METİNALILAR 'YEK' ÇATI ALTINDA

Milli sporcudan, siyasetçiye, akademisyenden profesöre kadar yaşamın birçok alalında başarılı çalışmalar sergileyen Metina aşireti mensupları artık tek çatı altında dernekleşerek faaliyetlerini yürütmeye karar verdi. Sayıları 1 Milyon 500 Bin kişiye ulaşan Metinalılar toplandıkları dernek çatısının altında bundan sonraki süreçte tüm aktivitelerde ve çalışmalarda var olacaklarının mesajını verdiler. Şu ana kadar 30 kan davalı aileyi barıştıran Metinalılar derneği, kendi aralarında oluşturdukları bütçe ile ihtiyaç sahipleri başta olmak üzere eğitim almakta zorluk çeken gençlere de yardım eli uzatıyorlar.

METİNALILAR 'YEK' ÇATI ALTINDA
 Türkiye geneli sayıları 1 Mliyon 500 Bin kişiye ulaşan Metinalılar dernek kurarak kurumsal bir yapıya büründü. Nüfusunun çoğunluğunu bölgemizde barındıran Metina aşiretinin ortalama 3 bin yıllık bir geçmişi bulunuyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Metinalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneğini (Metina-Der) kurarak tek çatı altında toplanan Metinalılar, bundan böyle daha organize olmuş bir biçimde yaşamın birçok alanında, örgütlü biçimde var olacaklarının mesajını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri bir konferans sırasında verdiler.

 

Konferanstan çok ‘Resmi kuruluş’ deklarasyonu olarak ta kabul edilen etkinlik Şehitlik semtinde bulunan kapalı spor salonunda gerçekleştirildi. Binlerce insanın katılım sağladığı etkinlik sırasında bir konuşma yapan dernek başkanı Aydın Pirinççioğlu, Metina ailesinin ilk kez bir araya geldiğinin altını çizerek siyasi hiçbir partiye bağlı olmadıklarını da vurguladı. Pirinççioğlu yaptığı konuşmada şunlara yer verdi: “Aile üyelerimizin Güneydoğu’nun her tarafından gelip bize katılmaları, düşüncelerini, fikirlerini söylemesi bizim için çok onur verici bir şey oldu. Onun dışında bütün Diyarbakır’da yaşayan Metinalıların ilk istişare toplantısı oldu. Bunun devamı gelecek. Metinalılar her tarafta yönetim kurulu adına gerek metropollerde, gerek kırsalda derneğin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar faydalı olduğunun kanısına vardı. Bu konuda bu çatı bizim için çok önemli. Gerek ailemiz için gerek bölge için ne kadar paylaşımcı olduğumuzu bugün burada istişare ettik. İleri ki süreçte etkinliklerimizi daha da genişleteceğiz ve Metina’nın olduğu her yerde insanlara ulaşmaya çalışacağız” dedi.

 

Mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulunan bir başka kişi ise aşirette söz sahibi olan Mehmet Şerif Temelli, Mardin’in Derik ilçesine bağlı Bozbay köyünde yaşadığını ve etkinliğe iştirak etmek amacıyla Diyarbakır’a geldiğini belirterek şunları söyledi: “Ben Metina aşiretinin bir hizmetçisiyim. Aşiretimizin şu anda çok kalabalık ve dağınık bir yapısı bulunuyor. Biz hiçbir siyasi yapıya veya örgüte bağlı değiliz, Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Burada bu etkinlikleri yapmamızın sebebi, aşiretimizin üyelerinin, mensuplarının saygı ve sevgi çerçevesinde birbirlerini tanımalarını sağlamaktır. Yaşım şu an itibari ile 71 ve aşiret mensuplarımızdan çoğunu hala görmemişim, tanıyamamışım. Aşiretimizin mensupları Türkiye’nin tüm bölgelerinde olduğu gibi aynı zamanda yurt dışında da bulunuyor. Bundan 30–35 yıl önce televizyonlar bu bölgede yaygın değildi, o dönem beni Muş ilinden bir akrabamız aradı ve televizyonda Türkmenistan’da yaşayan Metinalıların olduğunu söyledi. Hatta Türkmenistan’da Metinalı olduğu belirtilen Şeyh Mansur’un heykelinin dahi olduğu bana söylenmişti. Sayın eski bakanımız Salim Ensarioğlu bir toplantısında Metinalıların 1 milyonun çok üzerinde bir nüfusa sahip olduklarını söylemişti. İnşallah dernek çatımızın altında birbirinden dağınık olan kardeşlerimiz ile bir araya geleceğiz, birbirimizi tanıyacağız. Biz hiçbir siyasi partiye bağlı değiliz ama kapımız herkese sonuna kadar açıktır. Derneğimiz bir yıl içersinde 30’un üzerinde barışmaya vesile olmuştur, bunu daha da büyüteceğiz ve barışın hakim olmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Aşiretlerin amacı da her yerde barışın olması olmalıdır.” Diyerek etkinliklerinin katlanarak artacağının mesajlarını verdi.

 

Metina aşiretinin üyelerinden ve etkin kimliklerinden biri olan Doçent Doktor Cenap Ekinci yaptığı konuşmada bölgede siyasetin yeniden şekillendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bölgede siyaset yeniden şekilleniyor, şekillendikçe de siyasi olarak gücü olan bir takım aileler, aşiretler ve temsil kabiliyeti olmayan insanlar kendilerini ön plana çıkartmak istiyor ama aslında bu bölgenin siyasetinde aktif rol oynayanların ön plana çıkması gerekiyor. Modern çağda klasik ağalık sistemi yok ama güncellenen bir aşiret sistemi var. Bu güncellemeler dernek veya STK olarak yeniden organize olunuyor. Amaç burada aşiret mensuplarını Sivil Toplum Kuruluşu üzerinden bir arada tutmak, yardımlaşmayı, dayanışmayı sağlamak, siyasi bir birlik oluşturmak ve devlet kaynaklarının adaletli bir şekilde herkes tarafından ulaşılmasını sağlamak, bu konuda istek ve talepte bulunmak, bölgedeki siyasi gelişmelerle ilgili fikir beyan etmek. Daha önce barış meseleleri ile ön plana çıkıyordu ama şimdi bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak karşımıza çıkıyor, kurumsal bir kimlik oluşuyor ve profesyonelliğe doğru bir gidiş söz konusu oluyor. Ben her zaman aşiretlerimizin Sivil Toplum Kuruluşları olarak devletimizin karşısına çıkarak talep ve önerilerini sunmalarını her zaman savunmuşumdur, bu gün de bunu görmekten ve bu organizasyonun bir üyesi olmaktan son derece mutlu oldum.” Dedi. 

 

 Konferans çeşitli etkinliklerin ardından tekrar bir araya gelmek üzere sonlandı. 

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2017, 17:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER