Diyarbakır’da ‘çekilme Komisyonu’ Kuruldu

Diyarbakır’da aralarında çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin bulunduğu bir grup tarafından, çekilme sürecini izleme komisyonu kuruldu.İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında düzenlenen basın açıklamasına,...

Diyarbakır’da ‘çekilme Komisyonu’ Kuruldu
Diyarbakır’da aralarında çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin bulunduğu bir grup tarafından, çekilme sürecini izleme komisyonu kuruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında düzenlenen basın açıklamasına, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren ve STK temsilcileri katıldı. Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren, Abdullah Öcalan ile başlatılan diyalog süreci sonucunda tarihi siyasal ve toplumsal bir mesele olan sorunun çözümü için yeni bir sürece girildiğini söyledi. Başlatılan sürecin devamı için örgütün silahlı güçlerinin 8 Mayıs 2013 tarihinden itibaren kademeli olarak çatışma alanlarını terk ederek Türkiye sınırlarının dışına çıkarılacağı belirtildiğini kaydeden Eren, diyalog ve çekilme sürecinin sorunun barışçıl çözümü açısından taraflara büyük sorumluluklar yüklediğini ifade etti. Çekilme sürecine dikkat çekmek ve süreci takip etme ihtiyacının tarihi ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu düşündüklerini aktaran Eren, “Bu sürecin selamete ve tek bir insanımızın yaşamına mal olmadan tamamlanması için başta devlet yetkilileri ve kamu görevlileri olmak üzere ilgili herkesi iyi niyet ve sorumluluk içinde hareket etmeye davet ediyoruz. Sürece destek olmak üzere tarafsız ve bağımsız bir komisyon oluşturma ihtiyacının varlığını düşünerek Diyarbakır’da bulunan sivil toplum kuruluşları bünyesinde çekilme sürecini izleme ve bu sürecin selameti açısından bir komisyonun kurulduğunu bilgilerinize sunarız. Komisyonumuz, oluşacak problem veya sıkıntı durumunda, harekete geçmek, kamu duyarlılığı oluşturmak, tek bir insanın ölümüne sebebiyet vermemek, oluşacak olumsuzluklar durumunda müdahale yönünde bir duyarlılık oluşturmak ve gerekli yetkililer ile temasa geçmek üzere kuruldu. Periyodik toplantılar düzenleyecek bir heyet oluşturduk. Bu heyetin bir sözcüsü olacak haftalık toplantılar yapmak suretiyle süreci bire bir takip etme niyetimiz var. Bizim buradaki temel hassasiyetimiz operasyonların yapılmaması kamuoyunda kabul görmüş, sorunun çözümü açısından tarihi sürece provokatif ve aynı zamanda operasyonel müdahalelerin olmamsı, buna yönelik bir hassasiyetimiz var” dedi.

“MAYINLARIN TEMİZLENMESİ LAZIM”

Daha sonra konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise, bölgede bulunan gizli mayınlara dikkat çekti. Bir çok yere Genelkurmay Başkanlığı bilgisinde gizli mayın yerleştirildiğini aktaran Bilici, “Bunların temizlenmesi bizim için son derece önemlidir. Bir diğer husus korucuların da bir açıklama yapıp biz de kendi evlerimize çekiliyoruz, çekilme esnasında en azından karşı karşıya gelmemek lazım. Çünkü ciddi bir potansiyel taşıyor suç anlamında. Özel harekatçıların kendi üslerine dönmeleri gerekir. Çatışma nedeniyle değişik yerlerden bölgeye gelen silahlı birlikler var. Bunların da geri gitmeleri yaşamın normale dönmesi ve bu sürecin artık sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sürekli dile getiriyoruz. Bu kısa vadede bunların olması son dere önemlidir. Doğabilecek bazı provokasyonlar varsa da o da ortadan kalkar” diye konuştu.

Komisyon yer alacak STK’lar şöyle:

“Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi, Mazlum-Der, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası Diyarbakır Şubesi, GÜNSİAD, TİHV Diyarbakır Şubesi, TUHAD-FED, MEYA-DER ve Barış Anneleri.”

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2013, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER