‘VATANDAŞIN AKLIYLA OYNUYORLAR’

HABER: AHMET BEŞENK Geçtiğimiz aylarda Sakarya ilinde yaşanan bir köpek saldırısı büyük ihmalleri de gözler önüne sermişti. Diyarbakır’ın muhtelif semtlerinde adeta bir çete edasıyla dolaşan kalabalık sokak köpekleri gurubu önlerine gelen her türlü canlıya saldırıyor. Araçları kovalayıp hatta kaportalarına dişlerini bile geçiriyorlar. Semt sakinleri ise panik halinde hayvan barınağını arayarak sorunlarını bildiriyor. Barınak yetkilileri ise verdikleri cevaplarla adeta vatandaşların akılları ile oyun oynuyorlar.

‘VATANDAŞIN AKLIYLA OYNUYORLAR’

 Sokak köpeklerinin organize ve saldırgan halleri özellikle kadın ve çocuklarda travmalara neden oluyor. Çok sayıda başıboş sokak köpeği Diyarbakır’ın bir çok semtinde bir araya gelerek sokaklarda korku ve panik yaratmaya devam ediyor.

 

Bilindiği üzere bundan bir müddet önce Sakarya'nın Erenler İlçesi'nde yeşil alana düşen topunu almak için çitlerin üstünden atlayan 5 yaşındaki Eymen Deniz Ünlü'ye 6 sokak köpeği saldırmıştı. Köpekler küçük çocuğu yerde sürükleyip kafasını ve vücudunun çeşitli yerlerini ısırmış, ağır tahribatlar yaratmıştı.

 

Özellikle Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Şehitlik Caddesi üzerinde çok sayıda başıboş köpek, organize olmuş bir vaziyette araçlara ve yayalara saldırıyor. Kaçarak canını kurtaran semt sakinleri, belediye yetkililerinin vurdumduymazlıklarından ve aramaları sırasında verdikleri cevaptan rahatsız.

 

‘KAST ETTİKLERİ DOĞA BİZİM SİTENİN İÇİ Mİ?’

Şehitlik Caddesi üzerinde bulunan Sura yapı sitesi sakinlerinden 40 yaşındaki Çiğdem K. yaşadığımız yerde özellikle son birkaç aydır yaz mevsiminde akşam saat 19.00’dan itibaren kalabalık guruplar halinde köpekler gelmekte, sitemize girmekte, hatta binalarımızın içine kadar giriyorlar. Bu durum karşısında çoğu zaman hayvan barınağını arıyoruz, haberdar ediyoruz. Kendileri bizlere hayvanların küpeli olup olmadığını soruyor. Küpeli veya değil bilgisini verdikten sonra küpeli hayvanlara müdahale edemeyeceklerini belirtiyorlar. Küpesiz olanları ise toplayarak kısırlaştırdıklarını ve doğaya saldıklarını beyan ediyorlar. Sanırım kast ettikleri doğa bizim sitenin içi oluyor. Bu köpekler hem organize olmuş durumda hem de son derece saldırgan. Defalarca çocuklarımızı, bizleri kovaladılar. Araçların adeta tekerleklerini, kaportalarını ısırıyorlar. Bu nasıl bir mantık, biz diyoruz köpekler saldırıyor, korkuyoruz, onlar diyor hiçbir şey yapamayız. Ölmemiz mi lazım?” diye soruyor.

 

‘BİZ ISIRIYORLAR DİYORUZ ONLAR KISIRLAŞTIRDIK DİYOR’

Semt sakinlerinden Sedat K. özellikle akşam geç saatler ile geceleri bulundukları semtin başıboş köpeklerden dolayı kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Sürekli yetkililere şikayette bulunduklarını fakat ilgisiz yanıtlar aldıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Özellikle akşam saat 20.00’dan sonra başıboş saldırgan köpekler yaşadığımız bölgeye toplanmaya başlıyor. Bu toplanmalar ve saldırganlıklar binalarımızın, sitelerimizin içine kadar yayılıyor. Ne yaparsak yapalım hayvanları uzaklaştıramıyoruz, korkudan bir markete gidemiyoruz veya hastalık çocuklarımızı hastaneye götürmek için caddeye çıkamıyoruz, köpekler yoğun olarak havlayıp, saldırıyorlar. Büyükşehir Belediyesine bağlı hayvan barınağını arıyoruz. Barınak yetkililerine durumu detaylı olarak izah ediyoruz. Kendilerine yaşadığımız bölgeyi, sıkıntılarımızı detaylı bir şekilde bildiriyoruz, notlarını alıyorlar ve soruyorlar: Köpeklerin kulaklarında küpe var mı? diye. Kiminde var, kiminde yok diyoruz. Küpeli olan hayvanları alamayacaklarını fakat küpesiz olanlarını alıp, kısırlaştırdıklarını, akabinde doğaya saldıklarını beyan ediyorlar, o doğa dedikleri de bizim sitenin bahçesi olmalı. Biz talebimizi iletirken, hayvanları kısırlaştırdıkları cevabını almak çok alakasız. O zaman adı neden barınak? Bizim bildiğimiz barınağın görevlerinden biri insanların rahatsız olması halinde gereken girişimi yaparak hayvanların barınmasını sağlamaktır. Gelin görün ki saldırıyorlar, korkutuyorlar dediğimiz halde müdahale yok.” Dedi.

 

Öte yandan 2012 yılında Hayvanları Koruma Kanunu’nda radikal değişiklikler geleceği belirtilmişti. Artık sokaklarda köpek görmenin ‘hayal’ olacağı o dönem belirtilirken sokak köpekleri ‘doğal hayat parklarına’ taşınacak denilmişti. Hayvanını sokağa bırakana ise‘ceza’ verileceği, tehlikeli köpeklerin yurda girişinin, alım satımının tümden yasaklanacağı, bu türlerin melezleri de yasak kapsamına alınacağı, hayvanları işkenceyle öldürene 2 yıla kadar, tecavüz edene 1 yıla kadar hapis cezasının verileceği aktarılmıştı.

 

2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Öngören Yasa Taslağı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek, TBMM’ye sunulmuştu. 12 Maddelik Yasa Tasarısında hayvanlara tecavüz edilmesi, tehlikeli köpek ırklarının sahiplenilmesi ve hayvanlara işkence edilerek öldürülmesi gibi suçlar, ‘kabahat’ kapsamından çıkarılarak; hapis cezası gerektiren suçlara dönüştürülüyordu. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2017, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER