Dü, Kekemelikte Ab Yöntemlerini İncelemeye Aldı

Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün yürütücülüğünde, Avrupa Birliği’nde (AB) kekemeliği önlemeye yönelik çalışmalar incelemeye alındı.“Kekemeliği Önlemeye Yönelik Avrupa’daki Modern Terapi Yöntemlerinin İncelenmesi...

Dü, Kekemelikte Ab Yöntemlerini İncelemeye Aldı
Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün yürütücülüğünde, Avrupa Birliği’nde (AB) kekemeliği önlemeye yönelik çalışmalar incelemeye alındı.

“Kekemeliği Önlemeye Yönelik Avrupa’daki Modern Terapi Yöntemlerinin İncelenmesi Projesi” adıyla başlatılan proje kapsamında kekemeliğin çözülemez bir sorun olmadan ortadan kaldırılmasının hedeflendiği bildirildi. Projenin koordinatörlerinden Fatma Çalık İHA muhabirine yaptığı açıklamada projenin 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklara yönelik olduğunu belirterek, "2-5 yaş arası çocuklardaki konuşma bozukluğu ve kekemelik belirtilerini erken dönemde fark etmeyi, başlangıç aşamasındaki problemleri basit tekniklerle engelleyebilmeyi, ileri düzeydeki problemler için uygun bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapmayı amaçlıyoruz" dedi. Projenin AB Hayat Boyu Öğrenme Programları ‘Leonardo Da Vinci PLM kapsamında gerçekleştirileceğini dile getiren Çalık, "Dünya genelinde her yaş grubu için yaygın bir problem olan konuşma bozukluğunun teşhis ve tedavi süreci hakkında katılımcıların genel bilgi edinmelerini, özellikle erken dönem kekemelik ve akıcılık bozuklukları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmalarını, farklı eğitim alanlarına mensup proje katılımcılarının bu bilgileri kendi mesleki alanlarına dahil etmelerini sağlamak. Proje süresince ve sonrasında konuşma bozukluğu uzmanların katılacağı çalışmalarla proje çıktılarının önce il daha sonra ise bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırmak. Türkiye'de az sayıda olan bu nedenle ulaşılması zor kimi zaman ise imkansız durumdaki konuşma bozukluğu terapistlerinin bulunmadığı şehirlerde konuşma bozuklukları hakkında uzmanların katıldığı bilgilendirme seminerleri düzenlemek. Konuşma bozuklukları olan bireyleri ve bu bireylerin yakınlarını ve öğretmenlerini konunun uzmanlarına yönlendirmek böylece konuşma bozukluklarının tıpkı diğer rahatsızlıklar gibi kişinin sosyal hayatını engelleyecek önemli bir sorun olduğu ve erken teşhis ve tedavi ile olumlu sonuçların alınabileceği bilincini oluşturmak. Dil ve konuşma bozuklukları eğitiminin tanınmasına ve konuşma bozukluğu terapistliğinin bir meslek dalı olarak algılanmasına da katkı sağlamaktır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2013, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER