HÜKÜMET SURİYE'DEKİ GRUPLARA DESTEĞE SON VERMELİ

DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi, El Kaide'nin yerel bağlantısı El Nusra'nın, Suriye'de Kürt gruplara yönelik katliam yapmasını kınadı.

HÜKÜMET SURİYE'DEKİ GRUPLARA DESTEĞE SON VERMELİ
DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi, El Kaide'nin yerel bağlantısı El Nusra'nın, Suriye'de Kürt gruplara yönelik katliam yapmasını kınadı. Hükümetin Suriye'deki bu gruplara destek verdiğinin bilindiğini öne süren Elçi, "Hükümet Suriye politikasını gözden geçirmeli, bu gruplara her türlü desteğe son vermelidir. Suriye'deki sivil halka insani yardım için gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır" dedi.

SURİYE'DEKİ KÜRTLER

Suriye'nin Kürt Bölgesi'nde yaşanan çatışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan Tahir Elçi, dünyanın çeşitli bölgelerinden çete ve fundamentalist grupların 'Rojava' olarak bilinen Suriye'deki Kürt bölgesinde sivil Kürtler'e şiddet uygulayarak katliam yaptığını öne sürdü. Açıklamada, "Dün, 'Rojava' olarak bilinen Batı Kürdistan'da dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen çetelerin ve fundamentalist grupların, Kürt sivil halkına karşı uyguladığı şiddet, katliam ve diğer ağır suçlara karşı tepkilerini ifade etmek için Ceylanpınar'da yapılmak istenen açık hava toplantısı, hukuka aykırı olarak yasaklanmış, göstericilere hukuk dışı ve keyfi bir şiddet uygulanmaştır. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı sayın Selahattin Demirtaş ve beraberindeki milletvekili ve partililer bile, Anayasa'nın koruması altındaki seyahat, toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını kullanamamışlardır" denildi.

DESTEK ÇEKİLSİN

Başta Türkiye'nin ve uluslararası toplumun tutumunun ibretle izlendiği ifade edilen Diyarbakır Barosu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Diyarbakır Barosu; Rojava'da sivil Kürt halkına uygulanan zulüm ve katliamları, bu ağır suçlara karşı başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere uluslararası toplumun tutumunu ibretle izlemektedir. Suriye'deki Kürt halkı yıllardır, ırkçı Baas (Esed) rejimin baskı, zulüm ve katliamlarına maruz kalmış, son iki yıldır bir yandan katliamcı baas rejimine, öte yandan dünyanın dört bir yanından çeşitli bölge ve uluslararası güçlerin desteği ve himayesiyle burada toplanmış çetelere karşı savaşmakta, hak, hukuk ve özgürlük mücadelesi vermektedir. Uluslararası bir terörist örgüt olan El Kaide ve buna bağlı başta El Nusra vb. yerel çeteler, sivil Kürt halkına karşı her türlü ağır suçu işlemektedir. Öte yandan Suriye'de 'Suriye Muhalefeti/rejim muhalifi' adı altında toplanmış ve sivil halka karşı akıl almaz suçlar işleyen gruplara, hükümetin çeşitli şekillerde destek sunduğu bilinmektedir. Hükümet, Suriye politikasını gözden geçirmeli, bu gruplara her türlü desteğe son vermelidir. Suriye'deki sivil halka insani yardım için gerekli kolaylıklar sağlanmalı, ancak silahlı grupların geçişini engellemek için sıkı bir sınır denetimi yapmalıdır. Hükümet ve uluslararası toplum, Batı Kürdistan (Rojava) halkı ve diğer Suriye halklarının zulme karşı direnme ve kendini yönetme hakkına da saygı duymalıdır."

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2013, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER