Altan Tan: Başbakan Açıklasın

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Güneydoğu Anadolu'da işlenen faili meçhul cinayetlerin devletin hafızasında olduğunu iddia etti.

Altan Tan: Başbakan Açıklasın
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Güneydoğu Anadolu'da işlenen faili meçhul cinayetlerin devletin hafızasında olduğunu iddia etti.
Dersim olaylarını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faili meçhulleri de açıklamasını isteyen Tan, "Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz eğer Türkiye gerçekten şeffaflaşacaksa, Türkiye gerçekten demokratikleşecekse, devletin elindeki bu bilgi ve belgeler açıklanmadığı müddetçe böyle bir şeffaflığın, temizliğin sağlanması mümkün değil. Bu konuda birinci muhatabımız Başbakan'dır. Bütün bilgi ve belgelerin açıklanması Başbakan'ın iki dudağı arasındadır." dedi.

Diyarbakır 6. Ağırceza Mahkemesi'nde Cemal Temizöz'ün yargılandığı faili meçhuller davasını takip eden BDP Diyarbakır Milletvekili Tan, adliye çıkışında gazetecilere açıklamada bulundu. Geçmişte olan bütün hadiselerin devletin hafızasında kayıtlı olduğunu savunan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1937 ve 1938'de meydana gelen Dersim hadiseleriyle ilgili 75 yıl geçtikten sonra '13 bin 500 kişi öldürüldü. 14 bin 500 kişi sürgüne gönderildi' diye milimetrik rakamlar verebildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın bu sayıları bilgiye ve belgeye dayanarak söylediğini ifade eden Tan, "Devletin arşivlerine, başbakanlık arşivlerine göre söylüyor. Bugün buradan çağrıda bulunuyoruz; Devletin, milli istihbaratın, askeri istihbarat teşkilatı, dışişleri istihbaratı emniyet istihbaratı ne kadar istihbarat birimi varsa ve bunların konularla ilgili ne kadar bilgi belge ve kayıtları varsa Fırat'ın doğusundaki Ergenekon'u açıyoruz, açmak istiyoruz. Benim şahsen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan olarak da defalarca Meclis araştırma önergem var, soru önergelerim var. Sayın Başbakan'a bizzat sorduğum bilgi, belge ve önergeler var, sorular var. Ama bunlarla ilgili bugüne kadar bir tek açıklayıcı belge, bilgi ve cevap alabilmiş değilim, değiliz. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Eğer Türkiye gerçekten şeffaflaşacaksa, Türkiye gerçekten demokratikleşecekse, devletin elindeki bu bilgi ve belgeler açıklamadığı müddetçe böyle bir şeffaflığın, temizliğin sağlanması mümkün değil. Bu konuda birinci muhatabımız Başbakan'dır."dedi.


Bütün bilgi ve belgelerin açıklanmasının Başbakan Erdoğan'ın iki dudağının arasında olduğunu belirten Tan, "Hakikatlerle yüzleşmeden olan bitenleri aydınlatmadan bir yere varmamız mümkün değildir. ve sıkça Kürt siyasetine yönetilen bir haksız eleştiri var. Efendim bunlar Fırat'ın doğusundaki Ergenekon'la yeterince ilgilenmiyorlar peki ne yapalım arkadaşlar. İşte bu çağrıdan daha açık bu soru önergelerinden, Meclis araştırma önergelerinden daha açık ve daha net bir çağrı nasıl olabilir. Bilemiyorum. Bir kez daha bu çağrımı sayın Başbakan'a iletiyorum. Elinizde ne bilgi belge doküman arşiv kayı hafıza varsa lütfen açıklayınız."şeklinde konuştu.

Akil insanların bu konularla ilgilenmeleri ve bu mevzuları takip etmelerini olumlu karşıladıklarını ifade eden Tan, şu ifadelere yer verdi: "Katkılarını önemli buluyoruz. Biz onlara da şu çağrıda bulunuyoruz; devlete de onların da bu çağrıyı yapmalarını öneriyoruz. Çünkü elde bilgi, belge, doküman, arşiv olmadan havanda su dövmenin çok fazla bir faydası yok. Bunu da sağlayacak olan devletin bizzat kendisidir, kurumlarıdır, devletin derin hafızasıdır." 
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2013, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER