Beşir Kaya Vefat Etti

Kürt müziğinin önemli isimlerinden Beşir Kaya, Diyarbakır'daki evinde vefat etti.

Beşir Kaya Vefat Etti
Kürt müziğinin önemli isimlerinden Beşir Kaya, Diyarbakır'daki evinde vefat etti. Uzun bir süredir hastalıkla boğuşan Kaya'nın bu sabah vefat ettiği öğrenildi. Kürtçe konuşmanın yasak olduğu dönemlerde Kürtçe şarkılar söyleyerek büyük bir hayran kitlesine sahip olan Kaya, kariyerinde büyük bir düşüş yaşamış ve yaşadıklarını Genel Koordinatörümüz Saffet Azbay'a anlatmıştı.

Haberyirmibir olarak, Kaya'ya Allah'tan rahmet dilerken, ailesine ve sevenlerine de baş sağlığı diliyoruz.

Hayattayken kendisiyle en son görüşen Genel Yayın Koordinatörümüz Saffet Azbay ile gerçekleştirdiği röportaj aşağıdadır.


Kürtçe konuşmanın ‘bölücülük emaresi’ sayıldığı, Kürtçe şarkı çalmanın radyo kapattırdığı, Kürtçe kaset çıkarmanın kaset toplattırdığı ve plak şirketi kapattırdığı,sanatçıların gözaltına alındığı, insanların faili meçhul cinayetlere kurban gittiği,sokakta,arabada,evde ve iş yerinde Kürtçe telafüzler kullanmanın cesaret istediği bir dönemdi. Kürt sanatçıların bu yüzden ülkeden kaçtığı bu yıllarda çıkardığı Kürtçe-Türkçe karışık kasetlerle zirve yapan Beşir Kaya,şimdi sağlık sorunlarıyla boğuşurken, servetini ve ailesini kaybetmenin acısıyla yıllar önce çıktığı Alipaşa semtinde tek odalı bir evde dram yaşıyor.
 
‘TÜM SERVETİMİ KAYBETTİM’
 
Röportaj sırasında zaman zaman hüzünlenen Kaya, sorularımıza cevap vermeden önce kendisine çıkış yaptıran şarkılardan ‘Seyrantepe Yolu’ şarkısını seslendirerek hasta yatağında nostalji yaptı.
Malatya’da karaciğer nakil ameliyatı olduktan sonra 1 yıl yerde kaldığını belirten Kaya,”Daha yeni 1 aydır ayağa kalkmaya başladım. Çok zor günler geçirdim. Şu an tek mutluluk kaynağım ameliyatın başarılı geçmesi ve sağlığımı kazanmış olmam. Onun dışında her şeyimi kaybettim. Malım,servetim ne varsa hepsi gitti. Sonunda yıllar önce yaşadığım ve anneme ait olan bu tek gözlü eve döndüm. Annem de vefat etti,bu nedenle tek başıma yaşıyorum. Yemek yapmasını dahi bilmiyorum. İhtiyaçlarım olunca karşılamakta zorlanıyorum. “ dedi.
 
‘İKİNCİ EŞİM BENİ TERK ETTİ’
 
İlk eşinin öldüğünü, ikincisinin ise çocuklarıyla beraber kendisini terk ettiğini belirten Kaya, yaşadıklarının genç meslektaşlarına ders olması gerektiğini kaydetti.
Kaya, Trabzonlu olan ikinci eşim bana çocuklarımı bile göstermiyor. Ailesi,”Sen Kürtsün kızımız seninle yaşayamaz’ diyor. Ben şimdi değil onunla evlenirken de kürttüm ama bunlar şimdi akıllarına gelmiş. Hastayken ziyarete bile gelmedi. İlk eşimden olan çocukların hepsi evli, telefonla soruyorlar,hastayken ziyarete geldiler ,ilgilendiler. Lüks evim,arabam, iş yerlerim vardı ama bunların hiç biri yok artık. Üzülüyorum tabi ancak yaşadıklarımdan da ders çıkarmaya çalışıyorum. Demek ki bunları yaşamak varmış. Şan,şöhret,hepsi hikaye.Esas olan insanın sağlığıdır. Sağlıklı ve huzurlu olduktan sonra tek odalı ev yeter, bunlar olmadıktan sonra dünya senin olsa ne ifade eder?. Benim hayatım aşlında genç nesillere ibret olmalı. Kimseye güvenmeyin ve zirveye çıkarken bir gün geldiğiniz yere döneceğinizi unutmayın. “diye konuştu.
 
‘KÜRTÇE NASILSIN DEMEK BİLE YASAK İKEN’
 
İnsanların, Kürtçe ‘Nasılsın’ demekten çekindiği bir dönemde belli bedelleri göze alarak bu işi yaptığını belirten Kaya , TRT Şeş’teki bazı programlara çıktığı için kendisini eleştirenler olduğuna da dikkat çekti. Kaya,”Benim asıl mesleğim elektrikçilik. 12-13 yaşında müzik hayatına başladım. Düğünlerde sahne alıyordum. Daha sonra mahalli kaset çıkardım. 1990’lı yıllarda patlama yaptık. Kasetlerim Türkiye geneli çıktı. 17 kaset yaptım ve bunların çoğu Kürtçe. Bazen Kürtçe yayın yapan kanallardan davetler gelince gidiyorum. Beni Kürtlük üzerinde eleştirenler oldu yani ‘devletin televizyonuna nasıl çıkarmışım’. Ben Kürtçe kaset çıkarırken, karakollara ve mahkemelere götürülürken, gözaltına alınırken,benim kasetlerimi çıkaran plak şirketleri kapatılırken bunlar nerdeydi?. Bugün ben bu hale düştüm. Ekmeğe muhtaç hale geldim, bunu diyenlerin hangisi bana sahip çıktı. Amed ve Kent Düğün Salonlarının sahipleri, Ozan Mehmet ve bağlamacı Sedat Karataş hariç kimseyi yanımda göremedim. Plak şirketleri ve sahne aldığımız eğlence yerleri devletin Kürtçeye olan baskısından dolayı bizi çalıştırırken büyük risk alıyordu. O insanların neler kaybettiğini, neler yaşadığını biliyorum. Şimdi bu işin kaymağını yiyenler acaba o günlerde bunları yapabilir miydi?. Piyasa Kürtçe albüm ve sanatçı dolu, ama insanlar kimlerin bu iş için bedel ödediğini çok iyi biliyor.” diye konuştu.
 
‘DÜŞTÜĞÜM HALE TAKILI KALMAYACAĞIM’
 
Karaciğer naklinden sonra tam olarak düzelemediğini belirten Beşir Kaya,sağlığını riske atmamak üzere sanat hayatına devam etmek istediğini kaydetti. Kaya,”Son olarak ‘Berf Bariye’ isimli Kürtçe esere klip çektim. Hekim Aydın sağ olsun klibimi ücretsiz çekti. Bazı yerlerden teklifler geliyor. Tabi insanların geneline kırgınım. Benim sağlığım yerindeyken, çıkış yapmışken yanında olanlar unuttu gitti. Ama düştüğüm hale takılı kalmayacağım. Sağlığım el verdiği sürece müzisyenliğe devam edeceğim. Hiçbir şey eskisi gibi olmaz elbette,56 yaşına girdim. Ama benim de ayakta kalmak ve kimseye muhtaç olmamak için bu işi yapmaktan başka şansım yok. Kimseden yardım isteyemem, bunu kendime yakıştıramam.” ifadelerini kullandı.
Kaya, bir dönem kendisine çıkış yapan ‘Doktor’ şarkısından kısa bir esinti yaparak röportaja nokta koyarken, bu şarkının sözleri bir anlamda Kaya’nın yaşadıklarına da gönderme yapan sözlerden oluşuyordu.
Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2013, 12:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
birisi işte
birisi işte - 11 yıl Önce

ALLAH rahmet eylesin. Üzüntü verici bir durum. Kürtlerin gerçek sanatçısı

mehmet özçelik
mehmet özçelik - 11 yıl Önce

allahtan rahmet ailesıne sabırlar dılerim ayından

naim gündogdu
naim gündogdu - 11 yıl Önce

hey gidi koça çınar sende gittin allah rahmet eylesin mekanın çennet olsun

Ezel Gezegen
Ezel Gezegen - 11 yıl Önce

ALLAH rahmet eylesin güzel insan

yunus ezen
yunus ezen - 11 yıl Önce

valla sadece müzikte değil herşeyde bazıları eskilerin yapmaya çalıştığı kaymakı yemeğe yöneliyor yani herşey menfaat

Hayri YOLDAŞ
Hayri YOLDAŞ - 11 yıl Önce

allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun diyarbakır müziğine damgasını vurmuş değerli bir arkadaşımızdı daima kalbimizde yaşıyacaktır. hayri yoldaş son klibinin bestecisi

haymanalı kazım koyuncu
haymanalı kazım koyuncu - 11 yıl Önce

daha 1 ay önce aynı sahneyi paylaşmıştık allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

cengiz gulmez
cengiz gulmez - 11 yıl Önce

allah rahmet eylesin mekanının cen netolsun semtimin çocuğu sayın kaya sen kalbibizdesin


SIRADAKİ HABER