Dr. Aslan: Her Yıl 2,8 Milyon Kişi Fazla Kilodan Ölüyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, fazla kilodan dolayı dünyada her yıl 2,8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Dr. Aslan: Her Yıl 2,8 Milyon Kişi Fazla Kilodan Ölüyor
 Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; 22 Mayıs Avrupa Obezite Gününde obezite (şişmanlık) ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de kadınların yaklaşık yüzde 40'ının, erkeklerin ise yüzde 20'sinin yapılan araştırmalarla göre obez (şişman) olduğunun belirlendiğini kaydeden Dr. Aslan, "Fazla kilo ve obezite yüzünden dünyada her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Obezite kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırmaktadır" diyerek uyardı.

SAĞLIK HARCAMASININ 14,1 MİLYAR DOLARI OBOZİTEYE GİDİYOR

Obeziteyi vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi sonucu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak tanımlayan Dr. Aslan; "Obezite ile ilgili sağlık harcamaları gelişmiş ülkelerde tüm sağlık harcamalarının yüzde 2-7'sini oluşturmaktadır. Çocukluk çağı obezitesi ise tek başına sağlık harcamalarının 14,1 milyar dolarından sorumludur" dedi.

ÇOCUKLUKTA BAŞLAYAN OBOZİTE YETİŞKİNLİKTE ZEMİN HAZIRLIYOR

Bu nedenlerden ötürü obezite oluşmadan korunmanın büyük önem taşıdığını belirten Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslan şunları söyledi:

"Obeziteden korunmaya çocukluk çağında başlanmalıdır. Çünkü çocukluk döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için de zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite görülme sıklığı anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlardadır. İlk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonra ise 2 yaşına kadar ek gıdalarla beraber anne sütü verilmeye devam edilmesinin obeziteden korunmada önemlidir. Obeziteyi belirlemek için genellikle Beden Kütle İndeksinin (BKİ) esas alınıyor. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m) karesine (BKİ=kg/m2 ) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Bu değer 25 veya üzeri ise fazla kilolu, 30 veya üzeri ise obez olarak tanımlamaktadır"

Dr. Aslan, obezitenin önlemesi ve tedavisi için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğinde altını çizdi.
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2014, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER