Deah’ta Obezite İle Mücadele Dönemi

Sağlık Bakanlığı’nın 'Hareket ediyoruz, porsiyonları küçültüyoruz' sloganı ile başlattığı obezite ile mücadele programı kapsamında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, obezite polikliniğini hizmete açtı.Hızla artan bir...

Deah’ta Obezite İle Mücadele Dönemi
Sağlık Bakanlığı’nın 'Hareket ediyoruz, porsiyonları küçültüyoruz' sloganı ile başlattığı obezite ile mücadele programı kapsamında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, obezite polikliniğini hizmete açtı.

Hızla artan bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkan obeziteye karşı farkındalığı arttırmak için Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinik hizmeti vermeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre fazla kiloluluk ve obezite, Avrupa’da yetişkinlerde diyabetin yüzde 80‘ninden, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 35'inden ve hipertansiyonun yüzde 55’inden sorumlu olmakla birlikte her yıl 1 milyondan fazla ölüme sebebiyet veriyor. Sağlığı bozacak derecede vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin oluşmasında aşırı ve yanlış beslenme alışkanlığı, yetersiz fiziksel aktivite, psikolojik problemler, sigara ve alkol kullanım durumu, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, doğum sayısı ve doğumlar arası süre önemli rol oynuyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Polikliniği’nde diyet ve spor önerileri alan obez veya obez olma ihtimali olan hastalar sağlıklı beslenerek zayıflamaya çalışıyor. Tedavi edilmeyen obezite, insülin direnci, diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, solunum sıkıntısı, uyku apnesi, astım, psikolojik problemler, kas ve iskelet sistemi ile ilgili birçok hastalığa neden oluyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan obezite polikliniği, uzman hekim ve diyetisyenlerin kontrolünde sağlıklı yaşam ve sağlıklı zayıflama imkanları sunuyor.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Banu Erkalma Şenateş; iç hastalıkları uzmanı hekimlerinin, endokrinoloji ve metabolizma uzmanı hekimleri ve diyetisyenler ile işbirliği içerisinde çalışmalarının sürdürdüklerini ifade ederek, “Diyarbakır halkının obezite ve beraberinde getirdiği ciddi sağlık problemleri konusunda farkındalığı artırmak ve hastalarımızın bu sayede yaşam kalitelerini artırmak ve obezite kaynaklı ölümleri en aza indirgeyebilmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları kliniği olarak temennimiz hastalarımıza iyi, yeterli ve kaliteli sağlık hizmetini sunabilmektir” dedi.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ise obezitenin giderek yaygınlaşarak halk sağlığı sorunu haline gelmesinin, tüm dünyada obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olduğunu söyledi. Kurtoğlu, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği bünyesinde, Türkiye genelinde başlatılan obezite ile mücadele programı doğrultusunda obezite polikliniğini faaliyete geçirdiklerini belirterek, “Obezite tedavisinde amaç, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Biz de Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde obezite kliniği olarak bölgede bu sıkıntıyı yaşayan vatandaşlarımıza uzman ekibimizle hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2013, 13:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER