BDP'nin Cevap Beklediği Sorular

Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken: Kalekollar bölge halkına ve çözüm tarafında büyük güvensizliğe neden oluyor.

BDP'nin Cevap Beklediği Sorular
Barış Ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde yapılan kalekolların bölge halkına ve çözüm tarafında büyük güvensizliğe neden olduğunu iddia etti.

Hem barış sürecine katkı hem de demokratik tepkiselliğin ortaya konulması adına Kürt halkının karakolların yapıldığı yerlerde anayasal ve yasal hakları çerçevesinde protestolar gerçekleştirdiğini belirten BDP'li Baluken, şu soruların yanıtlanmasını istedi.

BDP'NİN YANIT ARADIĞI SORULAR;

"Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde son on yılda yapılan karakol sayısının illere göre dağılımı nedir? Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde son on yılda yenilenen karakol sayısının illere göre dağılımı nedir? Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde yapımı devam eden karakol sayısının illere göre dağılımı nedir? Yapımı süren ve tamamlanmış karakolların toplamının Türkiye'de illere göre dağılımı nedir? Bölgede yapımı biten veya devam eden karakolların toplamda maliyeti ne kadardır? Bölgede suyu elektriği, yolu ve diğer temel kamusal hizmetlerin yapılmadığı köylerde yüksek maliyetle karakol yapılmasının izahı nedir? Diyarbakır Lice'de karakollara yönelik demokratik tepkinin ortaya koyulduğu esnada halkımız askerler tarafından taranmıştır. Bu saldırı sonrası Medeni Yıldırım adlı genç yurttaşımız yaşamını yitirmiş, dokuz yurttaşımız ise yaralanmıştır. Halkın taranması hususunda emri veren askeri ve mülki amirler kimlerdir? Bu saldırı ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, ne aşamadadır? Başbakan Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde karakol yapımlarının dış güvenlikle ilgili olduğunu ifade etmiştir. Bu kapsamda; Türkiye'nin dış ülkelere sınırları bulunan illerin hangisinde kaç adet karakol vardır? Diğer ülkelere sınırı olmayan illerde yoğun bir şekilde karakol yapılmasını nasıl izah etmektesiniz? Karakol yapımlarından rahatsız olan halkımızın taleplerine kulak vermek adına, karakol yapılmak istenen her köyde, yörede plebisit yoluna gitmeyi düşünüyor musunuz? Demokrasiyi halkın iradesinin tecellisi olarak kabul etmekle beraber bu yönlü yerel demokrasiyi güçlendirecek mekanizmaların oluşturulması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?"
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2013, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER