SURİYELİ KÜRTLERE DESTEK BİTTİ

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi'nde, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Suriyeli Kürtlere destek amacıyla yapılan 'Rojava'yla Dayanışma Yürüyüşü' etkinliği oturma eylemiyle sona erdi.

SURİYELİ KÜRTLERE DESTEK BİTTİ
Suriye'deki Kürtlere destek vermek amacıyla BDP ve DTK öncülüğünde geçen pazar günü Ceylanpınar'da 'Rojava'yla Dayanışma Yürüyüşü' etkinliği düzenlendi. Valilik tarafından izin verilmeyen etkinlikle ilgili güvenlik güçleri Ceylanpınar'a giden karayollarında arama ve uygulama noktası oluşturdu. Arama noktalarında güvenlik güçleri, geri dönmeleri yönünde uyarılarda bulunduğu aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu BDP'li gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yoğun önlem alınan Ceylanpınar'da 3 gün süren etkinlikte zaman zaman gerginlik yaşandı.

Etkinlikler bugün Üç Fidanlar Parkı'nda aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Milletvekili Ayla Akat, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'nin de bulunduğu kalabalığın oturma eylemiyle sona erdi. Eylemin ardından halaylar çeken grupta bulunan BDP'li Nursel Aydoğan, hükümetin El Nusra ve El Kaide militanlarına destek verdiğini ileri sürdü.

'AKP GERÇEKÇİ OLMALI'

Hükümetin bu gruplara destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Aydoğan, şunları söyledi:

"İki yıldan bu yana arkamızdaki sınır kapısı açıktı. İki yıldır sınırda Özgür Suriye Ordusu vardı. 16 Temmuz'da PYD güçleri Rasulayn'ı ele geçirdi. İşte bu andan itibaren AKP hükümeti her nedense sınır kapısını kapattı. Ceylanpınar'da elektrikler kesildiğinde El Nusra ile El Kaide militanlarının buraya geldiğini ve lojistik destek ayarak gittiğini halk söylüyor. Türkiye resmi ya da gayri resmi bu güçlere artık destek vermekten vazgeçmelidir. Son üç gündür Ceylanpınar halkı ve Resulayn halkı rahat bir uyku uyumaktadır. Çünkü El Nusra ve El Kaide militanları çeteleri bulundukları alanları terk edip gitmişlerdir. Buradaki çatışma El Nusra ile El Kaide'den geliyormuş. O nedenle AKP hükümetinin bu bölgedeki gelişmeleri değerlendirirken daha gerçekçi ve reel düşünmesi gerekiyor. Böyle düşünmediği müddetçe burada çıkacak Kürt ve Arap çatışmasının hiç kimseye faydası olmayacaktır. AKP ve Dışişleri Bakanı'nın yapması gereken; El Kaide ve El Nusra saldırılarını ve bu saldırılar sonucunda yaşamını yitiren insanlarımızın katliamını kınamak olmalıdır. Bir davanın gerçekliği ne olursa olsun biz orada oluruz, onun için buradayız. Ne kadar yasak getirirseniz getirin, Kürt halkı 30 yıldır zaten bir direniş kültürü ile yaşamaktadır. Kürt halkı için artık direniş bir kültürdür."

'KÜRTLER SÜRECİ DESTEKLİYOR'

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen BDP'li Aydoğan şunları kaydetti:

"İmralı'da masada sayın Öcalan ile devlet arasında müzakerelerin sürdüğü bir sürede eğer Kürt halkı en demokratik haklarını kullanmak için buraya geldi ise bu hakkın kullanımına sert önlemlerle engelleniyorsa halkın barış ve demokratik çözüm sürecine bakışı inançsız olacaktır. Halk barış sürecine bu kadar sıcak bakıyorsa, yüzde 90'lar düzeyinde bir kabul varsa bu sadece ve sadece sayın Öcalan'a güvendiği içindir. Biz AKP'nin Kürt sorunu çözümü ve barışı konusunda samimi ise samimi olmaya, ciddi ise ciddi olmaya davet ediyoruz. Yüz yıllık bir sorun çözülüyor. Yüz yıllık sorun ciddiyetle çözülür. Eğer ciddi ve samimi iseniz bu halkı beklenti ve umuda sokmadan ciddiyetle ve samimiyetle bu süreci götürün diyoruz. Eğer götürmüyorsanız eğer samimi ve ciddi değilseniz bunu çıkıp açık açık Türkiye halklarıyla paylaşacaksınız. Başbakan her zaman çıkıp 'süreci sabote eden vebal altında kalır' diyor. Ama bilinmeli ki süreci yüzde 90 Kürt halkı destekliyor."

Konuşmaların ardından BDP'li heyet ilçeden ayrılarak Diyarbakır'a hareket etti.

Öte yandan; Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nde 3 gündür sessizlik hakim olmasına rağmen sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyede tutuluyor.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2013, 19:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER