Baluken: Kurşunlu Camii’ni, orayı üs olarak kullananlar yaktı

Sur ve Nusaybin’deki sokağa çıkma yasakları meclis gündemindeydi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 6 aylık bilançoyu açıkladı.

Baluken: Kurşunlu Camii’ni, orayı üs olarak kullananlar yaktı
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekilleri İdris Baluken ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Mardin’in Nusaybin ilçesi ve Diyarbakır Sur’daki sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

‘7 Haziran seçimleri sonrası başlatılan savaş ve darbe konseptinin devam ettiğini’ söyleyen Baluken, sokağa çıkma yasaklarını ‘faşist soykırım konsepti’ olarak nitelendirirken, Sur ve Nusaybin’de savaş görüntüleri yaşandığını söyledi.

Batının sessizliğini eleştiren Baluken, saldırıların ‘insani soykırımın yanı sıra kültürel ve ekonomik soykırıma da yol açtığını’ söyledi.

Fotoğraflar gösteren Baluken, tarihi Kurşunlu Camii’nde çıkan yangınla ilgili de devleti işaret etti, şunları söyledi:

‘İtfaiyenin yangını söndürmesine izin verilmedi’

“Yangın sürerken itfaiyeye AKP izin vermedi. İnsanlığın ortak mirası Erdoğan ve Davutoğlu’nun talimatıyla yakıldı. Gezi eylemlerinde de yalanları Türkiye biliyor. Konu din ve inanç olunca kamuoyunu yanıltan açıklamalarını biliyoruz. Çeteler tarafından yapılmıştır. Camiyi kim üs olarak kullanıyor açıkça görülüyor bu fotoğraflarda. Cenazeyi sürükleyenlerin kutsal değerlerle alakası olamaz.”

Devamla devletin güvenlik güçlerinin caminin içerisinde orayı karargaha çevirerek önce bir savaş alanına çevirdiklerini anlatan Baluken, çıktıktan sonra da geride herhangi bir şey bırakmamak için yaktıklarını savundu.

‘Okullar üs olarak kullanıldı’

HDP’nin yeni Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise okulların üs olarak kullanıldığını dile getirdi.

Barzani’nin Ankara ziyareti

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretine ilişkin de konuşan Baluken, HDP ile bir görüşme olmadığını söyledi ve “Barzani’nin AKP’nin yanlışlarına ortak olmayacak kadar Ortadoğu politikasına hakim olduğunu,” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2015, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER