'PARALELİ BİTİRMEK BOYNUMUN BORCU'

AHMET BEŞENK Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan Rektör adayı olduğunu resmen açıkladı. Rektör adayı Alan, Dicle Üniversitesinin paralel yapının elinde olduğunu ve üniversiteyi bu oluşumdan temizlemenin boyunlarının borcu olduğunu söyledi. Sait Alan, seçilmesi halinde en önemli görevlerinin başından paralel yapıyla mücadele olacağının altını çizdi. Prof. Dr. Sait Alan, paralele dâhil tüm yasa dışı oluşumların üniversite bünyesinden tasfiye edileceğine dikkat çekti.

'PARALELİ BİTİRMEK BOYNUMUN BORCU'
 Özel sorularımıza da yanıt veren rektör adayı Sait alan ile yapılan görüşme ve detaylardan bazı başlıklar:

 

BEŞENK: Dicle Üniversitesinde 8 yıl boyunca Başhekimlik yaptınız. Bu süre zarfında kutuplaşma, kamplaşma, ötekileştirme ve adamcılık noktasında neler gördünüz?

ALAN: 8 yıl görev yaptığım süre içersinde Dicle Üniversitesinin içine kapanık durumuna şahitlik ettim. Bir defa bunu kırmak gerekiyor. Bir defa çok fazla insan ötekileştirildi ki bunu kırmak gerekiyor. Bu sorun sadece bizim üniversitemizin sorunu da değil, birçok üniversite aynı durumda. Rektörlüğümüz sürecisince kesinlikle şuan güncel olan konulardan bunlardan birisi de paralel yapılanma olsun Dicle Üniversitesi kesinlikle bu adla anılmayacaktır. Gerek paralel yapılanma olsun yahut diğer illegal herhangi bir yapılanma olsun bunlar bizim yönetimimiz sürecinde tasfiye olacaktır. Tamamen kimsenin ötekileştirilmediği, liyakati esas alan çalışkan insanın, çalışkan öğretim üyesinin önünü açan, şehirle barışık, şehrin tüm paydaşlarıyla barışık bir üniversite olacağız. Diyarbakır öyle bir şehir ki; Diyarbakır’la ilgili iyi bir haber ülke gündemine oturmuyor zor. Ama olumsuz bir haber oldu mu reytingleri paylaşıyor. Bizim üniversitemizde paralel yapı var. Paralel yapılanma var. Sayısıyla ilgili ne kadardır bunla ilgili bir bilgim yok. Çünkü idari bir görevim yok şuan. Ama benim tahminim diğer üniversitelerden farklı bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bunda bizdeki olaylar bir olay onla çarpıldığı için bu şekilde bir sansasyonu var. Ama bir yapı var. Kesinlikle biz buna müsaade etmeyeceğiz. Bunun sözünü veriyoruz.

BEŞENK: 8 yıldır birlikte hareket ettiğiniz ve her türlü ortamda onlarla girift olmuş gibi gözüken birisiniz. Yani kamuoyunun gözünde bir paralel mensubu olarak görülüyorsunuz. Öncelikle o cenahtan biri olmadığınızı nasıl ispatlayacaksınız veya sizin önünüze bu zaman zarfında ne tür sıkıntılar çıkarttılar?

ALAN: Başhekimlikler bütün üniversitelerde aynı durumda. Başhekimlikler idari bir makam değil yani bütün öğretim üyelerinin atamaları dekanlığa bağlıdır, diğer birim çalışanları ise genel sekreterliğe bağlıdır bütün özlük haklarıyla. Başhekimlik olarak daha çok hizmet sektörü olarak ön plandayız. Bizim bu idari yapılanmada her hangi bir inisiyatif almamız söz konusu değil. Zaman içersinde biz bunları dile getirdik. Özellikle kamuoyunun da, sizlerinde bildiği ve paylaştığımız başarılı çalışmaların tamamı özverili çalışmalarımızın ürünüdür. Onun dışında üniversitede bahsettiğimiz yapılanma bizlere çok engel oldu, çok blok koydu. Döner sermaye, akademik personel, yardımcı sağlık personelleri bize bağlı olmadığı için inisiyatif hakkınız yok. Tüm bunlara karşın bizler sorumluluk aldık, mücadele ettik ve en önemlisi ise küsüp kaçmak yerine kavgamızı verdik ve bırakıp kaçmadık.

BEŞENK: Rektör olmanız halinde, Dicle Üniversitesinde 8 yıllık süre zarfında var olan illegal oluşumlar, yasadışı eleman alımları ve daha birçok konularda soruşturmalar açacak mısınız?

ALAN: Bundan kimsenin şüphesi olmasın, kesinlikle üstünün kapatılması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bulunduğum konum itibari ile suça bulaşmış birileri hakkında karar verecek merci değildik. Kısmet ise ve hayırlı ise rektör olmam halinde kesinlikle üniversitede illegal faaliyette bulunmuş, paralel yapı olsun veya başka bir şey olsun, suça bulaşmış kim varsa gerekeni yapacağız, soruşturmasını açacağız. Hukuktan şaşmadan, hukuk çerçevesinden her türlü tedbiri alacağız. 

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2016, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER