düğün salonun bulunduğu Diyarbakır'da üç gün boyunca 70 salonda canlı müzik hizmeti verilirken salon sahiplerine karşı bu eylemde bir araya gelen müzisyenlerden biri, "Düğün salonu sahiplerine karşı biz de kazan yerine enstrümanlarımızı kaldırdık" diyerek mesaj vermişti.

 

‘GÖVDEMİ BU OLAYIN ALTINA KOYDUM’

Sanatçıların düğün salonlarından çoğu zaman aç ve biçare ayrıldıklarını, evlerine ekmek götüremediklerini dile getiren 2011 yılı Kürt Star programı 1. si Yasin Rızgar şöyle konuştu: “Uzun süre Batıda başarılı programlar yaptım. Sosyal yaşamıma düzen getirmek için yaşadığım kent olan Diyarbakır’a dönüş yaptım ve bende düğün salonlarında sahne almaya başladım. Düğün salonlarında sanat icra edenler olarak aynı anda 1000-2000 kişiye hitap ediyorsunuz. Düşünün en küçük bir hata büyük sıkıntılara neden olabiliyor, böylesi bir atmosfer içinde siz sanatınızı icra ediyorsunuz. Tabi bunu büyük bir ciddiyetle yapmak zorundasınız ki bu düzen gerektirir. Diyarbakır’da sahne aldıktan sonra aslında bu düzeni sağlamanın çok ta kolay olmadığını gördüm, salon sahiplerinin kafalarına göre kural koyduklarını, işi bilen, hakkını arayan değil de sessiz kalan, itiraz etmeyen kişilerle anlaştıklarını gördüm. Yani sanatın seviyesini düşürerek hem sanata hem de düğün sahiplerine saygısızlık yapıldığını gördüm, düğün salonlarında öylesine bir müzik sallayalım gitsin mantığı hakim.” Dedi.

 

“GERÇEKLER ORTAYA ÇIKINCA KÖTÜLÜK SIRITIR”

Düğün salonlarında ircaa edilen müziğin aslında düğün sahiplerine ve konuklara büyük saygısızlık olduğunu da sözlerine ekleyen Yasin Rızgar: “Aranjörlük de yapan bir sanatçı olarak bu konuyu çok defalar dile getirmeme rağmen kimse kaldıramadı çünkü gerçekler ortaya çıkınca kötülük sırıtır. İnsanlar kalabalık ortamlarda incelik aramadıkları için sunulan hizmetin aslında ne kadar aldatıcı olduğu görünmez. İşte bu noktada incelik ortaya çıktığı zaman çirkin çalışmalar bir, bir göze batmaya başlar. Düğün salonlarında sahne alan bazı kişileri eğitme şansınız da olmuyor, zira, basit tıngırtılar ile insanları aldatmaya alışmışlar bir kere ve eğitilmeye de müsaade etmiyorlar. Bu elbette bazı işletmelerin işine de geliyor. Kalifiye insan çalıştırarak ücretlendirme yapmak yerine kalitesiz insan ile olayı kapatmak daha ucuza geliyor. Müşteride sağduyu ve müzik talebi de yok ki müziğe dikkat etmiyorlar bile.” Dedi.

 

“ESKİDEN YEVMİYE VARDI, NE OLDU DA KALKTI?”

Yıllar önce düğün salonlarında sahne alan sanatçıların yevmiye aldıklarını da hatırlatan Rızgar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müzisyen ahlakı ile büyüyenler haklarını asla yedirmediler. Eskiden her türlü müziği çalabilecek kabiliyette ve yetenekte olan sanatçılarımız kendilerini ezdirmeyerek, yevmiye alıyordular. Süreç içersinde düğün salonlarında ala turalar fazla gelince ve halk ta kalite aramayınca, yani sıradan biri gelip orada müzik yaptığında ne yapıyorsun diye soran olmayınca bu rezalet yaşanmaya başladı. Batıdan Diyarbakır’a düğün yapmaya gelenler kaliteli müzik olmayınca salon sahiplerine olmaz, kabul etmiyoruz diyorlar, niye? Çünkü müzik bilinci var ve parasını verdiği için kaliteli çalışma istiyorlar. Oysaki bizde bir orgla müziğimiz basitleştiriliyor ne yazık ki, bir org ile düğün sona eriyor.” Dedi.

 

‘ÇİLEKEŞ SANATÇILAR’

Eskiden düğünlerde atılan ala turaların sanatçıları kurtardığını ve bundan dolayı sessiz kaldıklarını da belirten Yasin Rızgar: “Sahte dolarlar piyasaya çıkınca ala turalar da kesildi, herkes düğünde sahte dolar atmaya başladı. Tüm düğün boyunca sahne alan sanatçıların gelirleri tamamen kesildi. Doğal olarak ta artık yevmiye almadan sahne alınmayacağı yönünde karar alındı. Sanatçıları artık kurtarmıyor çünkü artık herkes düğününü salonda yapmaya başladı ve sahte dolar atmak ta alışkanlık haline geldi. Bu nedenle yüzlerce sanatçı toplanarak yevmiyeye bağlanmak talebinde bulunduk. Bunun içinde şahsım olarak ben gövdemi bu işin altına koyarım ve koymuşum. Salon sahipleri ile konuşarak bir zaman aralığı belirleyerek bu arada yevmiye ile çalışmaya geçiş yapmayı hedefliyoruz.” Dedi.

 

SGK HER ZAMAN Kİ GİBİ BİHABER

Düğün salonlarında sanat icra edenlerin bir diğer sorunu da Sosyal güvencelerinin olmaması. Emekli olmaları bir hayal olan sanatçılar, emeklerinin karşılığının ilgili kurumlar tarafından görmezden gelinmemesini istediler.  

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2017, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER