SAHTE EHLİYETTE AKIL ALMAZ YÖNTEM

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’da ve birçok ilde bazı sürücü kurslarının ‘Sitem açığından’ yararlanarak büyük vurgunlar yaptığı iddia ediliyor. İddiaya göre bazı sürücü kursları sistemde buldukları bir boşluk üzerinden yüksek bedeller alarak A2 (Motosiklet) ehliyeti olmayanları yine sistemdeki boşluktan yararlanarak A2 ehliyetleri varmış gibi gösterildiği, yazılı sınavı bu sahte yöntemle aştıkları iddia edildi. Türkiye’nin birçok ilinde kişi başı 4 bin ile 10 Bin TL gibi rakamlar alınarak işlenen suçun sistem hatası ve açığından kaynaklandığı beyan edilirken konu ile ilgili yetkililerin bilgilendirildiği de ifade edildi. Çok büyük bir sahtekarlık olayı olarak değerlendirilen sahtecilik olayı ile ilgili Milli Eğitim yetkilileri ilgili tüm katmanlarla iletişim halinde olduklarını beyan ederken Gazetecilerin sorduğu Milli Eğitim yetkilileri sistemden kaynaklı bu olayı görmüyorlar mı, görmediler mi? Sorusu ise yanıtsız kalıyor. Edinilen bilgilere göre konu ile ilgili olarak bakanlık ve il düzeyinde soruşturmaların başlatıldığı öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde ‘Joker’ konusu ve sahte A2 ehliyeti konusunun masaya yatırıldığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yemekhanede gerçekleştirdikleri toplantıda yaptıkları konuşmalar ise oldukça düşündürücüydü.

SAHTE EHLİYETTE AKIL ALMAZ YÖNTEM

 Ciddiyetten uzak iyi niyetli olmayan bazı sürücü kursları ve onların para hırsı belki de birçok yuvanın yıkılmasına, birçok çocuğun ebeveynsiz kalmasına sebep olmuştur. Adeta işportadan alınan ehliyetler ve bu ehliyet sahiplerinin tecrübesizliği, bilgisizliği sonucunda yaşanan vahim olayları görmemek mümkün değil. Her ne kadar işi bilmeden ehliyet alanlar tehlike yaratsa da bunun mimarı olarak bazı sürücü kurslarını görmek mümkün.

 

A2 EHLİYETİ ÜZERİNDEN BÜYÜK VURGUN İDDİASI 

Yasalara göre A2 (Motosiklet) ehliyeti olanların yapılan yazılı sınavlara girmekten muaflar. Bu kişiler B sınıfı ehliyet almak istediklerinde direkt olarak motor ve direksiyon sınavına tabi tutuluyorlar.

2016 yılından önce B sınıfı ehliyet almak isteyenlerin A2 ehliyetleri var ise Emniyet müdürlüğü, Trafik şubeye giderek bilgilerini güncellemeleri, bu bilgileri onaylı olarak Sürücü Kursu yetkilileri aracılığı ile Milli Eğitimlere bildiriyordular. Doğal olarak ta A2 ehliyetleri üzerinden sahtecilik yapmaları mümkün olmuyordu.

‘AKILLARA ZİYAN BİR YÖNTEM’

İddiaya göre 2016 yılından sonra yetkiler nüfus müdürlüğüne devredildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığının sisteminde bir boşluk olduğu ve bu boşluğun farkına varan kötü niyetli sürücü kursları tarafından 2016 yılından bu yana kullanılarak on birlerce kişinin A2 ehliyetleri varmış gibi yazılı sınavlara girmeden direkt motor ve direksiyon sınavlarına girdiği ifade edildi.

Sistemin işleyişi ise şöyle: Bazı sürücü kursları kendilerine başvuran ve yazılı sınava girmek istemeyenlerin taleplerini alıyor. Yazılı sınava girmeden diğer sınavlara girmek isteyen kişiden 4 ile 10 Bin TL arası bir meblağ talep ediliyor. Anlaşma sağlanır ise yazılı sınava girmeden B sınıfı ehliyet almak isteyen kişi için ‘Sistem açığı’ üzerinden sahte bir A2 ehliyeti oluşturuluyor ve sisteme işletiliyor. Oluşturulan sahte A2 ehliyeti İl veya ilçe milli eğitim yetkilisine veriliyor, yetkili sisteme bu bilgileri yükleyince de A2 ehliyeti var onayı alıyor. Alınan onay sonrasında 45 - 50 yaşındaki amca veya 40 - 45 yaşındaki teyze yada herhangi biri ehliyetin yazılı sınavından muaf oluyor, aynı zamanda da A2 ehliyeti sahibi olmuş oluyor. Sınava girmeden direksiyon sınavına girecek olan talihliler isterlerse yine ‘Joker’ haklarını kullanarak bu kez de tamamen yasadışı yollarla ehliyet sahibi oluyorlar.

 

‘ŞEYTAN YANLARINDA STAJ GÖRÜYOR’

Şeytanın akılına gelmeyen yöntemleri hayata getirerek akıllara durgunluk veren sahteciler sınır tanımazken bazı sürücü kursları tarafından hayata geçirilen bu skandalların ülke genelinde çok sayıda kurs tarafından yaşama geçirildiği de iddialar arasında. Yetkililere konuyu birçok kez ilettiklerini dile getiren sürücü kursu sahipleri yine yetkililerden ‘Çaresiziz’ veya ‘elimizden bir şey gelmez’ yanıtı aldıklarını kaydediyorlar.

 

‘TOPLANTIDA ACİZLİK VE ÇARESİZLİK VARDI’

Konu ile ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yemekhanesinde Sürücü kursları sahipleri ve dernek başkanları ile hizmetleri şube müdürü Mehmet Bulut, birlikte İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Direk, Bilgi İşlem/Sınav Özel Eğitimden sorumlu şube müdürü Ramazan Tekdemir ve Fırat Gültekin’in katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantının iki önemli gündem maddesi vardı. Bunlardan ilki sınavlara yasadışı yollarla giren ve ‘Joker’ diye tabir edilen kişiler ile yine akıllara durgunluk veren A2 ehliyeti üzerinden aldırılan B sınıfı ehliyet usulsüzlüğüydü.

‘Joker’ diye tabir edilen kişilerle ilgili olarak İl Milli Eğitim Bilgi İşlem/Sınav hizmetleri şube müdürü Mehmet Bulut şikayetleri dinledikten sonra sürücü kursu sahipleri ile birlikte bu sorunu çözme noktasında birlikte hareket etme talebinde bulundu. Ötesinde ise yasal olarak kendileri ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Konuşma sırasında Sınav hizmetleri bölümünde faaliyet sürdüren ve kimliklerle ilgili olduğu beyan edilen Fırat Gültekin yaptığı konuşma ile ‘Joker’ diye adlandırılan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarında veya yakalandıklarında kendilerinden önce yine aynı yere geldiklerini belirterek aciz kaldıklarını ve güvenliklerinin olmadığını savundu. Sürücü kursu dernek yetkilileri ise yasal olarak kendilerinin müdahale etme hakkının olmadığını ifade ettiler. Ortaya çıkan tablo ise tam bir kaos ve aynı zamanda herkesin çaresiz kaldığı yönünde oldu.

Toplantının devam ettiği sırada gazeteciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Metin Direk, Bilgi İşlem/Sınav Özel Eğitimden sorumlu şube müdürü Ramazan Tekdemir’e A2 ehliyetlerinin sistem açığı ile ilgili olarak verilen evrakları yine milli eğitimin bu kayıtları yapan kişiler tarafından nasıl fark edilmediğini, 40-50 yaşındaki kadınların nasıl A2 ehliyet aldıklarını neden sorgulamadıklarını sordular. Tekdemir ise konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma başlattıklarını beyan etti.

Genel hatları ile toplantıda yapılan karşılıklı konuşmalarda her iki tarafından aciz ve çaresiz kaldığını gözler önüne serdi.

2019 yılından beridir yapılan ve çok astronomik rakamların döndüğü A2 ehliyetleri üzerinden yürütülen SİSTEM AÇIĞININ bu zamana kadar nasıl görülmediği ise büyük bir muamma ve bu muamma yapılacak olan soruşturma sonrasında kasıtlı mı, sistemsel mi yanıtlanacak. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2018, 13:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
Fatih
Fatih - 4 yıl Önce

Mehmet Ali
Mehmet Ali - 3 yıl Önce

Ben ehliyet almak istiyorum

SIRADAKİ HABER