Deah Organ Bağışında Birinci

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Organ Nakli ekibi aktif çalışmaları sayesinde Türkiye geneli organ bağışı sıralamasında birinci oldu. Diyarbakır’daki 395 bağıştan 366’sını kayıt altına alan DEAH organ bağışında...

Deah Organ Bağışında Birinci
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Organ Nakli ekibi aktif çalışmaları sayesinde Türkiye geneli organ bağışı sıralamasında birinci oldu. Diyarbakır’daki 395 bağıştan 366’sını kayıt altına alan DEAH organ bağışında Diyarbakır’da da ilk sırada yer aldı.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık ekiplerinin çalışmaları sonucu Diyarbakır 395 bağış ile Türkiye’de organ bağışının en çok yapıldığı il oldu. 2013 yılı itibariyle 1’i kadavradan olmak üzere 7 nakil gerçekleştiren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ nakli birimi 15 kişilik ekibi çeşitli yerlerde kurduğu stantlarla da verdiği eğitim çalışması büyük sonuç verdi. Kısa sürede öncesine kadar sıfır organ bağışının olduğu Diyarbakır’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2013 yılının ilk 5,5 ayında il geneli 395 olan organ bağışından 366’sını kayıt altına alarak Türkiye’de en çok organ bağışının yapıldığı hastane oldu. İmza karşılığı organ bağışında bulunan kişilerin beyin ölümlerinin gerçekleşmesi halinde organları alınarak Türkiye’nin dört bir yanında organ bekleyen hastalara nakledileceği belirtildi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Bölge Koordinasyonu ile bölgenin sağlık üssü konumundaki Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır’ın yanı sıra, Şırnak ve Hakkari il ve ilçe müftülükleri ile işbirliği yaparak Cuma hutbelerinde imamlardan organ bağışının önemini anlatılmaları istedi. Haram olduğu düşüncesi ile organ bağışının yapılmadığı Diyarbakır’da hutbe ve vaazlarda organ bağışının günah olmadığı konusu işlendi. Cemaatin yoğun olduğu büyük camiler ve Kur’an-ı Kerim kursları yanı sıra kahvehane, cezaevi, PTT şubeleri ve hastanelerde binlerce vatandaşa bilgilendirme ve eğitim çalışması yapıldı. Organ bekleyen hastaların durumları sinevizyon gösterileriyle anlatıldı. Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim’de geçen Maide suresi "Her kim de birini hayatını kurtararak yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır" ayeti hatırlatıldı.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin en çok organ bağışının yapıldığı hastane olduğunu kaydeden Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, "Türkiye’de 81 ilde yapılan 4 bin 665 organ bağışının 395’i Diyarbakır’da yapıldı. Bu sonuç ekiplerimizin son yıllarda özverili olarak Sağlık İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Müftülüğü ile yaptığı çalışmalarımızın sonucudur. Organ bağışındaki ciddi artışın yanı sıra nakillerden de iyi sonuçlar alıyoruz. Ekiplerimizin; cami, cezaevi, hastane, PTT şubelerinde yaptığı eğitici çalışmaları sonrası bölge halkı artık organ bağışını haram ve günah olarak görmüyor. Bağışlar artıkça yıllardır organ bekleyen hastalarında yaşama umutları da artacaktır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2013, 23:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER