Çekilen PKK'lılar Bir Haftalık Yürüyüşü Anlattı

Türkiye'den çekilen PKK'lılar, Kuzey Irak'a doğru yürüyüşlerinde yaşadıklarını anlattılar.

Çekilen PKK'lılar Bir Haftalık Yürüyüşü Anlattı
Abdullah Öcalan'ın çağrısı ve Murat Karayılan'ın talimatıyla 8 Mayıs'ta Türkiye topraklarından hareket edip, 15 Mayıs'ta Kuzey Irak'a geçen PKK'lılar, çekilme yürüyüşü sırasında yaşadıklarını anlattı.

Basında haberleri çıkmasa da halen devam eden çekilmede sembol olan, Kuzey Irak'a geçen 6 kadın ve 9 erkekten oluşan ilk grup, ANF'ye emri aldıklarında büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

Van bölgesinden gelen grubun lideri Cigerxwin Fırat kod adlı PKK'lı çekilme haberini ilk alışlarını şöyle anlattı:

Biz ilk haberi TRT radyosundan aldık. Açıkçası böyle bir karara hazırlıklı değildik ve şaşırdık. Önce bunu bir psikolojik savaş propagandası olarak değerlendirdik. Bunun üzerine yoğun tartışmalar oldu. Çünkü biz 2012'de başlattığımız alan savunmasına hazırlanıyorduk. Kış boyunca geçen yılın pratiğini değerlendirmiş ve 2013 yılında bu savaşı daha da geliştirme üzerine yoğun eğitimler almıştık. Kimse böyle bir şeyi tahmin dahi etmiyordu.

PKK'nın bölgedeki bir başka sorumlusu ise çekilme emrinin yarattığı şaşkınlığı şöyle dile getirdi:

Biz böyle bir sürece hazır değildik. İlk duyduğumuzda tam anlayamadık. Gelmek istemeyen birçok arkadaşımız vardı. Açıkçası kolay bir şey değildi. 2013 yılında savaşı geliştirmeyi düşünürken böyle bir kararın verilmesi bizde şok etkisi yarattı. Ancak hareketin daha sonra bize kararı bildirmesiyle artık geri çekilmenin gerçekten yaşanacağına ikna olduk.

"ANLADIK Kİ ORTADA BİR ANLAŞMA YOK"

Çekilme emrinin Kandil'deki PKK'lılar tarafından sık sık Türkiye'deki PKK'lılara anlatıldığını söyleyen bir başka örgüt üyesi ise durumu şöyle özetledi:

Tabi biz ilk bu haberi alınca kesinlikle bir şeyler üzerine anlaşma var dedik. Ancak sonradan anladık ki bir anlaşma söz konusu değil. O zaman ne üzerinden geri çekiliyoruz diye sorduk. Yani daha önce de 99'da geri çekilme olmuştu ve Türk devleti hiçbir adım atmamıştı. O zaman 'Bu süreçte ne üzerinden geri çekiliyoruz' diye sorduk. Uzak olunca, bir de kış ve savaş koşullarından gelişmeleri yakından takip etme imkanımız fazla yoktu. Örgütten doğru bu konuda sorularımıza cevap istedik. Sürecin detaylarına çok hakim olmazsak da bizde örgüt kararlarını, Öcalan'ın talimatlarını uygulamak esastır. Bizde bu çerçevede hareket ettik.

HERKES ÇEKİLMEDE SONA KALMAK İSTEMİŞ

Çekilme kararının ardından ilk grubun hemen hazırlıklarına başlaması talimatı verilmesine rağmen örgüt mensuplarının çoğu Türkiye topraklarında kalmak istemiş. Bunun için de ilk grubu oluşturma da zorluklar çıktığını belirten bir PKK'lı "Biz grupta gelmek istemiyorduk. Kuzeyden kopmak zor geliyordu. Süreç gelişmez ve yeni bir durum ortaya çıkarsa kuzeyde olmak istiyorduk" dedi.

Buna rağmen alınan karar gereği 15 kişilik ilk grup Van'dan Kuzey Irak'a doğru yola çıkmış. Bahar ayları olmasına rağmen bölgenin karlı ve yağışlı olması yürüyüşü oldukça zorlaştırmış.

Gündüz saklanıp gece yürüdüklerini söyleyen PKK'lılar bazı yerlerde koruculara rast geldiklerini, hareket halindeki korucularla karşılaşma ve bir çatışma yaşanmasın diye yollarını uzatmak durumunda kaldıklarını söyledi. Bu nedenle 4 günlük yürüyüş ancak 7 günde alınabilmiş.
Bu ilk grubun ardından gelen ikinci grup da aynı sorunları yaşadıklarını belirterek "Biz 5 günde yürüyeceğimiz yolu ancak 9 günde bitirebildik. Çünkü bizden kaynaklı bir aksiliğin yaşanmasını istemiyorduk. Bazı yerlerde korucular ve asker hareketliliği vardı. Karşılaşmamak için yolumuzu uzattık. Bu da güneye geç gelmemize neden oldu" dedi. 
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2013, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER