Diyarbakır Valisi Kıraç Lice olayını anlattı

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Lice'deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, "Barış ortamında bu provokasyonu kim yaptıysa başlatılan soruşturmayla ortaya çıkarılacak" dedi. Kıraç, olaylarda 1 ölü, 9 yaralının olduğunu açıkladı.

Diyarbakır Valisi Kıraç Lice olayını anlattı
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Lice ilçesine bağlı Kayacık köyündeki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, "Şu an 1 ölü, 9 yaralı var. Yaralıların değişik hastanelerde tedavileri sürüyor. Bu yaralılardan 2'sinin durumu ağır" dedi.

Vali Kıraç, muhabirlere yaptığı açıklamada, Lice ilçesinin Kayacık köyünde mevcut bir jandarma karakolunun bulunduğunu, karakolun eski ve yıkılma noktasına geldiği için yenileme kararı alındığını belirterek, karakol inşaatının sürdüğünü söyledi.

Bugün öğleden sonra 15.30 civarında Diyarbakır, Lice ve civar köylerden 200-250 kişilik grubun karakolu protestoya gittiğini belirten Kıraç, oradaki inşaatta çalışan insanlar için kurulmuş olan çadırların molotofkokteyli ile ateşe verilerek yakıldığını, karakola el yapımı bomba ve molotofkokteyli ile bir saldırı başlayınca jandarmanın da hadiseye müdahale etmek için havaya ateş açtığını ve arbede yaşandığını bildirdi.

"Şu an 1 ölü, 9 yaralı var. Değişik hastanelerde tedavileri sürüyor. Bu yaralılardan 2'sinin durumu ağır" diyen Vali Kıraç, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine bölgeye değişik yörelerden sivil toplum örgütlerimiz, milletvekillerimiz intikal ediyor. Hadiseyi sakinleştirmek için ben milletvekillerimizle de görüştüm. Konu adli boyuta ulaştı. Bir savcımız olay yerinde incelemesini sürdürüyor. Cenaze Lice Devlet Hastanesinden alınarak, merkeze getiriliyor. Burada üzerinde durulması gereken nokta şudur, bu barış süreci coşkuyla giderken bu tür hadiselerin olmasını hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir. Süreci sabote ve provoke etmek isteyen değişik gruplar olabilir. Bu provokeyi kim hangi gerekçeyle yapıyorsa yapsın, mutlaka idari ve adli soruşturmalar sonrasında ortaya çıkacaktır. Özellikle vatandaşlarımızın sükunetini bozmadan bölgedeki huzur ve güven ortamını devam ettirmesi için üzerine düşen görevi mutlaka eksiksiz yerine getirmelerini bekliyoruz."

Dünyanın birçok ülkesinden büyükelçiler, iş adamları yerli ve yabancı sermayenin bölgeye yatırım yapmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını anlatan Kıraç, bu olay nedeniyle kimsenin endişeye kapılmamasını istedi.

"9 karakol kapatıldı"

"Bu müessir hadiseden dolayı yapılması gereken adli ve idari işlem mutlaka yapılacaktır" diyen Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet hizmetlerini yürütürken kamu binalarına ihtiyaç duyuyor. Nasıl hükümet konağımız varsa bizim, polis bölgesinde polis karakolları, jandarma bölgesinde de jandarma karakolları var. Diyarbakır'da son dönemlerde ihtiyaç kalmadığı için 9 karakolumuzu kapattık. Halen 15 karakolumuzun yenileme ihtiyacı olduğu için bunlardan 6'sı ihalesi yapıldı. Bunlardan biri de saldırıya uğrayan Kayacık karakoludur. İnşaatlar devam edecektir. Burada yeni bir karakol inşaatı söz konusu değil. Diyarbakır'da 15 karakolun yenileme kararı verilirken 9 karakolun da kapatılması kararlaştırılmıştır, kapatılmıştır. Halkımıza en iyi hizmeti vermek için bunlar yapılmıştır. Bir kez daha bu hadiseden dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. Yaşamını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. İnsanlarımız huzur ve sukunetini bozmasınlar. Geçmiş olsun diyorum, herkesi sukunete davet ediyorum."

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2013, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER