SUR ESNAFI DESTEK BEKLİYOR

HABER: AHMET BEŞENK Diyarbakır’da müjdesi verilen 50 TL’lik faizsiz kredi ile ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ile görüştük. Kosgeb tarafından 179 firmanın krediye uygunluğunun tespitinin ardından bankalarda yaşanan sıkıntıları da dile getirdik. İşte merak edilen o röportajdan bazı başlıklar:

SUR ESNAFI DESTEK BEKLİYOR

 BEŞENK: Öncelikle sizi tanıyalım.

 

SAYAR: “2013 Yılından bu yana Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı yapıyorum, Doğma, büyüme Diyarbakırlıyım, En büyük amacım Diyarbakır’a hizmet etmektir ve bu çaba içersindeyim.”

 

BEŞENK: Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir açıklama yaparak Diyarbakır’da ki esnafların kullanabileceği 50 TL faizsiz kredinin müjdesini vermiştiler. Daha sonrasında ise KOSGEB tarafından 179 firma açıklandı. Sur esnafının tümünün bundan yararlanması beklenirken 179 firmanın sadece açıklanması hususunda kamuoyunu aydınlatırmısınız?

 

SAYAR: Özellikle Sur ilçemizin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren oradaki esnaflar günlerce, aylarca iş yerlerini hiç açamadılar. Ürünleri ellerinde kaldı, dolayısı ile çok sıkıntılı bir süreç yaşandı. Genel olarak gerek Sur esnafı, gerekse Diyarbakır’da ki işletmelerin büyük çoğunluğu küçük ölçeklidir. Yani öz kaynak açısından çok güçlü yapıları yok. Dolayısı ile işyerlerini kapatma onların genel işleyişlerini, işletme planlarını direkt etkileyecek durumlardır. Sayın Başbakan Diyarbakır’da Sur’da ki tüm esnaflara 50 TL faizsiz kredi verileceğini belirtmişlerdi, açıklamayı da Çevre ve Şehircilik bakanı yapmıştı. Burada şöyle bir durum söz konusu, Sur’daki tüm esnaflara verileceği söylenmişti ancak sonradan Esnaf Kefalet Kooperatifine üye işletmelere verildi. Tüzel Kişiliğe sahip işletmeler bu 50 Bin TL’den faydalanamadı. Tüzel kişilikteki işletmelere de bu kredinin verilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Esnaf Kefalet Kooperatifine bağlı üyelerde yaşamış oldukları sıkıntılardan dolayı, özellikle çeklerini, kredi kartlarını ödeyemediklerinden dolayı bankalar nezdinde bu defa 50 Bin TL’ye ulaşma noktasında ciddi problemle karşı karşıya kaldılar. Olması gereken aslında şuydu; Surdaki tüm işletmelere sicil kaydına bakılmaksızın 50 Bin TL’nin verilmesinin daha doğru olacağını bizleri ifade ettik. Bir diğer hususta 50 Bin TL konusu Türkiye geneli içindi, Türkiye geneli 15 Bin firmaya bu kredi kullandırıldı. Diyarbakır’da tahminen 24 Bin 500 firma KOBİ tarifine giren işletme var, bunlardan sadece 170’ine verildi. Bu 170 sayısı çok az, aslında olması gerek Türkiye’de ki tüm işletmelere ya verilmeliydi ya da sıkıntı çeken şehirlere öncelik verilmeliydi. 1 Milyon 600 nüfuslu bir kent için oldukça az bir sayıydı.  

 

BEŞENK: Görüşmeleriniz neticesinde elde ettiğiniz veriler ne?

 

SAYAR: Şöyle ki yapılan bir takım açıklamalar var, yeni yılda da bu 50 Bin TL faizsiz kredinin verileceği şeklinde ilgili bakanlığın açıklamaları var ama bizim talebimiz şu Diyarbakır’a bu 50 Bin TL’nin verilmesi için öncelik verilmesi. Tüm Türkiye genelinde gerçekleştirilen bu uygulamanın bazı illere öncelik verilerek uygulanması gerekir diye düşünüyorum. Bu yönde de girişimlerimiz devam ediyor. Bizim talebimiz bir Surdaki tüzel kişilikli işletmelere sahip olanlara, daha doğrusu Sanayi odası üyelerine verilmesi artı genel olarak Diyarbakır’da ki tüm üyelere verilmesi. Bazı işletmeler içinde 50 Bin TL çok ciddi bir destektir fakat hacmi biraz daha yüksek olan işletmelere de ciro üzerinden faizsiz bir kredinin verilmesi çok daha mantıklı olacaktır. Şu anda biz söylüyoruz, ben son sanayi şurasında sayın Başbakana, Sayın Nurettin Canikli’nin olduğu toplantıda bu konuyu tekrardan önerdik. Söyledik not aldılar, çalışma yapacaklarını ifade ettiler. 

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2017, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER