MAKAM DAĞI SOSYAL MEDYAYI SALLIYOR…

HABER: AHMET BEŞENK Geçtiğimiz dönemlerde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Makam dağı türbesinde bir ihale gerçekleştirilmişti. İhale yolu ile verilen türbe yerleşkesi içinde bulunan sosyal tesislerin de temizliği, bakımı ve alanı kullananların amacı düşünülmüş, ihale bu kapsamda verilmişti. Gelin görün ki Makam Dağına gitmek isteyen vatandaşlar, kendilerinden haksız yere 5 TL alındığını iddia ederek itirazda bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada yapılan uygulamalarda en ufak bir terslik görmeleri durumunda kimsenin gözünün yaşına bakmayacaklarının mesajını verdi.

MAKAM DAĞI SOSYAL MEDYAYI SALLIYOR…

 MAKAM DAĞI HEM BASINDA HEM DE SOSYAL MEDYADA’

Şu sıralar Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Zülküf Peygamberin türbesinin bulunduğu Makam dağının sosyal tesislerinin kiraya verilmesini vatandaşların birinci günde maddesi.

 

Sosyal medyaya da konu olan kiraya verilen alana giden gerek araçlardan gerekse de yayalardan 5 TL alındığı, alınmaması durumunda içeri bırakılmadığı yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü.

 

Müslümanların kutsallarının ihaleye verilmesi, bu yolla nema elde edilmesi girişimlerini kötü niyet olarak vatandaş değerlendirirken, peygamberin huzuruna 5 TL ödemeden çıkmanın mantığı sorgulanıyor.

 

‘BÖYLE HABER YAPILMIŞTI’

Bir müddet önce Ergani ilçesinin deneyimli muhabirlerinden Esat Taştekin bir haber yaparak olaya parmak basmıştı. Taştekin haberinde şunlara yer vermişti: “Vakıflar Bölge Müdürlüğünce geçen yıl ihale edilen Ergani Makam Dağı türbesin işletmesini alan firmanın türbeye gelenlerden 5 lira otopark ücreti alması, ilçede vatandaşların tepkisine neden oldu. İhaleyi alan işletme yetkilileri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve kendileri arasında yapılan sözleşmede bu hükümlerin yer aldığını belirterek yasa dışı bir uygulama yapmadıklarını belirtirken, duruma tepki gösteren vatandaşlar ise bu uygulamanın biran önce sonlandırılmasını istediler.

 

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Makam Dağı Türbesinde yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından, türbe yerleşkesi içinde bulunan alan sosyal tesis olarak ihale edildi. İnanç turizminin en önemli merkezlerinden olan Zülküf Peygamber türbesini her gün ziyarete gelen vatandaşlar, son zamanlarda türbeye giriş yapan araçlardan oto park ücreti adı altında alınan 5 liraya tepki gösterdiler. Gerek sosyal medyada gerekse gazetemizi arayarak bu konunun gündeme getirilmesini isteyen vatandaşlar, bu duruma bir çözüm üretilmesini istediler. Gazetemizi arayarak konunun gündeme getirilmesi isteyen vatandaşlardan İ.E; “Hemen yanı başımızdaki Eğil’deki türbeye gittiğinizde, ziyaretin etrafında temizlik hizmeti verdiğini, güvenlikçilerin nöbet tuttuğunu görürsünüz. Etraf kamelya dolu ve hiç kimse insanlardan giriş parası talep etmiyor. Ancak kendi memleketimizde makam dağına türbe ziyareti için geldiğimizde giriş için otopark ücreti adı altında vatandaşlardan 5 lira ayakbastı parası alınıyor. Makam dağında bir işletme varsa ve o işletmeden istifade ediniliyorsa bunun tabi ki bir bedeli olacaktır; ancak sadece amaçları türbe ziyareti yapıp dua okumak olan veya kaymakamlığın yapmış olduğu seyir terasına gidip memleketin manzarasını izlemeye giden vatandaştan bu ücretin talep edilmesi uygun değildir. Oradaki görevliler Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları sözleşmeden kaynaklı olarak bu uygulamayı yaptıklarını ifade ediyorlar. Kendilerine göre haklı olabilirler ancak; koskoca bir ilçede vakıflar bölge müdürlüğü nasıl olurda firma menfaatini vatandaş menfaatinin üstüne koyarak böyle bir sözleşme yapar anlamış değiliz” şeklinde konuştu.

 

Tepki gösteren diğer bir vatandaş E.S ise bu uygulamanın yanlış olduğunu belirterek Kültür turizm Bakanlığı olmak üzere il valisini ve ilçe kaymakamlığının harekete geçmesini istedi.

 

Makam dağının ihale edilmesinin ardından vatandaşlar gözlerini cami avlularına çevirdi. Vatandaşlar cami avlularının bahçesine de yapılar dikilerek ihale edilip edilmeyeceğini merak ediyor…” denilmişti haberde.

 

‘HABER ASKIDA KALMIŞTI’

Olayı haberleştirerek kamu oyuna duyuran deneyimli gazeteci Esat Taştekin, yetkililerin ilgisini beklerken tam aksine bu kez de araçların dışında yayalardan da 5 TL alındığını gördü.

 

Hiçbir girişimin olmadığını fark eden vatandaşlar bu kez de vatandaşlar sosyal medya üzerinden basın mensuplarına sürekli mesajlar göndererek alınan 5 TL paraların hukuksuz olduğunu gündeme getrdiler. Öte taraftan sosyal medyada yapılan paylaşımların altına yorum atan vatandaşlar Makam dağını ziyaret etmek isteyen ve yaya giden vatandaşlardan da para alındığını gündeme getirdiler.

 

‘METİN EVSEN EL ATTI’

Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan bazılarının altına Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’de yorum atarak vatandaşları bilgilendirdi. Evsen yaptığı açıklamalarda amaçlarının Makam dağının düzenli ve bakımlı olmasını sağlamak olduğunu belirterek amacının dışına sapan her türlü eylemi cezalandıracaklarını ve buna geçit vermeyeceklerinin mesajını verdi. 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2017, 12:48
YORUM EKLE
YORUMLAR
H gunes
H gunes - 5 yıl Önce

Makam daginda otopark adi altida alinan 5 tl Ali nmasi bence abestir Ergani ilcesinde gezdim Erganini hic Bir yerinde otopark parasi olmadigi gordijn dagin TEPESINDE otopark parasi olmasi gulunc ve icler acisi

SIRADAKİ HABER